Közeledik a húsvét, lassan készülnek a finomabbnál finomabb ételek, legtöbbjük tojásból. Ebben az időszakban többet eszünk belőle az átlagosnál. De mindent megteszünk, hogy megelőzzük a betegségeket? Összegyűjtöttük a legfontosabb praktikákat, amit a tojás kapcsán tudni érdemes.
1. Hogyan védekezhetsz a szalmonella ellen?
Az első és legfontosabb, hogy szalmonella ellen kezelt tojást vásárolsz, biztonságos helyről. A tojások héját a farmokon fertőtlenítik, így elpusztulnak azok a baktériumok, amik tojás után ragadnak meg rajta. Fontos, hogy a szalmonella ellen kezelt tojásokat ne mosogassuk, törölgessük meg, csak közvetlenül a felhasználás előtt.
10 tipp szalmonellafertőzés ellen
Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a szalmonella fertőzés és biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat is. Itt többet megtudhatsz >>>
Ha biztosra akarunk menni, a tojásokat otthon is hőkezeljük. Főleg akkor, ha krémekhez adjuk őket. Vízgőz felett pasztörizáljuk a sárgáját, vagy verjük fel a fehérjét. A szalmonellabaktérium 70 Celsius-fok felett elpusztul, ugyanakkor nyáron még ez is kevés lehet a megelőzéshez, így a nagy melegben inkább kerüljük a nyers tojásból készült krémeket. Húsvétkor viszont bátran jöhetnek a krémekbe.
Tiramisu készítésénél mindig hőkezeld a tojást:
2. Így tudd meg, hogy friss a tojás
A tojás frissességének és jó minőségének megállapítására létezik több nem tudományos módszer is:
- üsdfel a tojást óvatosan, hogy a sárgája és a fehérje egyben maradjon. Ujjaddal nyúljóvatosan a sárgája alá, és próbáld meg egyszerűen egyben kivenni fehérjéből. Ha ez sikerül, akkor friss és jófajta tojásunk van.
- tedd a tojást vízzel teli tálba: ha elsüllyed, biztoslehetszbenne, hogy friss, ha lebeg a vízen, nem szabad felhasználni.
3. Hol marad friss a tojás?
Állandó dilemma, hogy a tojást a hűtőben vagy szabadon, a kamrapolcon tároljuk. Korábban mi is írtunk egy cikket, amiben azt fejtegetjük, hogy miért nem kell hűtőben tárolni a tojást. Európában a tojásokat már a tojásfarmokon kezelik, hogy ne legyenek fertőzőek, ezért nem kell őket hűtőben tárolni. Hűtőbe inkább akkor érdemes rakni a tojást, ha tudjuk, hogy nem fogjuk elhasználni néhány napon belül az összeset.
+1.Ügyetlen vagy? Nem baj, mert így is festheted a tojásokat!
Nem mindenki születik Picassonak, a tojásfestéshez viszont nem is kell annak lenni. Vegyél akrilfestéket, és fogj egy ecsetet, és ess neki. A tojásfestésbe bevonhatod a gyerekeket is, így hamarabb meglesztek az alkotásokkal.
Hogy ne vesszen kárba semmi, a festés előtt fújjátok ki a fehérjét és a sárgáját. Készítsetek belőle sütit húsvétra:
Ha további húsvéti praktikákra is kíváncsiak vagytok, keresgéljetek a Nosalty "Mit hogyan?" fórumán. A legjobb húsvéti receptjeinket pedig itt találjátok!
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
13 fontos tény, amit a tojásról tudnod kell!
A tojás olcsó, finom, és változatosan elkészíthető. Tárolása könnyű, és bármihez hozzáadható alapanyag. De mielőtt feltörnéd, jobb, ha megtudsz róla pár nagyon fontos dolgot!
Hering AndrásItt a válasz, hogy miért nem kell a hűtőben tartanod...
Miért van az, hogy Amerikában másképp kezelik a tojást, mint Európában? Miért muszáj hűtve tárolniuk, és nálunk ez miért nem annyira fontos? Megtudtuk a miértekre a választ!
Nosalty21 horrorisztikus dolog, amiről a tojásipar azt akarja, hogy ne...
Ha kedveled a tojást, ezután valószínűleg kétszer is meggondolod, hogy egy megbízható gazdától, vagy hipermarketben veszed meg a tojást. Nem túlzás, és jobb, ha odafigyelsz!
Nosalty