Ha megfelelő alapanyagokból főzünk, nemcsak ízletesebb lesz az étel, hanem a szervezetünknek is kedvezünk. Tehát feltétlenül töltsd fel a konyhád néhány olyan összetevővel, amit most mutatunk.
Fokhagyma
Már az ókori kínai és indiai kultúrákban is tudták, hogy a fokhagymának sok egészségügyi előnye van, többek között az emésztés elősegítése. A modern orvoslás vizsgálatai is bizonyítják, hogy a növény fogyasztása hatással van a koleszterinszint csökkentésére, és egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát is csökkenti. Amikor nem számít, hogy a hagymaszag körbeleng, érdemes belőle enni.
Kurkuma
Sok ázsiai étel ezt az aranyló fűszert használja az ételek ízesítésére, kozmetikumok színezésére, de gyógyászati célokra is alkalmazzák. A kurkuma kurkumint tartalmaz, ami javítja az anyagcserét, segít az ízületi gyulladás kezelésében és elősegítheti a degeneratív szembetegségek gyógyulását. A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt még az olyan krónikus állapotok elviselését is megkönnyítheti, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, az epilepszia, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az allergia, a cukorbetegség, az elhízás, a depresszió és a fáradtság.
Hagyma
Ha kurkumával főzöl, dobj az ételbe néhány hagymát is. Egy tanulmányból kiderült, hogy a hagyma és a kurkuma kombinálása csökkenti a belekben a rák előtti állapotban lévő sejtek méretét, a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A hagymának van még néhány előnye, például a vérnyomás és a cukorbetegség kockázatának csökkentése.
Menta
Dobj egy kis mentát a salátába vagy a teába az allergia csökkentése, a megfázás megakadályozása vagy a torokfájás tüneteinek könnyítése érdekében. Kutatások azt mutatják, hogy ha gyomorfájás vagy gyomorégés kínoz, a menta segíthet a kellemetlenségek enyhítésében, a savas reflux csökkentésében, a gyomorfekélyek megelőzésében és az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésében.
Ezeket olvastad már?
Házi ketchup bármikor az évben - ezért egészségesebb a hőkezelt...
Tudtad, hogy a hőkezelt paradicsomban megsokszorozódik az egészségvédő likopin mennyisége?
Jenei GrétaMinden, amit tudni szeretnél az üde kaporról - ne csak...
Tudtad, hogy a kaprot számtalan testi bajra használják a népi gyógyászatban?
Jenei GrétaA tömény, francia, vajas boldogság: így lesz a legfinomabb a...
Ez a francia sós sütemény egyszerre lehet tökéletes vendégváró fogás, könnyű ebéd és vacsora, sőt akár egy ünnepi menü része. A vajas, omlós tészta és a krémes töltelék gyakorlatilag végtelen változatban variálható, mi most megmutatjuk, mitől lesz szuperfinom. Készítsd el húsvétra!
NosaltyMiért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?
A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.
Jenei Gréta