Az egyik legjobb dolog a nyárban a zsenge zöldségek megjelenése. Végre kapható a zöldségesnél vajbab, zöldbab, tök, patisszon. És bár cukkini ma már egész évben kapható, ezekben a hónapokban kinyílik a világ - az apró, igazán zsenge zöldségektől, a különleges, fehér, sárga vagy épp gömb alakú cukkiniken át a hatalmas, tök méretű termésekig mindennel találkozhatunk.
Nézzük, miért érdemes cukkinit fogyasztanunk rendszeresen!
1. Tuti alapanyag fogyókúrában
10 dkg cukkini mindössze 17 kcal, ami nagyon jó hír, ha fogyni szeretnénk. Fehérje- és zsírtartalma elenyésző, cserébe szénhidráttartalma is nagyon alacsony, mindössze 3 g/100 g. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy - a többi zsenge zöldséghez hasonlóan - a cukkini különösen alkalmas arra, hogy az étkezés mennyiségét növeljük. Fogyókúra idején sokaknak fontos, hogy ne érezzék, hogy kevesebbet ehetnek, mint korábban - ők bátran megpakolhatják a tányérjukat cukkinivel - persze zsírszegényen elkészítve.
2. Jót tesz az emésztésnek
Magas víztartalma miatt a cukkini könnyen emészthető, élelmirost-tartalma is hozzájárul az emésztőrendszer egyensúlyának fenntartásához. Ritkán, egyéni érzékenység függvényében puffadást okozhat, ezt érdemes kitapasztalni, és megtalálni esetleg azt a mennyiséget, ami még tünetek nélkül tolerálható.
3. Hozzájárul a vitaminbevitelhez
Nem is gondolnánk talán, de a cukkini gazdag a vérképzéshez szükséges folsavban, káliumban és az antioxidáns hatású C-vitaminban. Annak érdekében, hogy értékes tápanyagtartalmának minél nagyobb része megmaradjon, főzhetjük gőzben, vagy saláták részeként kipróbálhatjuk akár nyersen is.
+1. Változatosan elkészíthető
Cukkinikrémleves, rakott, töltött cukkini - valószínűleg ezek az ételek jutnak először eszünkbe, ha a cukkinire gondolunk. Ezek is fantasztikus ételek, és ahogy az első pontban is említettem, tökéletes elemei a kiegyensúlyozott fogyókúrás és az egészséges étrendnek is. Ugyanakkor, ha kicsit különlegesebb fogásokra vágyunk, akkor akár tehetünk cukkinit süteménybe is, vagy készíthetünk belőle pizzatésztát vagy épp "spagettit", és természetesen ezerféle salátát, főzeléket, lecsót, zöldköretet is.
Felhasználhatjuk karikára vágva, félbe vágva-kivájva, hosszú vagy zöldséghámozóval különlegesen vékony szeletekre vágva, reszelve, spirálba vágva is - ahogy éppen az ízlésünk kívánja.
Ezeket olvastad már?
Zöldborsó és fogyókúra: tényleg tilos ez a zsenge zöldség, ha...
Itt a friss, zsenge zöldborsó szezonja, sokan vártunk erre egész évben. De vajon ehetünk-e belőle, ha közben már a nyári alakra gyúrunk?
Bodon Judit dietetikusCsodás cukkinisaláták 200 kcal alatt
Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a cukkini is rendszeres résztvevője lehet a fogyókúrás menünek, nem csak grillezve, hanem akár salátaként is!
Bodon Judit dietetikusÍgy porciózd az ételt, ha fogyni szeretnél!
A sikeres fogyókúra sok mindenen múlik - ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mekkora adag ételeket eszünk. Ehhez adunk most iránymutatást.
Bodon Judit dietetikus13+1 ínycsiklandó cukkinis sütemény
Nem is hinnénk, hogy a napi ajánlott zöldségbevitel egy részét akár édes süteményekkel is biztosíthatjuk - pl. ha cukkinit reszelünk a tésztába. Jó hír, ugye? 13+1 recept!
Bodon Judit dietetikusCímlapkép: Getty Images