A turistaszalámi, a piros arany, a főtt tojás és a reszelt trappista sajt főszereplésével olyan szendvicseket készítettünk anno, amiktől most is csorog a nyálunk.
Turistaszalámis retró szendvics ünnepekre
A ’80-as években létezett egy olyan szendvics, ami kivételes vendégvárónak, valamint kötelező szilveszteri ételnek számított, és biztos, hogy ezeken az alkalmakon ipari mennyiségben készült. Ez a szendvics jóformán minden olyan elemet tartalmazott, amit szerettünk: a vajjal megkent kenyérszeletekre turistaszalámit tettünk, rá szeletelt főtt tojás és felkarikázott savanyú uborka került, majd a tetejére reszelt trappista sajtot szórtunk, mondhatni tornyoztunk. Mindezt az elmaradhatatlan, rettentően sós klasszikussal, az univerzális piros arannyal koronáztuk meg, és akinek úgy tartotta kedve, a szendvicse mellé még tv paprikát is haraphatott.
Ma már el lehet készíteni színesebb változatban is:
Körözöttes szendvics uzsonnára
A körözöttet, vagyis a túróból, tejfölből, hagymából és őrült pirospaprikából készülő szendvicskrémet még ma is szorgosan kanalazzuk a kenyerünkre. A megunhatatlan körözöttes szendvics már régen is tökéletes választás volt a korgó gyomrok elhallgattatására vacsora gyanánt, de akkor is széles mosolyra szaladt a szánk, ha ezt kaptuk uzsonnára a napköziben. Az egyszerű és nagyszerű elvét szem előtt tartva olyan szendvicset rittyenthettünk percek alatt, ami után mindenki megnyalta mind a tíz ujját. A kulináris élvezetek fokozása érdekében nemcsak a krémbe, hanem a körözöttes kenyér tetejére is dukált egy kis piros paprika és vöröshagyma.
Kedvenc körözötteink:
Májkrémes szendvics kirándulásra
A kicsi, aranyszínű konzerv a jellegzetes piros betűkkel minden iskolai kirándulás alkalmával bekerült a hátizsákba, és a táborokban is ott volt a viaszos vászonnal borított asztalokon. Ugyan azóta napfényt látott a májkrém készítésének és összetevőinek titka, de minket, elszánt májkrém rajongókat ez sem tántorított el attól, hogy továbbra is hódoljunk a májkrémes kenyér élvezetének. Vajas kenyérre kenve, ropogós paprikával és paradicsommal falatozva még ma is a májkrém mennyországban érezhetjük magunkat.
Készítsd otthon:
Ezeket olvastad már?
Ezek voltak nagyanyó kedvenc süteményei - nektek melyik a befutó?
A sparheltben sült kuglóf és a menzás tea legjobb barátja, a tekerős keksz a békebeli ízek koronázatlan császárai. Neked melyik retro süti volt a kedvenced?
Petrás GabriellaRetro majális – Ezeket ettük a búcsúban régen
Emlékszel még a törökmézre és a bocskorszíjra? Május 1. anno nemcsak a munka dicső ünnepe volt, hanem a majálisok és vurstlik időszaka is.
Petrás GabriellaIlyen volt büntetlenül csempészni a '90-es évek elején
Farmernadrág, orkánkabát és különböző élelmiszerek, amelyeket immár teljesen legálisan a a határon túlról szereztünk be a kilencvenes években.
Fenes GábrielÍgy nézett ki a konyhánk a '80-as években
A padlót linóleum, az asztalt viaszos vászon borította, a falakon pedig dísztányérok lógtak műanyag szőlőfürtökkel váltakozva. Nektek hogy nézett ki a konyhátok?
Petrás Gabriella