3 méltatlanul elhanyagolt zöldség és egy gyümölcs - ezekből mindenképp készítened kell valami finomat

Felejtsd el egy kis időre a sütőtököt, az édesburgonyát és az almát, inkább ezeket az alapanyagokat használd fel helyette az ételeidhez!

Az őszi időszakban is érdemes szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Az ilyenkor is kapható, de drága paprikát, paradicsomot, epret érdemes almára, sütőtökre, káposztára, brokkolira és mandarinra, narancsra cserélni. Vannak azonban ezeken kívül olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket méltatlanul elhanyagolunk, pedig nagyon hasznosak, elérhetőek a zöldségeseknél, és isteni finom ételek készíthetőek belőlük. Megmutatjuk, melyek ezek, és mit főzz belőlük:

1. Birsalma

Rendkívül ízletes gyümölcs, amit nem csak pálinka- és lekvárfőzéshez lehet felhasználni. Az ősz nem múlhat el anélkül, hogy ne készíts valamit ebből a finomságból. Tisztítása, darabolása és a préselése egy kicsit időigényes, de megéri a ráfordított munkát. Előnye, hogy sokáig tárolható: légmentesen zárható zacskóban, hűtőben még két hónapig is eláll. De akkor jársz a legjobban, ha minél előbb felhasználod:

Birsalmás pite Petra konyhájából

Szeretem az őszt, úgy ahogy van. A sárguló levelekkel, a zörgő avarral a lábam alatt, a csípős reggelekkel, na és persze a birsalmával a kosaramban hazafelé a piacról. Nagy a szerelem a ...

Birsalmás-diós bejgli

A megszokott diós és a mákos bejglin kívül számos ízletes töltelékkel gazdagíthatjuk a tésztát. Birsalmával egészítettem ki a diós tölteléket, és annyira finom lett, hogy a család ...

2. Csicsóka

A csicsóka szerencsére egyre kedveltebb zöldségünk, de még mindig nem eléggé.Korábban a szegények krumplijaként ismerték, ez ma már aligha használható rá.A gumók rendkívül gazdagok az inulin nevű rostanyagban, a csicsóka egészségvédő hatásának titka főként ebben rejlik. Nehezen tisztítható, de ezekért az ételekért megéri beszerezni a piacon:

Csicsókás pogácsa

A búzakorpa és a lenmag helyettesithető mással, olajos magvakkal, szezámmaggal, dióval vagy zabpehelyel, zabkorpával, de el is hagyható. Ugyanez igaz a borsra is. ízlés szerint ...

3. Kelkáposzta

A kelkáposztáról az embereknek legtöbbször a menzás kelkáposztafőzelék jut az eszébe.A főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag. Érdemes ezért megsütni, vagy más alapanyagokkal összekeverni, például egy olasz minestrone levesben, ázsiai tésztában, esetleg pörköltben. Használd fel minél előbb,mert száráról levágva, hűtőszekrényben csak néhány napig tárolható.

4. Fekete retek

Kesernyés, kicsit csípős íze miatt nem túl népszerű, jótékony hatású zöldség, amely az őszi időszakban is kapható a zöldségeseknél. Ez a gyökérzöldség nem csak tápértékéről, hanem inkább gyógyhatásáról híres: illóolajokban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, antioxidánstartalma magas. A mézes feketeretek-szirup tökéletes házi gyógyszer köhögés ellen. Salátákban is felhasználható.

Babos fekete retek saláta

Gyors, egyszerű és egészséges. Színház, mozi vagy randi előtt nem célszerű fogyasztani. A fekete retek igen egészséges alapanyag, kár, hogy viszonylag ritkán kerül az asztalra. Ajánlom ...

Fekete retek mézzel

A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek ...

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...