3 tévhit az anyagcserédről, amit ideje elengedni

Sajnos még mindig rengeteg butaság terjeng az anyagcserénkkel kapcsolatban. Pedig fontos ezeket tisztázni, különösen akkor, ha fogyni szeretnél.

Sokan összekeverik az anyagcserét az emésztéssel, pedig nem ugyanaz a kettő. Az anyagcsere fogalma magába foglalja a test energiatermelésének és -hasznosításának folyamatait is. A komplex biokémiai történések során az étel és az ital felhasználható formára bomlik, majd oxigénnel kombinálódik, hogy biztosítsa a testi funkciók számára az energiát.

Összeszedtünk 3 tévhitet az anyagcsere felpörgetéséről:

A reggeli

A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, azonban nem azért kell reggelizned, hogy felpörögjön az anyagcseréd, hiszen egyáltalán nincs rá befolyással. Igazából minden egyes étkezés után megnő némileg a kalóriafelhasználás, mivel a szervezetnek több energiára van szüksége, hogy lebontsa a bevitt táplálékot. Viszont ez az anyagcsere-folyamatoknak csupán ~ 10 százalékát teszik ki.

Erős és kávé

Szintén hatalmas tévhit az, hogy a koffein, a csípős, illetve fűszeres éltelek felpörgetik az anyagcserét. Bár egy kis időre valóban megdobhatják a működését, ez tényleg annyira elenyésző, hogy elhanyagolható.

Ráérős chili con carne

Olyan chilis babot akartam készíteni, amiben nem darált hús van, hanem nagyobb kockára vágott, omlós falatok. Ehhez a burgundi marha alapjait emeltem át, de a fűszerezése és az egyéb ...

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

Thai vörös curry csirkével

A vörös curry egy népszerű thai étel. A pasztát eredetileg mozsárban összetörve készítik friss alapanyagokból, ami sokkal finomabb a bolti pasztánál. Akinek van kedve, otthon is ...

Interval edzés

Sokan azt gondolják, hogy a HIIT (magas intenzitású interval) edzés felpörgeti az anyagcserét. Ugyan a kalóriaégetést tényleg növeli, azonban az anyagcserét nem, vagy maximum egy-két órára. Ha mindenképpen szeretnéd felpörgetni az anyagcserédet, akkor inkább súlyzós edzéseket végezz, mivel ez akár 24 óráig is kitarthat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...