3 természetes csodaszer cserepes ajkakra

Száraz az ajkad, kisebesedett a szád? Kifújta a szél? Télen az ajkunk is megszenvedi a fagyos, szeles időjárást. Nézz körül a konyhádban, és varázsolj a cserepes ajkadból csókos szájat!

Óvd a szád!

A hideg évszakok a legveszélyesebbek az ajkaidra, hiszen sem a kinti dermesztő hideg, sem a benti, fűtéstől száraz levegő nem tesz jót. Sőt, nemcsak a szád, hanem az arcbőröd, a kezed és a hajad is megsínyli a fagyos időjárást. Szerencsére van megoldás! Nemcsak drága kozmetikumokkal, hanem természetes csodaszerekkel is újra puhává és ápolttá teheted a szádat!

Természetes kozmetikumok száraz bőrre >>

A dió és a sütőtök megállítja a hajhullást >>

Hidratáld tejjel!

A tejre Kleopátra híres szépítő szamártejes fürdőjének köszönhetően gondolunk kozmetikumként, de nemcsak a testedet kényeztetheted a fehér arannyal, hanem az ajkadnak is jót tesz. Ha cserepes, száraz, esetleg sebes a szád, este és reggel egy kis vattapamacsra csepegtetett tejjel dörzsölheted át megkínzott ajkadat. Néhány alkalom után már érezhető a változás, de ne hagyd abba! Használd rendszeresen a tejet ajakápolásra, amíg csak cudar az idő, sőt akár egész évben!

Olajozz!

Ha nem rajongsz a különböző ajakápoló szerekért és szőlőzsírokért, kenj olajat a szádra! Előfordulhat, hogy éppen nincs kéznél más csak olíva- vagy napraforgóolaj, azzal is bekenheted a szádat, de a legjobb erre a célra a szőlőmag-, a makadámia-, a jojoba-, az avokádóolaj, esetleg a méhviasz. Önts néhány cseppet bármelyikből egy vattakorongra, és masszírozd az ajkadba. Az értékes tápanyagoknak köszönhetően a szád ismét ápolt lesz, a kiszáradásnak, az apró sebeknek nyoma sem marad!

Természetes megoldások kellemetlen leheletre >>

Szépülj sörrel! >>

Mézes-mázas

Ha már kipróbáltad a mézet mint szépítő csodaszert, nem fogsz benne csalódni akkor sem, ha az ajkadat szeretnéd simává tenni. De! Csak akkor kenj édes mézet a szádra, ha nem sebes, a kaptárok „gyümölcse” ugyan kiváló fertőtlenítő szer, de csíp is, mint egy méh! És ha nem tudod megállni, hogy lenyalogasd, akkor inkább válassz mást! És egy újabb de! A méz amellett, hogy tisztít, hidratál is, és valódi ásványianyag- és vitaminbomba a meggyötört szájnak. Egyszerűen kenj egy keveset az ajkadra, majd hagyd rajta legalább 20 percig. Hatalmas kihívás, de megéri! Lemosás – nem lenyalogatás – után a szád nem cserepes lesz, hanem csábítóan csókos.

Tippek száraz ajkakra

  • Ha szeretnéd, hogy a szád mindig hidratált és puha legyen, fontos, hogy elegendő folyadékot fogyassz! Gondolj csak bele, amikor érzed, hogy szomjas vagy, először a szád szárad ki, és ha nem iszol elég vizet vagy más innivalót, ez a kellemetlen érzés állandósulhat!
  • Ne nyalogasd a szádat! Ha úgy érzed, hogy feszül és húzódik az ajkad, ne a nyelveddel akard orvosolni a problémát, inkább kend be szőlőzsírral, egy csepp krémmel, vagy próbáld ki a természetes csodaszereket!
  • Ha izgulsz, rágcsálod az ajkad? Nagyon rossz szokás! Nemcsak a látvány nem éppen lenyűgöző, ahogy a fogaiddal gyötröd a szádat, hanem csúnya és sajgó sebek is keletkezhetnek. Az ajkad pedig figyelmet érdemel, nem fájdalmat!
  • Elő a fogkefével! Ha kifújta a szél a szádat vagy kiszáradt a fűtéstől, reggel és este fogmosás előtt – fogkrém nélkül – dörzsöld át a fogkefével az ajkadat, ezzel felturbózhatod a vérkeringést, és olyan szép lesz a szád, mint Hófehérkéé!
  • Szép szájra vágysz? A szájápoló szerek közül olyat válassz, amelyek méhviaszt, aloé verát és E-vitamint tartalmaznak, de bátran pakolhatsz a kosaradba mézes, tejes és olajos termékeket is!

Filléres szépségpraktikák a konyhából >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...