3 ünnepi menü húsvétra

Tudjuk jól, milyen fejtörést okoz a húsvéti menü összeállítása! Most „csak” kétnapos ünnepre készülünk, de a többféle igény felmérése, extra kívánságok figyelembe vétele valódi bűvészmutatványt jelent.

Bárányborda fűszerkéregben

Ez a recept a Gusto magazin egyik számában tetszett meg, bár végül változtattam néhány ponton az elkészítése során. Fontos, hogy nagyon fiatal, lehetőleg új-zélandi bárányból ...

Van, aki nem szereti a tojást, másikuk nincs oda a sonkáért, újíts-e a bevált fogásokon vagy hódolj továbbra is a hagyománynak? Megannyi kérdés, az alábbi három menüvel a dilemmázók kedvére próbálunk tenni. Válogass és kombinálj kedvedre!

A bárány dicsérete

Arról már korábbi cikkünkben is szóltunk, hogy rajongunk a bárányhúsért, és bár a beszerzése kisebb hadjáratot igényel, mégis megéri utánajárni, hol kapsz ebből a nagyon egészséges és finom húsféléből. Arról viszont még nem szóltunk, hogy mi illik a bárányhoz! Fűszereket tekintve jó barátságot ápol a kakukkfűvel, rozmaringgal, tárkonnyal (ha tudjuk, szerezzük be őket frissen), de az unalomig ismételt burgonyaköret helyett tálalj mellé párolt ceruzababot, nem fogod megbánni! Ha mégis nagyon ragaszkodnál a krumplihoz, fele-fele burgonya–ceruzabab arányban próbálkozz meg vele. Friss spárgával is isteni, bár félő, hogy március végén még nem kapsz harsányzöld spárgasípokat sehol. A bárány remek kapcsolatot ápol a száraz vörösborokkal: olvasgasd a borcímkéket, ehhez az ételhez könnyen találsz hozzá passzoló bort.

4+2 recept húsvétra - haladóknak >>

Párolt ceruzabab

Ezt a köretet kizárólag friss ceruzababból szoktam készíteni, többnyire nyáron. Télvíz ide vagy oda, nem tudtam neki ellenállni, egy halas fogás mellé tálaltam.

Báránygerinc

A báránygerinc tipikusan olyan fogás, amely többnek látszik, mint ami. Ezt természetesen nem az ízére értem, hanem megjelenésére. Csak úgy sugárzik belőle az elegancia, voltaképp azt ...

Hidegtálak rajongói

A hidegtálkészítés legtöbbször kitörő örömmel tölti el a mindennapok főzelékgyártásában kissé megfáradt szakácsokat is. Most aztán lehet kreatívnak lenni, új ötleteket megvalósítani, eddig szokatlan ízeket összeboronálni – a vizuális megjelenésről nem is beszélve, hiszen egy hidegtál esetében nem árt, ha ügyelünk a gusztusos elrendezésre is. Amikor már arra gondolsz, hogy csirkét használj a menüsorban, nem feltétlenül az ínyenc falatok jutnak eszedbe – de ez most lehet másképp! Bár a csirke a mindennapok unalomig ismételt alapanyaga, ha friss hozzávalókból készülő töltelékkel tekered fel és salátákkal, gyümölcsökkel tálalod, máris nagyobb kedvvel állsz neki valószínűleg. Mellé egy kis újítás, hogy legyen benne kihívás: a vöröslencse nagyon könnyen szétfő, gond nélkül emészthető fehérjeforrás, pástétomként is tálalható! A bagettet ezúttal házilag sütjük, de a főfogás macerája miatt most egy villámgyors receptet választottunk hozzá.

Saláták receptjeiért kattints ide >>

Hideg csirketál gyümölccsel

Ez a recept szerintem bármelyik svédasztalon megállja a helyét. Lehet akármilyen kedves vendég, ha nem veti meg a hidegkonyhás készítményeket, ezt szeretni fogja. Nekem a kisfiam volt az a ...

Hagyományok rajongói

Vannak, akik szerint tojás és sonka nélkül elképzelhetetlen a húsvét. Ha te is a hagyományőrzők csoportját erősíted, még neked is tudunk újat mutatni, ha a fenti két húsvéti szimbólum jegyében képzeled el az ünnepet. A főtt sonka az úgy jó, ahogy van: ezzel még a legelvetemültebb reformerek sem vitatkozhatnak, mert ha a hentesnél valóban jó alapanyagot szereztünk, az fix, hogy az egész család kedvence lesz a vékonyra szelt hús, amit persze főtt tojással kínálhatsz. Vagy jó sok hagymával összedobhatsz egy tojássalátát, ez talán még nagyobb sikert arat majd, mintha csak önmagában árválkodna a tojás a húsvéti asztalon. Mellé medvehagymás tekercseket választottunk: most már biztos, hogy kapsz belőle, hiszen elindult a szezonja és mint tudjuk, a medve, ha előbújik a barlangjából, elsőként a medvehagyma után kutat, hogy feltöltse a télen lemerült vitamintartalékait.

Hidegtálat a húsvéti asztalra! >>

Újhagymás tojássaláta

Amikor tojássalátát készítettem, mindig úgy gondoltam, hogy valami hiányzik belőle. Egyszer volt otthon újhagyma és a zöld szára miatt beleraktam, hogy legyen valami, ami legalább ...

A foszlós kalács titka >>

A Húsvét rovatban további érdekes cikkeket találsz >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...