3 trükk: így lehet könnyebb, de ugyanolyan finom az étel, ha fogyózol

Ahhoz, hogy az ember fogyjon, kalóriadeficitre van szükség. Azaz: nem kell annyit enni. Oké, de mi lesz a kedvenceinkkel? Alakítsuk át!

Kalóriamegvonás, oké, tiszta sor, ám ahhoz, hogy egy fogyókúra hosszú távon is kivitelezhető legyen, fontos, hogy szeressük is azt, amit megeszünk. Pár hétig salátát vacsorázni mindenki tud. Könnyű lemondani a péksütikről és a kedvenc pizzánkról a cél érdekében, de a legtöbbünk számára mégis elképzelhetetlen, hogy soha többé ne élvezhessük ezeket az ízeket.

Nem kell mindenről lemondani - trükközz!

A jó hír az, hogy a fogyókúra során sem kell teljesen lemondanunk azokról a fogásokról, amiket mély ízük, zsírosságuk vagy épp édességük miatt szeretünk annyira. Pár trükkel könnyíthetünk rajtuk úgy, hogy az ízük majdnem ugyanolyan maradjon, mégis diétába illeszthetők legyenek. Mutatjuk!

1. Csepegtess joghurtot, és szinte tejfölt kapsz!

Használjunk joghurtot zsíros tejföl helyett – ezzel jó sok kalóriát megspórolhatunk. Igen ám, de a tejföl krémességét, mélységét a joghurt nem tudja pótolni. Egészen addig, amíg le nem csepegtetjük!

Így csináld:

fogj egy tiszta gézből készült konyharuhát vagy textilpelenkát, tedd bele egy szitába, öntsd bele a joghurtot és hagyd lecsepegni. Attól függ, hogy mennyi időt vársz: pár óra után tejföl vagy görög joghurt sűrűségű állagot kapsz, ha pedig vársz 24 órát, gyakorlatilag egy csodálatos krémsajt fogad, amiből aztán készíthető körözött, lehet belőle közel-keleti mártogatós, tzaziki, használhatod sült padlizsánhoz, de édesen is gyümölcsök, piskóták mellé. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt!

2. Fűszerezz zsír vagy cukor helyett!

Ami zsíros, az finom. Mindegy, hogy ez tejszínes krémességet jelent egy süteményben, olívás zamatosságot egy olasz tésztában, vagy éppen paprikás, mély ízeket egy klasszikus magyaros fogásban. A fogyókúrában viszont figyelni kell, mennyi zsiradékot használunk fel a főzésnél, hiszen pár kanállal, vagy löttyintéssel több olívaolaj egyrészt finomabbá teszi az ételt, csak éppen jócskán dob is a kalóriatartalmán. Na, de nem szükséges, hogy mi sírva rágcsáljuk a salátánkat, míg körülöttünk mindenki eszi a csodás, nyári,kolbászos lecsót. Ha kevesebb zsiradékkal, de többféle fűszerrel készítjük el, máris ehetünk belőle. Kolbász helyett tegyünk bele füstölt paprikát.

Tökös lecsó

Egyszerűen elkészíthető, szuper nyári fogás, egy kis tökkel megbolondítva!  

Ugyanígy, ha már a fél karunkat odaadnánk egy adag édes, krémes tejeskávéért, készítsük el nyugodtan és használjunk hozzá fahéjat. Ez a fűszer ugyanis úgy kötődik össze az édes ízzel az emberekben, hogy már csak önmagában használva is édesebbnek érezzük tőle az ételeket.

3. És mi lesz a pizzával?

Pizza nélkül lehet élni, de minek? Amikor viszont az ember utánaszámol, hány kalória is lenne az a csodálatos, csupasajtos olasz pizza, aminek már az illatától is összefut a szájában a nyál, újra sírva fordul a salátájához, és legfeljebb tesz bele egy kis aszalt paradicsomot. De ennek nem kell mindig így lennie!

A titok annyi, hogy a pizzatésztát lecseréljük egy vékony tortillalapra!

Bármelyik boltban kapható, nagysága kb. akkora, mint egy kisebb pizzáé, kalóriatartalma viszont a töredéke. Ha okosan, sok zöldséggel, paradicsomszósszal és kevesebb reszelt sajttal pakoljuk meg, tökéletes fogyókúrás fogást kapunk, az élmény viszont pont ugyanaz, mintha egy klasszikus pizzát ennénk.

Alternatív pizzák:

Brokkoli alapú pizza Grétitől

A brokkolit sokféleképpen elkészíthetjük. Ez a recept egy merőben új lehetőséget kínál, liszt helyett alkalmazza a gyönyörű zöldséget. Habár kívülről nem látható szép színe, ...

Magyaros karfiolpizza

Az elmúlt évek egyik nagy kedvence a karfiolpizza! Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, ezért érdemes egyből dupla adagot csinálni! ;) Nálunk pillanatok alatt elfogyott!

Ezeket is ajánljuk:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...