A 3 legjobb hámlasztó pakolás, amelyet otthoni alapanyagokból elkészíthetsz

A szép bőr titka, hogy megszabadítsuk az elhalt hámsejtektől – ehhez azonban nem szükséges dörzsölni, és ezáltal irritálni az arcbőrünket.

A durva szemcsés peelingek visszaszorultak a bőrápolásban, szinte már csak testradírokban találkozhatunk magokkal, kávézaccal és egyéb, a bőrt irritáló szemcsés anyagokkal. Az arc bőrén található hámló részektől, apattanások nyomaitól vagy az apró ráncoktól savas hámlasztással lehet a legkíméletesebben megszabadulni.

A savak között is vannak olyanok, melyeket csak bőrgyógyász-kozmetológus használhat: ezek nagyon erős hámlasztók, melyek sérülést okoznak a bőrben, és azáltal teszik szebbé, hogy szinte teljesen új bőr nő az arcunkon a gyógyulási folyamat során. Ha azonban nem szeretnénk sem rengeteg pénzt kiadni egy ilyen kezelésre, sem napokig rákvörös arccal mászkálni, házilag is készíthetünk enyhébben ható hámlasztó maszkokat.

1. Pattanásos bőrre

Ha visszatérő pattanásokkal vagy mitesszerekkel küzdünk, a szalicilsavas hámlasztás lesz a legegyszerűbb megoldás a problémánkra. Az aszpirinben található szalicilsav sok pattanásellenes szerben megtalálható, mert gyulladáscsökkentő hatása van. Egy aszpirintablettát egy kis vízben feloldva is felkenhetünk az arcunkra húsz percre, és azzal lehúzhatjuk a gyulladást a piros pattanásokról. De ha hámlasztani is szeretnénk, akkor ne vízben oldjuk fel az aszpirint, hanem egy kanál citromlében. A citromban található gyümölcssav ugyanis hámlaszt, így két legyet ütünk egy csapásra. Érzékeny bőr esetén citromból kevesebbet érdemes használni, mert csípni fog.

Hozzávalók: 3 darab Aszpirin-tabletta, 1 kanál citromlé, 1 kanál méz. Az aszpirint összetörjük és feloldjuk a citromlében, hozzáadjuk a mézet, hogy ne legyen folyékony a pakolás. Húsz percig hagyjuk hatni, majd mossuk le, és krémezzük be az arcunkat!

2. Barna foltokra, apró ráncokra

Ebben a keverékben az aszkorbinsav az, ami hámlaszt, a krumpli pedig a barna foltok eltüntetésében segít. Azt a jelenséget már régóta ismerjük, hogy a krumpli fehérít, de ha ezt hámlasztással kombináljuk, akkor még erősebb lesz a fehérítő hatása. Aszkorbinsavat, azaz C-vitamint sok helyen lehet porformában kapni, és ehhez a hámlasztóhoz arra lesz szükségünk. A C-vitamin enyhén hámlaszt, és önmagában is ragyogóvá teszi a bőrt. A kozmetikai iparban az elmúlt évben robbanásszerűen nőtt a népszerűsége, így most már szinte minden gyártónak van C-vitaminos terméke. Ezekkel az a probléma, hogy a C-vitamin egyáltalán nem stabil vegyület, és sok formulában egyszerűen elbomlik, még mielőtt az arcunkra kenhetnénk. Ezzel a pakolással ez a veszély nem fenyeget, hiszen frissen készül.

Hozzávalók: fél krumpli frissen lereszelve, 1 kanál C-vitamin. Az összetevőket alaposan összekeverjük, majd felkenjük az arcunkra, és hagyjuk hatni húsz percig. Érdemes letakarni egy gézlappal, hogy a keverék ne hulljon le. A C-vitamin erős hatóanyag, ha dörzsöljük is egy kicsit a keveréket, akkor még erősebben hámlaszt, de irritációt is okozhat. Ha csíp, mossuk le azonnal!

3. Gyengéd hámlasztás érzékeny bőrre

Ha érzékeny a bőrünk, érdemes mindenféle hatóanyaggal óvatosan bánni, még akkor is, ha az a konyhából származik, mert az érzékeny bőrt szinte minden irritálja, és ezáltal rontja az állapotát. Az érzékeny bőrt csak nagyon finoman szabad hámlasztani, dörzsölni például egyáltalán nem ajánlott. Az avokádó, mely ennek a keveréknek a felét képzi, zsírtartalmával védi a bőrt, a benne található vitaminok pedig a kivi hámlasztó hatása miatt könnyebben szívódnak fel. Ez a recept azért tartalmaz kivit citrom helyett, mert az valamivel kevésbé erős hatóanyag a hámlasztásban, mint a citromsav.

Hozzávalók: fél avokádó, fél kivi. A két gyümölcsöt összeturmixoljuk, és felkenjük az arcunkra. Húsz percig hagyjuk hatni.

Ezeket olvastad már?

via,viaésvia

Címlapkép: Getty

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...