Fokhagymás pirítós
Gyerekkorunkban a szépen terített asztalhoz reggelente nem sok dolog kellett: citromos tea vagy tej és az elmaradhatatlan kenyér. Jóformán mindegy volt, hogy a kenyér mely formáját tették elénk, nagyjából mindet nagy örömmel majszoltunk. A most népszerű gabonapelyhek helyett a reggeli búzakenyérben öltött formát a asztalon, amit jellemzően palacsinta sütőben - a modernizációra érzékenyek kenyérpirítóban - pirítottunk meg. A műveletet fokhagymás bedörzsöléssel fejeztük be, ami olyan karakteres leheletet kölcsönzött, hogy túlragyogott még két Gabi fogkrémes fogmosáson is.
Bundás kenyér
A retró életérzés reggeli nagykövete egyértelműen a bundás kenyér. A tojásba forgatott kenyér elmaradhatatlan kísérője a citromos napközis tea, ami tökéletesen kiegészítette kedvenc reggelinket.
Amikor a bundás kenyér mennyei illata birtokba vette a lakást, könnyebben ment az ébredés, és szebben indult a nap is. Jóformán nincs olyan magyar ember, akinek ne futna össze a nyál a szájában, ha az összetéveszthetetlen illatot megérezzük, és sokan még ma is a bundás kenyér rabjai vagyunk.
Tejbe áztatott kenyér
Nagyszüleink nem gondolták túl a reggeliket: a tejbe kenyeret aprítottak, majd amikor a kenyér megszívta magát, egyszerűen bekanalazták a müzli korabeli alternatíváját. Az egyszerű és nagyszerű reggelit cikória kávéval dobták fel, mi, gyerekek pedig rendszerint kakaóba áztattuk, és zománcozott kislábasból ettük. Mostanság talán már nem tejbe áztatott kenyérrel indítjuk a napunkat, de az íze a nagyszüleinkkel töltött időket idézi, ami olyan melegséggel tölti el szívünket, hogy lepipálja a legfinomabb reggelizőpelyhet is.
Ezeket olvastad már?
TOP 7 nosztalgikus melegszendvics, aminek nem tudsz ellenállni
Melegszendvics - hétköznap este az egyik legjobb vacsoratipp, a gyerekek imádják, mi pedig hogy is állnánk ellen neki...Most retró változatokat hoztunk!
NosaltyGyerekkori nyarak ízei - Ezeket ettük 40 éve a tikkasztó...
Emlékszel mennyire szerettük a tojásos nokedlit friss zöldsalátával és a behűtött egresmártást? Neked mi a kedvenc nyári ételed gyerekkorodból?
Petrás GabriellaLecsótörténelem – a magyar klasszikus lecsó régen és most
A lecsó az egyik legfinomabb nyári étel, amiért már Krúdy Gyula és Kodály Zoltán is rajongott. Te is kitunkolod a szaftját?
Petrás GabriellaEzek voltak a kedvenc konyhai gépeink a Kádár-korszakban
Anyáink büszkeségei az NDK-s robotgép, a turmixgép és a kávédaráló a modern konyha elengedhetetlen kellékei voltak a rendszerváltás előtt. Melyik masina volt a kedvencetek?
Petrás Gabriella