32-féle édes pezsgőt teszteltek le - ezek lettek a legjobbak

Az év végéhez közeledve ezúttal egy igazi ünnepi termékkört, az édes fehér pezsgőket vizsgálta Szupermenta programjában a Nébih.

Nyolc nagyobb hazai üzletlánc polcairól összesen 32-féle pezsgőt ellenőriztek a Szupermenta termékteszt programban a Nébih szakemberei. A pezsgők 7 és 12% közötti tényleges alkoholtartalommal, valamint a „doux”, azaz édes kategóriának megfelelően, minimum 50g/l cukortartalommal rendelkeztek.

Mitől édes a pezsgő?

A pezsgő édességét likőrözéssel állítják be. Az érlelés végén és a palackozás előtt egy likőrt, úgynevezett expedíciós likőrt adnak a már kész pezsgőhöz, mely bor, finomított cukor, esetleg mustsűrítmény és brandy/konyak keveréke. Ez a lépés a nyers pezsgők esetén elmarad. A bornak itt különleges jelentősége lehet, hiszen az erre a célra félretett, sokszor külön érlelt és kezelt bor és érlelt borpárlat alakíthatja ki azt az egyedi ízvilágát a pezsgőnek, mely nem csak a cukor-tartalom emelésében nyilvánul meg. A „recept” sok esetben a pezsgőházak szigorúan titkos receptje, amit csak a beavatottak ismerhetnek. (Forrás: Aszú-és pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019)

Az átfogó laboratóriumi mérések során a szakemberek elvégezték – többek között – a termékek extrakt-, tényleges- és összes alkohol-, összes sav- és cukor-, széndioxid-, valamint édesítőszer és tartósítószer tartalom vizsgálatát. A tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

A termékek nyomon követhetőségének ellenőrzése mellett sor került a pezsgők jelölésvizsgálatára is. A 32 ital közül a Nébih szakemberei mindössze egy esetben találtak jelölési hibát: a címkén megjelölt édességi kategória nem egyezett a termék tényleges cukortartalmának megfelelő édességi kategóriával. Emiatt a hivatal a felelős vállalkozót figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hiba javítására.

Tudtad-e?

A minőségi pezsgő megnevezésű termék annyiban különbözik, hogy ott a túlnyomás 3,5 bar-nál nem lehet kisebb, illetve összes alkoholtartalmának legalább 9 térfogatszázaléknak kell lennie.

A pezsgő megnevezés jogszabály által védett. A pezsgő olyan termék, amelyet első vagy második alkoholos erjesztéssel nyernek friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból. A tárolóedény kinyitásakor kizárólag az erjedésből származó szén-dioxid szabadul fel; amelyben 20 °C-os hőmérsékleten, zárt tárolóedényekben tárolva 3 barnál nem kisebb túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt; és amely esetében az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma nem lehet kisebb, mint 8,5 térfogatszázalék.

Több tucatszor pukkant a pezsgős dugó a kedveltségi vizsgálaton. A borászati szakemberek és laikus pezsgőkedvelők alkotta kóstolócsapat tagjai szín, tisztaság, gyöngyözés, illat, valamint íz, zamat és összbenyomás alapján értékelték a termékeket. Az összesített eredmények alapján a Törley Fortuna édes illatos minőségi pezsgő nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Hungaria Sweet Style édes fehér illatos minőségi pezsgő, míg harmadikként a Törley Excellence sárga muskotály édes fehér pezsgő végzett.

Ezeket olvastad már?

Harapj bele a pezsgőbe

Szilveszter közeledtével még azok is pezsgőt bontanak, akik egyébként nem is szeretik, hiszen szinte kötelező eleme az új esztendő köszöntésének.

admin

Cover: Pexels

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...