Nyolc nagyobb hazai üzletlánc polcairól összesen 32-féle pezsgőt ellenőriztek a Szupermenta termékteszt programban a Nébih szakemberei. A pezsgők 7 és 12% közötti tényleges alkoholtartalommal, valamint a „doux”, azaz édes kategóriának megfelelően, minimum 50g/l cukortartalommal rendelkeztek.
Mitől édes a pezsgő?
A pezsgő édességét likőrözéssel állítják be. Az érlelés végén és a palackozás előtt egy likőrt, úgynevezett expedíciós likőrt adnak a már kész pezsgőhöz, mely bor, finomított cukor, esetleg mustsűrítmény és brandy/konyak keveréke. Ez a lépés a nyers pezsgők esetén elmarad. A bornak itt különleges jelentősége lehet, hiszen az erre a célra félretett, sokszor külön érlelt és kezelt bor és érlelt borpárlat alakíthatja ki azt az egyedi ízvilágát a pezsgőnek, mely nem csak a cukor-tartalom emelésében nyilvánul meg. A „recept” sok esetben a pezsgőházak szigorúan titkos receptje, amit csak a beavatottak ismerhetnek. (Forrás: Aszú-és pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019)
Az átfogó laboratóriumi mérések során a szakemberek elvégezték – többek között – a termékek extrakt-, tényleges- és összes alkohol-, összes sav- és cukor-, széndioxid-, valamint édesítőszer és tartósítószer tartalom vizsgálatát. A tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.
A termékek nyomon követhetőségének ellenőrzése mellett sor került a pezsgők jelölésvizsgálatára is. A 32 ital közül a Nébih szakemberei mindössze egy esetben találtak jelölési hibát: a címkén megjelölt édességi kategória nem egyezett a termék tényleges cukortartalmának megfelelő édességi kategóriával. Emiatt a hivatal a felelős vállalkozót figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hiba javítására.
Tudtad-e?
A minőségi pezsgő megnevezésű termék annyiban különbözik, hogy ott a túlnyomás 3,5 bar-nál nem lehet kisebb, illetve összes alkoholtartalmának legalább 9 térfogatszázaléknak kell lennie.
A pezsgő megnevezés jogszabály által védett. A pezsgő olyan termék, amelyet első vagy második alkoholos erjesztéssel nyernek friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból. A tárolóedény kinyitásakor kizárólag az erjedésből származó szén-dioxid szabadul fel; amelyben 20 °C-os hőmérsékleten, zárt tárolóedényekben tárolva 3 barnál nem kisebb túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt; és amely esetében az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma nem lehet kisebb, mint 8,5 térfogatszázalék.
Több tucatszor pukkant a pezsgős dugó a kedveltségi vizsgálaton. A borászati szakemberek és laikus pezsgőkedvelők alkotta kóstolócsapat tagjai szín, tisztaság, gyöngyözés, illat, valamint íz, zamat és összbenyomás alapján értékelték a termékeket. Az összesített eredmények alapján a Törley Fortuna édes illatos minőségi pezsgő nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Hungaria Sweet Style édes fehér illatos minőségi pezsgő, míg harmadikként a Törley Excellence sárga muskotály édes fehér pezsgő végzett.
Ezeket olvastad már?
7 tipp, hogyan dobd föl az újévi pezsgős koccintást!
Ha a szilveszterkor te leszel a házigazda, ajánlunk neked néhány izgalmas megoldást arra, hogyan dobhatod föl az újévi koccintást.
Hajdú_Anna22 majonézt teszteltek le - ezek lettek a legjobbak
Jó hír, hogy a laboratóriumi eredmények alapján biztonsági szempontból minden termék megfelelt. Mutatjuk, melyek lettek a legjobbak.
Nosalty10-féle citromot tesztelt le a Nébih, nem mindegyik állta ki...
A növényvédőszer-maradékokon túl megmérték a termékek C-vitamin tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is.
NosaltyHarapj bele a pezsgőbe
Szilveszter közeledtével még azok is pezsgőt bontanak, akik egyébként nem is szeretik, hiszen szinte kötelező eleme az új esztendő köszöntésének.
adminCover: Pexels