3+1 hiba, amit a reggelinél elkövetsz - ezekre figyelj, ha jól szeretnéd indítani a napod

A reggeli az egész napodra hatással van - érdemes jól csinálni, hogy már reggel tele legyél energiával.

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend összeállítása során fontos kiemelt figyelmet fordítani a reggelire. Egyszerű étkezésnek tűnik, de mégsem olyan könnyű jól összeállítani, pedig éppen ez lenne a lényeg. A reggelivel indítjuk be szervezetünk anyagcseréjét a napi feladatok elvégzéséhez szükséges energia biztosítására. Lássuk, milyen hibát lehet véteni reggelikészítés közben és milyen legyen a reggeli!

1. A legnagyobb hiba

Ha kimarad a reggeli. A sietős reggeli készülődés miatt gyakran nem marad idő reggelizésre, sokan pedig azért nem reggeliznek, mert fogyni szeretnének és a reggeli kalóriatartalmát próbálják kispórolni a napi étkezésekből. A reggeli kihagyása azonban általában nem segíti a fogyókúrát, egyáltalán nem biztos, hogy a nap végére kevesebb energiát veszünk magunkhoz, mintha reggeliztünk is volna. Sőt, egy délelőtti éhezés után gyakran farkasétvággyal vetjük rá magunkat az ételre, előfordul, hogy többet eszünk és gyakrabban választunk magasabb kalóriatartalmú ételeket. A rendszeresen kihagyott reggeli anyagcserezavarokhoz vezethet, így megnő a cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulásának veszélye is, kockáztatni pedig nem érdemes.

Tipp: Mindig szánjunk időt a reggelire! Készülj fel előző este, találd ki, mi lesz a reggelid. Nem kell bonyolultnak lennie - egy szendvics, egy kása - mind-mind jó megoldások lehetnek.

2. Sok finomított szénhidrát

A kellően tápláló reggeli kedvező hatású összetett szénhidrátot és sovány fehérjét tartalmaz. A szénhidrát energiát biztosít a napkezdéshez, a fehérje a koncentrációhoz szükséges, ezenfelül pedig hosszabb ideig tartó jóllakottsághoz vezet.

Egy illatos péksütemény kávéval nem tűnik rossz választásnak reggelire. Azonban a legtöbb péksütemény sok hozzáadott cukrot tartalmaz, és nem szabad megfeledkezni a finomlisztből készült zamatos leveles tészták zsírtartalmáról sem. Akkor sem árt a cukortartalmat ellenőrizni, ha reggelizőpehely kerül a tányérba.

Édesburgonya-pirítós

Egy amerikai oldalon jött szembe ez a különlegesség, ami persze csak első ránézésre tűnik furcsának, ha egyszer elkészíti az ember, nem is érti, miért nem jutott még addig az eszébe. ...

Füstölthalas-hummusz

Ezt az ételt még nyáron láttam, ahogy a tv-ben készítették, és nagyon megtetszett. Hol a hummusz, hol pedig a hal fogyott el külön-külön. Most megvettem mindent egyszerre, de amikor ...

Tipp: Nem muszáj teljesen lemondani az édes ízről, ha édes reggelire vágyunk. Lehet például gyümölcsöt keverni a cukrozatlan müzlikeverékhez vagy a joghurtba, de remek reggeli falat egy szelet teljes kiőrlésű kenyér/pirítós is sajttal, amelyen az édes íz kedvéért pár szelet körte, alma esetleg füge is elfér.

3. Kimarad a zöldség és a gyümölcs

Magyarország népességének zöldség- és gyümölcsfogyasztása messze az ajánlott mennyiségek alatt marad. Ahhoz, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, érdemes már a reggelit is gazdagítani velük, kezdjük meg már reggel az egészségünk megőrzéséhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok pótlását. A friss zöldségek élelmirost-tartalma növeli a jóllakottság-érzetet, ezenkívül jótékonyan hat az emésztőrendszer működésére is.

A gyümölcslé nem helyettesíti a friss gyümölcsöt! A különböző gyümölcslevek nagy része koncentrátumból készül, az ipari feldolgozás következtében a friss gyümölcsöknél kevesebb vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ráadásul sok gyümölcslé tartalmaz hozzáadott cukrokat (kristálycukor, fruktóz) is.

Tipp: A gyümölcslevek rendszeres fogyasztása helyett inkább egy pohár víz és friss gyümölcs kerüljön az asztalra. A szendvicshez fogyasszunk mindig friss zöldséget! Továbbá készíthetünk zöldséges szendvicskrémet, vagy gyümölcsös joghurtot, ivólét is a reggelihez.

+1. Túl kevés

Sokan egy-két falat étel vagy egy pohár gyümölcslé, egy tejeskávé elfogyasztása után már be is fejezik a reggelit. Pedig a reggelinek elegendő energiát kell tartalmaznia egy tevékeny nap kezdetéhez. Ez az étkezés is fontos szerepet játszik abban, hogy a napi étrend végül egészséges lesz-e, vagy sem. Az sem mindegy, milyen arányban oszlik el a napi energiabevitel, a nap második felében elfogyasztott ételek energiatartalmának elégetésére ugyanis már kevesebb idő marad a lefekvésig. Ami pedig megmarad, annak egy részét éjjel elraktározzuk.

Ezeket olvastad már?

via Health.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...