Az őszi időszakban is érdemes szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Az ilyenkor is kapható, de drága paprikát, paradicsomot, epret érdemes almára, sütőtökre, káposztára, brokkolira és mandarinra, narancsra cserélni. Vannak azonban ezeken kívül olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket méltatlanul elhanyagolunk, pedig nagyon hasznosak, elérhetőek a zöldségeseknél, és isteni finom ételek készíthetőek belőlük. Megmutatjuk, melyek ezek, és mit főzz belőlük:
1. Birsalma
Rendkívül ízletes gyümölcs, amit nem csak pálinka- és lekvárfőzéshez lehet felhasználni. Az ősz nem múlhat el anélkül, hogy ne készíts valamit ebből a finomságból. Tisztítása, darabolása és a préselése egy kicsit időigényes, de megéri a ráfordított munkát. Előnye, hogy sokáig tárolható: légmentesen zárható zacskóban, hűtőben még két hónapig is eláll. De akkor jársz a legjobban, ha minél előbb felhasználod:
2. Csicsóka
A csicsóka szerencsére egyre kedveltebb zöldségünk, de még mindig nem eléggé.Korábban a szegények krumplijaként ismerték, ez ma már aligha használható rá.A gumók rendkívül gazdagok az inulin nevű rostanyagban, a csicsóka egészségvédő hatásának titka főként ebben rejlik. Nehezen tisztítható, de ezekért az ételekért megéri beszerezni a piacon:
3. Kelkáposzta
A kelkáposztáról az embereknek legtöbbször a menzás kelkáposztafőzelék jut az eszébe.A főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag. Érdemes ezért megsütni, vagy más alapanyagokkal összekeverni, például egy olasz minestrone levesben, ázsiai tésztában, esetleg pörköltben. Használd fel minél előbb,mert száráról levágva, hűtőszekrényben csak néhány napig tárolható.
4. Fekete retek
Kesernyés, kicsit csípős íze miatt nem túl népszerű, jótékony hatású zöldség, amely az őszi időszakban is kapható a zöldségeseknél. Ez a gyökérzöldség nem csak tápértékéről, hanem inkább gyógyhatásáról híres: illóolajokban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, antioxidánstartalma magas. A mézes feketeretek-szirup tökéletes házi gyógyszer köhögés ellen. Salátákban is felhasználható.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
14 pénztárcabarát szaftos husi sok-sok tejföllel
Dobd fel a húsételed tejföllel, mi baj lehet? SEMMI! Omlós, puha, krémes végeredményt kapsz majd - teheted a húsra, pácolhatod, rakhatod a szaftba, de a készétel tetejére is!
NosaltyÍgy nézett ki a nappalink a Kádár-korszakban
A piros, műbőr ülőgarnitúrán, a fali subaszőnyegek alatt a képcsöves tévé villózó fényében minden szebbnek tűnt. A ti nappalitok is így festett?
Petrás GabriellaFriss hazai kutatási eredmények: megvan, hogy kihez fordulunk szívesen étrendi...
Étrendi tanácsra szinte mindenkinek szüksége van - de nem mindegy, hogy merre fordulunk hiteles segítségért.
NosaltyEvőeszköz-történelem: a villa, mint a szexuális kicsapongás jele
Az ókori rómaiak a kezüket az apródok hajába törölték, a középkorban pedig ördögi eszköznek tartották a villát. Érdekes és furcsa étkezési szokások a múltból.
Petrás Gabriella