Mindenkinek a fülén jön már ki - remélhetőleg -, hogy napi 35-40 dkg zöldséget kellene ennünk egészségünk védelme, megőrzése érdekében. Az egészséges zöldségek körében is külön figyelmet érdemelnek a zöld leveles zöldségek, amelyekből sajnos nem fogyasztunk elég rendszeresen elegendő mennyiséget.
A zöld leveles zöldségek:
- alacsony energia- és szénhidráttartalmúak, zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, ezért kiváló alapanyagai nem csak a kiegyensúlyozott egészséges, hanem a fogyókúrás étrendnek is,
- alacsony glikémiás-indexűek,
- értékes élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak bélflóránk egészségéhez, lassítják a koleszterin és a szénhidrátok felszívódását, és
- így aktívan hozzájárulnak egyes daganatos betegségek, illetve a cukorbetegség, az elhízás kialakulásának megelőzéséhez,
- gazdagok K- és C-vitaminban, folsavban, antioxidánsokban, magnéziumban, illetve jó növényi vas- és kalciumforrások.
A zöld leveles növények közé soroljuk a:
- salátaféléket: fejes-, jég-, madár-, római-, tölgy-, rukkola,
- a spenótot, mángoldot, sóskát,
- olyan különlegességeket, mint a fodros kel, a pak choi, vagy egyes zöldségek, mint pl. a retek, a cékla levelei, illetve
- a zöld fűszernövényeket, pl. petrezselyemzöld, koriander, bazsalikom.
Ezeket az értékes zöldségeket fogyaszthatjuk nyersen, pl. saláták, szendvicsfeltétek, smoothiek részeként, vagy gőzben főzve, párolva, sütve köretként, levesként, piték, quiche-k töltelékeként. Felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg őket, használjunk olyan, kímélő ételkészítési módokat, amelyek nem veszélyeztetik ezeknek a szuper zöldségeknek az értékes tápanyagtartalmát.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
15 rakott zöldség 500 kalória alatt - turbózd fel a...
Cukkini, padlizsán, zsenge tök és patisszon - most van a szezonjuk, most érdemes enned őket. Ezúttal rakottétel-ötleteket mutatunk - ráadásul kalóriaszegény verzióban.
NosaltyIgazi magyar szuperkaja: a szeder, amit tuti, hogy te is...
Mit nekünk chiamag és gojibogyó, mikor az egyik legegyszerűbb hazai növény termése egy igazi superfood!
Bodon Judit dietetikus3+1 ok, hogy sok cukkinit egyél – No.1: a fogyásban...
Ilyenkor a legjobb, a legzsengébb sokunk kedvenc zöldsége, a cukkini. Szerintem érdemes gyakran fogyasztani - ezerféle egészséges fogást összedobhatunk belőle.
Bodon Judit dietetikusGyulladásgátló ételek - edd ezeket minden nap egészséged megőrzése érdekében!
A krónikus gyulladások mögött számos ok állhat, amelyek egy része a megfelelő étrenddel megelőzhető. Mutatjuk, mit kell enned rendszeresen ennek érdekében.
Bodon Judit dietetikus