3+1 okos tojáspraktika húsvétra

Húsvétkor az átlagosnál is több tojást fogyasztunk. Nem árt tudni néhány dolgot a tárolásáról, illetve a kezeléséről.

Közeledik a húsvét, lassan készülnek a finomabbnál finomabb ételek, legtöbbjük tojásból. Ebben az időszakban többet eszünk belőle az átlagosnál. De mindent megteszünk, hogy megelőzzük a betegségeket? Összegyűjtöttük a legfontosabb praktikákat, amit a tojás kapcsán tudni érdemes.

1. Hogyan védekezhetsz a szalmonella ellen?

Az első és legfontosabb, hogy szalmonella ellen kezelt tojást vásárolsz, biztonságos helyről. A tojások héját a farmokon fertőtlenítik, így elpusztulnak azok a baktériumok, amik tojás után ragadnak meg rajta. Fontos, hogy a szalmonella ellen kezelt tojásokat ne mosogassuk, törölgessük meg, csak közvetlenül a felhasználás előtt.

10 tipp szalmonellafertőzés ellen

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a szalmonella fertőzés és biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat is. Itt többet megtudhatsz >>>

Ha biztosra akarunk menni, a tojásokat otthon is hőkezeljük. Főleg akkor, ha krémekhez adjuk őket. Vízgőz felett pasztörizáljuk a sárgáját, vagy verjük fel a fehérjét. A szalmonellabaktérium 70 Celsius-fok felett elpusztul, ugyanakkor nyáron még ez is kevés lehet a megelőzéshez, így a nagy melegben inkább kerüljük a nyers tojásból készült krémeket. Húsvétkor viszont bátran jöhetnek a krémekbe.

Tiramisu készítésénél mindig hőkezeld a tojást:

Tiramisu 5. - az "igazi"

Ezt a receptet egy kedves mesterszakács barátomtól tanultam, aki meg Olaszországban tanulta. Sőt, a Szardínián élő barátnőmmel is konzultáltam, és ők is így készítik, annyi ...

Tiramisu amarettóval

Egy olyan tiramisu recept, amely házi piskótából készül és a forró cukorszirup miatt a szalmonellától sem kell félni!

Tiramisu sör-sabayonnal

Akár a karácsonyi menü lezárója is lehet ez a klasszikus, de ízében mégis más tiramisu. Aki nem akar sütögetni vagy nincs ideje, bátran ajánlom ezt a desszertet. Gyorsan elkészül, ...

2. Így tudd meg, hogy friss a tojás

A tojás frissességének és jó minőségének megállapítására létezik több nem tudományos módszer is:

  • üsdfel a tojást óvatosan, hogy a sárgája és a fehérje egyben maradjon. Ujjaddal nyúljóvatosan a sárgája alá, és próbáld meg egyszerűen egyben kivenni fehérjéből. Ha ez sikerül, akkor friss és jófajta tojásunk van.
  • tedd a tojást vízzel teli tálba: ha elsüllyed, biztoslehetszbenne, hogy friss, ha lebeg a vízen, nem szabad felhasználni.

3. Hol marad friss a tojás?

Állandó dilemma, hogy a tojást a hűtőben vagy szabadon, a kamrapolcon tároljuk. Korábban mi is írtunk egy cikket, amiben azt fejtegetjük, hogy miért nem kell hűtőben tárolni a tojást. Európában a tojásokat már a tojásfarmokon kezelik, hogy ne legyenek fertőzőek, ezért nem kell őket hűtőben tárolni. Hűtőbe inkább akkor érdemes rakni a tojást, ha tudjuk, hogy nem fogjuk elhasználni néhány napon belül az összeset.

+1.Ügyetlen vagy? Nem baj, mert így is festheted a tojásokat!

Nem mindenki születik Picassonak, a tojásfestéshez viszont nem is kell annak lenni. Vegyél akrilfestéket, és fogj egy ecsetet, és ess neki. A tojásfestésbe bevonhatod a gyerekeket is, így hamarabb meglesztek az alkotásokkal.

Hogy ne vesszen kárba semmi, a festés előtt fújjátok ki a fehérjét és a sárgáját. Készítsetek belőle sütit húsvétra:

Levendulás-csokoládés madeleine

Az unokatestvéremmel évek óta tartunk nyáron tematikus főzőnapot. :-) Idén francia ételeket készítettem, akkor született meg ez a recept. Nagyon friss, érdekes ízű, viszont kicsit ...

Ha további húsvéti praktikákra is kíváncsiak vagytok, keresgéljetek a Nosalty "Mit hogyan?" fórumán. A legjobb húsvéti receptjeinket pedig itt találjátok!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...