3 isteni répás recept húsvétra – ezekhez nem kell sok alapanyag, és gyorsan elkészülnek

Mi kerülhetne még az ünnepi asztalra a sonka és a tojás mellé, ha nem répa? Próbáld ki ezeket az egyszerű, de mégis nagyon mutatós, répás húsvéti recepteket!

Biztos előbb-utóbb sikerül(t) hozzájutnotok a sonkához, mert húsvétkor nincs kegyelem, egy jó füstölt darab kijár mindnyájunknak. Nyilván tojás is kerül az asztalra, de rögtön utána jön a répakérdés. Remélem, beszereztétek, mert ezek közül a húsvéti répás receptek közül egyet biztosan el fogtok készíteni, azt garantálom!

Tavaszi répás muffin - receptért kattints ide!

Reggelire répás tojásmuffinok

Nem jövök itt nektek az édes répás muffinnal, azt már mindenki ismeri, csináljatok inkább egy ilyen sósat! Reszelt répából szuper alapot lehet készíteni bármilyen reggeli finomságnak. Egy kis reszelt sajt segít neki a formatartásban, így a sózást is megússzuk, a sajt ad elég ízt a répának. Normál muffinformában kosárkákat is képezhetünk a répaalapból, én a mini muffinformámban – a jó ég tudja, hogy hová tűnt a nagy formám – csak kicsi talpacskákat, úgynevezett répaplatformot gyártottam nekik. A kosárba lehet pirított sonkát szórni, ráüthetünk egy tojást, amit addig sütünk, hogy a sárgája még folyjon, ha késsel szétvágjuk. A mai tojásos receptvideókban ez simán alapelvárás. A tojásokat ugyanakkor összekeverhetjük zöldségekkel és sonkával, mint a rántottánál, és így is nyakon önthetjük az előre megsütött répabázist.

A répás alapú muffin receptjét itt találod!

Nem szabad túlsütni ezeket a muffinokat, maradjanak csak szép sárgák és szaftosak! Ez a legfontosabb tudnivaló. Spenót helyett a húsvéti hozzávalók közül jó bele még az újhagyma és a medvehagyma. Némi petrezselyemszórás megdobja a tálalást. Melegen jobb, mint hidegen, de valószínűleg nem éri meg azt, hogy kihűljön, eléggé eteti magát a kis drága.

Balzsamos sült répa - receptet itt találsz hozzá!

Balzsamos sült répák

Ennél egyszerűbb köret vagy rágcsálnivaló még nem született a sütőben! A pucolt, hasábokra vágott répákhoz csupán egy cuppanós mázt kell készítenünk. Ebben a balzsameceté a főszerep, amihez pici olaj, méz, szirup vagy akár barna cukor is kerülhet. Fűszernek, ha nincs éppen friss, a szárított provance-i vagy ennek a meglévő összetevői is megfelelők. A csípős kedvelői chilizzenek, akár szárított, akár por formájában. Én csípős olajat használtam, ami a színét is megosztotta répabarátjával. A végén pedig egy mini szórás a nagy szemű sóból, mert minden édeshez kell egy csepp só, hogy kihozza a legjobb ízt belőle.

Díszítésnek, ha van otthon, mehet frissen aprított petrezselyem vagy pirított magvak a sült répa tetejére. Találtam egy csomag hámozott mandulát, ami sajnos avas volt így, jobb híján egy kis pirított szezámmagot szórtam rá. Török mogyoróval vagy dióval is próbálkozhattok még. Tényleg elég egy csepp maradék mag a zacsi aljáról, csak, hogy mutatósabbá tegyük a sült zöldségünket.

Hasselback répa - az elkészítéshez receptet itt találsz!

Répa hasselback

Végül jöjjön a répa megdicsőülése, magasabb szintre való emelése. Itt a nagy felismerés, a hasselback burgonya mintájára répát is süthetünk! A répákat két evőpálcával szorosan összefogva vékonyan beirdaljuk, vigyázva arra, hogy mindig toljuk az éppen vágandó felület mellé a pálca vastagabb végét, így körülbelül egyforma mélyen hatol a répa húsába a kés, és biztosan nem vágjuk át.

Tudtad?

A hasselback elnevezés Stockholm közepéről egy kicsi szigeten álló Hasselbacken nevű étteremből származik. 1953-ban Leif Ellison, egy gyakornok szakács készítette el itt először a félig bevagdosott sült burgonyákat.

A sült répa fűszerezése

Lehet provance-i, marokkói, olaszos oregánós, én a húsvét miatt most a magyaros verziót választottam. Az olajba került fűszerpaprika, só, bors, kömény és egy kevés áttört fokhagyma. A plusz roppanós bevonat miatt egy kis kukoricadarát érdemes még szórni a kencébe. Aki próbálta már a montenegrói krumplit, az tudja, miről beszélek. Kívül szuper ropis bevonatot képez sütés közben, bármilyen zöldségre.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...