3+1 zöldségféle, amit minden nap enned kellene

A megfelelő mennyiségű zöldségbevitel kulcskérdés az egészséges étrendben. Ezekre a zöldségfélékre érdemes különösen odafigyelned.

Mindenkinek a fülén jön már ki - remélhetőleg -, hogy napi 35-40 dkg zöldséget kellene ennünk egészségünk védelme, megőrzése érdekében. Az egészséges zöldségek körében is külön figyelmet érdemelnek a zöld leveles zöldségek, amelyekből sajnos nem fogyasztunk elég rendszeresen elegendő mennyiséget.

A zöld leveles zöldségek:

  • alacsony energia- és szénhidráttartalmúak, zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, ezért kiváló alapanyagai nem csak a kiegyensúlyozott egészséges, hanem a fogyókúrás étrendnek is,
  • alacsony glikémiás-indexűek,
  • értékes élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak bélflóránk egészségéhez, lassítják a koleszterin és a szénhidrátok felszívódását, és
  • így aktívan hozzájárulnak egyes daganatos betegségek, illetve a cukorbetegség, az elhízás kialakulásának megelőzéséhez,
  • gazdagok K- és C-vitaminban, folsavban, antioxidánsokban, magnéziumban, illetve jó növényi vas- és kalciumforrások.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

A zöld leveles növények közé soroljuk a:

  1. salátaféléket: fejes-, jég-, madár-, római-, tölgy-, rukkola,
  2. a spenótot, mángoldot, sóskát,
  3. olyan különlegességeket, mint a fodros kel, a pak choi, vagy egyes zöldségek, mint pl. a retek, a cékla levelei, illetve
  4. a zöld fűszernövényeket, pl. petrezselyemzöld, koriander, bazsalikom.

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Ezeket az értékes zöldségeket fogyaszthatjuk nyersen, pl. saláták, szendvicsfeltétek, smoothiek részeként, vagy gőzben főzve, párolva, sütve köretként, levesként, piték, quiche-k töltelékeként. Felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg őket, használjunk olyan, kímélő ételkészítési módokat, amelyek nem veszélyeztetik ezeknek a szuper zöldségeknek az értékes tápanyagtartalmát.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...