A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek.
Mi a majonéz?
A majonézhez alapvetően nem kell más, mint tojássárgája és növényi olaj. E kettő tökéletes emulziójának eredménye egy krémszínű, homogén mártás. Egyéb összetevők felhasználása is szükséges az elkészítéshez és ízesítéshez, ilyen például az ecet, a mustár és a só.
A Nébih komplex tesztjeihez híven a flakonos majonézek esetében is számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek a hivatal szakemberei. Amit mindenhol rendben találtak:
- nedvességtartalom,
- zsírtartalom,
- erukasav (növényi toxin) tartalom,
- jelölt omega-3 zsírsav mennyisége,
- növényi olaj összetétel,
- szorbinsav tartósítószer tartalom,
- EDTA antioxidáns tartalom,
- pH,
- PAH szennyezőanyagok jelenléte,
- kén-dioxid tartalom.
Megnyugtató, hogy a mustárt- vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezen összetevőktől. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a Nébih szakemberei. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéz flakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.
Amivel akadtak problémák
A majonézekben jelen lévő tartósítószerek mennyiségét rendeletben szabályozzák. A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – tartalom kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a felelős vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Emellett szintén adódtak jelölési hibák.
A 22 majonézből összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt. A különböző, enyhébb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítik a szakemberek, és intézkedési tervet kell benyújtaniuk azok kijavítására. A határérték feletti tartósítószer jelenléte, azaz minőségi hiba miatt a Nébih felügyelői a két termék esetében összesen 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki az érintett vállalkozásokkal szemben.
Majonézes ételek:
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A majonézek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki. A vizsgált termékek közül az Univer majonéz nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Penny terméke, míg harmadikként a Reál majonéz végzett.
Ezeket olvastad már?
Kiderült, melyik a legjobb laktózmentes tejföl
Kilencféle laktózmentes tejfölt vett górcső alá a Nébih. A kisebb jelölési hibákat leszámítva nem volt nagy probléma egyik termékkel sem.
Nosalty16-féle koktélparadicsomot teszteltek - ez lett a legjobb
A Nébih szakemberei 16 terméket teszteltek élelmiszer-biztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak.
Nosalty30 sertéspárizsit tesztelt a Nébih - vajon melyik a vakteszt...
A NÉBIH a sertéshúst tartalmazó szeletelt és rúdpárizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén - megvan az eredmény is, ki a legjobb.
NosaltyUtasellátó és Gastrofol: ételautomaták és fóliás húsleves a szocializmusban
Emlékszel a rántott húsos zsemlét, Bambit és presszókávét adagoló automatákra és az előre csomagolt Bakonyi sertésszeletre meg a fóliás húslevesre?
Petrás Gabriella