3+1 ok, hogy sok cukkinit egyél – No.1: a fogyásban is jó szolgálatot tesz

Ilyenkor a legjobb, a legzsengébb sokunk kedvenc zöldsége, a cukkini. Szerintem érdemes gyakran fogyasztani - ezerféle egészséges fogást összedobhatunk belőle.

Az egyik legjobb dolog a nyárban a zsenge zöldségek megjelenése. Végre kapható a zöldségesnél vajbab, zöldbab, tök, patisszon. És bár cukkini ma már egész évben kapható, ezekben a hónapokban kinyílik a világ - az apró, igazán zsenge zöldségektől, a különleges, fehér, sárga vagy épp gömb alakú cukkiniken át a hatalmas, tök méretű termésekig mindennel találkozhatunk.

Nézzük, miért érdemes cukkinit fogyasztanunk rendszeresen!

1. Tuti alapanyag fogyókúrában

10 dkg cukkini mindössze 17 kcal, ami nagyon jó hír, ha fogyni szeretnénk. Fehérje- és zsírtartalma elenyésző, cserébe szénhidráttartalma is nagyon alacsony, mindössze 3 g/100 g. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy - a többi zsenge zöldséghez hasonlóan - a cukkini különösen alkalmas arra, hogy az étkezés mennyiségét növeljük. Fogyókúra idején sokaknak fontos, hogy ne érezzék, hogy kevesebbet ehetnek, mint korábban - ők bátran megpakolhatják a tányérjukat cukkinivel - persze zsírszegényen elkészítve.

2. Jót tesz az emésztésnek

Magas víztartalma miatt a cukkini könnyen emészthető, élelmirost-tartalma is hozzájárul az emésztőrendszer egyensúlyának fenntartásához. Ritkán, egyéni érzékenység függvényében puffadást okozhat, ezt érdemes kitapasztalni, és megtalálni esetleg azt a mennyiséget, ami még tünetek nélkül tolerálható.

3. Hozzájárul a vitaminbevitelhez

Nem is gondolnánk talán, de a cukkini gazdag a vérképzéshez szükséges folsavban, káliumban és az antioxidáns hatású C-vitaminban. Annak érdekében, hogy értékes tápanyagtartalmának minél nagyobb része megmaradjon, főzhetjük gőzben, vagy saláták részeként kipróbálhatjuk akár nyersen is.

+1. Változatosan elkészíthető

Cukkinikrémleves, rakott, töltött cukkini - valószínűleg ezek az ételek jutnak először eszünkbe, ha a cukkinire gondolunk. Ezek is fantasztikus ételek, és ahogy az első pontban is említettem, tökéletes elemei a kiegyensúlyozott fogyókúrás és az egészséges étrendnek is. Ugyanakkor, ha kicsit különlegesebb fogásokra vágyunk, akkor akár tehetünk cukkinit süteménybe is, vagy készíthetünk belőle pizzatésztát vagy épp "spagettit", és természetesen ezerféle salátát, főzeléket, lecsót, zöldköretet is.

Felhasználhatjuk karikára vágva, félbe vágva-kivájva, hosszú vagy zöldséghámozóval különlegesen vékony szeletekre vágva, reszelve, spirálba vágva is - ahogy éppen az ízlésünk kívánja.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...