3+1 okos tojáspraktika húsvétra

Húsvétkor az átlagosnál is több tojást fogyasztunk. Nem árt tudni néhány dolgot a tárolásáról, illetve a kezeléséről.

Közeledik a húsvét, lassan készülnek a finomabbnál finomabb ételek, legtöbbjük tojásból. Ebben az időszakban többet eszünk belőle az átlagosnál. De mindent megteszünk, hogy megelőzzük a betegségeket? Összegyűjtöttük a legfontosabb praktikákat, amit a tojás kapcsán tudni érdemes.

1. Hogyan védekezhetsz a szalmonella ellen?

Az első és legfontosabb, hogy szalmonella ellen kezelt tojást vásárolsz, biztonságos helyről. A tojások héját a farmokon fertőtlenítik, így elpusztulnak azok a baktériumok, amik tojás után ragadnak meg rajta. Fontos, hogy a szalmonella ellen kezelt tojásokat ne mosogassuk, törölgessük meg, csak közvetlenül a felhasználás előtt.

10 tipp szalmonellafertőzés ellen

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a szalmonella fertőzés és biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat is. Itt többet megtudhatsz >>>

Ha biztosra akarunk menni, a tojásokat otthon is hőkezeljük. Főleg akkor, ha krémekhez adjuk őket. Vízgőz felett pasztörizáljuk a sárgáját, vagy verjük fel a fehérjét. A szalmonellabaktérium 70 Celsius-fok felett elpusztul, ugyanakkor nyáron még ez is kevés lehet a megelőzéshez, így a nagy melegben inkább kerüljük a nyers tojásból készült krémeket. Húsvétkor viszont bátran jöhetnek a krémekbe.

Tiramisu készítésénél mindig hőkezeld a tojást:

2. Így tudd meg, hogy friss a tojás

A tojás frissességének és jó minőségének megállapítására létezik több nem tudományos módszer is:

  • üsdfel a tojást óvatosan, hogy a sárgája és a fehérje egyben maradjon. Ujjaddal nyúljóvatosan a sárgája alá, és próbáld meg egyszerűen egyben kivenni fehérjéből. Ha ez sikerül, akkor friss és jófajta tojásunk van.
  • tedd a tojást vízzel teli tálba: ha elsüllyed, biztoslehetszbenne, hogy friss, ha lebeg a vízen, nem szabad felhasználni.

3. Hol marad friss a tojás?

Állandó dilemma, hogy a tojást a hűtőben vagy szabadon, a kamrapolcon tároljuk. Korábban mi is írtunk egy cikket, amiben azt fejtegetjük, hogy miért nem kell hűtőben tárolni a tojást. Európában a tojásokat már a tojásfarmokon kezelik, hogy ne legyenek fertőzőek, ezért nem kell őket hűtőben tárolni. Hűtőbe inkább akkor érdemes rakni a tojást, ha tudjuk, hogy nem fogjuk elhasználni néhány napon belül az összeset.

+1.Ügyetlen vagy? Nem baj, mert így is festheted a tojásokat!

Nem mindenki születik Picassonak, a tojásfestéshez viszont nem is kell annak lenni. Vegyél akrilfestéket, és fogj egy ecsetet, és ess neki. A tojásfestésbe bevonhatod a gyerekeket is, így hamarabb meglesztek az alkotásokkal.

Hogy ne vesszen kárba semmi, a festés előtt fújjátok ki a fehérjét és a sárgáját. Készítsetek belőle sütit húsvétra:

Ha további húsvéti praktikákra is kíváncsiak vagytok, keresgéljetek a Nosalty "Mit hogyan?" fórumán. A legjobb húsvéti receptjeinket pedig itt találjátok!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...