3 retró reggeli gyerekkorunkból – Te melyiket etted?

Bundás kenyér, fokhagymás pirítós és tejbe áztatott kenyér – így indítottuk a reggeleket 40 éve.

Fokhagymás pirítós

Gyerekkorunkban a szépen terített asztalhoz reggelente nem sok dolog kellett: citromos tea vagy tej és az elmaradhatatlan kenyér. Jóformán mindegy volt, hogy a kenyér mely formáját tették elénk, nagyjából mindet nagy örömmel majszoltunk. A most népszerű gabonapelyhek helyett a reggeli búzakenyérben öltött formát a asztalon, amit jellemzően palacsinta sütőben - a modernizációra érzékenyek kenyérpirítóban - pirítottunk meg. A műveletet fokhagymás bedörzsöléssel fejeztük be, ami olyan karakteres leheletet kölcsönzött, hogy túlragyogott még két Gabi fogkrémes fogmosáson is.

Pirítós feltéttel

A reggeleket unalmassá teszi, ha kétnaponta ugyanazt a reggelit, ráadásul ugyanúgy készítjük el. Így találtam ki a pirítóshoz ezt a feltétet, amit máskor is elkészítek majd, hiszen ...

Bundás kenyér

A retró életérzés reggeli nagykövete egyértelműen a bundás kenyér. A tojásba forgatott kenyér elmaradhatatlan kísérője a citromos napközis tea, ami tökéletesen kiegészítette kedvenc reggelinket.

Jane Austen bundás kenyere

Ez a recept az Austen család leveleiből maradt fenn, ők pedig egy 1723-as receptkönyvből ismerhették, melyet John Nott adott ki, francia ihletésű receptekből. Jane korában számtalan ...

Amikor a bundás kenyér mennyei illata birtokba vette a lakást, könnyebben ment az ébredés, és szebben indult a nap is. Jóformán nincs olyan magyar ember, akinek ne futna össze a nyál a szájában, ha az összetéveszthetetlen illatot megérezzük, és sokan még ma is a bundás kenyér rabjai vagyunk.

Bundás kenyér szezámmaggal

Reggelire bundáskenyeret készültem sütni, az asztalon ott volt a sajt, gondoltam akkor reszelek a tojásba belőle. A szezámmag meg újabban sokmindenbe belekerül nálam, hát innen sem hagytam ...

Tejbe áztatott kenyér

Nagyszüleink nem gondolták túl a reggeliket: a tejbe kenyeret aprítottak, majd amikor a kenyér megszívta magát, egyszerűen bekanalazták a müzli korabeli alternatíváját. Az egyszerű és nagyszerű reggelit cikória kávéval dobták fel, mi, gyerekek pedig rendszerint kakaóba áztattuk, és zománcozott kislábasból ettük. Mostanság talán már nem tejbe áztatott kenyérrel indítjuk a napunkat, de az íze a nagyszüleinkkel töltött időket idézi, ami olyan melegséggel tölti el szívünket, hogy lepipálja a legfinomabb reggelizőpelyhet is.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...