21-féle rizst teszteltek, kiderült, hogy sokuk rákkeltő anyagot tartalmaz

Alapvető élelmiszer, sokat eszünk belőle, de úgy fest, nagyon nem mindegy, hogy milyen fajtát és mennyit, mert mérgező is lehet.

A rizs az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk: akár rizses húst, akár risottot vagy paellát készítünk, mert sokan nem engedünk a krumpli és a tészta egyeduralmának.

Gond lehet azonban, ha minden villányi rizzsel nagyobb mennyiségű káros anyag kerül a szervezetünkbe. A német fogyasztóvédelmi alapítvány, a Stiftung Warentest 21 fajta rizst tesztelt le káros anyagokra, köztük hosszú szeműt, basmati rizst, illetve barna rizseket is, és arra jutott, hogy ezek közül nem egy veszélyes lehet az egészségre.

A leginkább egészségkárosító anyag, mely minden rizsben megtalálható: az arzén.

Ez elvileg a talajban is fellelhető, de a basmati rizst leszámítva az összes fajtában több volt a naponta megengedett egy milligrammos mennyiségnél. A méreg a trágyával kerül a zöldségbe, és nagyobb mennyiségben rákkeltő hatással bír.

Az arzén mellett a rizsek több, mint felében kadmiumot is találtak. Ez a nehézfém lerakódik a testben, és károsíthatja a csontokat, valamint a vesét.

Ugyancsak a vizsgált fajták felében találtak ásványi olajokat, melyek a feldolgozás során kerülhettek ételbe.

A permetezőszerek is komoly gondot okoznak – ezek nyolc fajtában voltak kimutathatóak a huszonegyből.

Mi a megoldás? A mosás!

A fogyasztóvédelmi szervezet azt javasolja, hogy annak elkerülése érdekében, hogy ezek a káros anyagok a szervezetünkbe jussanak, mindig nagyon alaposan mossuk meg a rizst főzés előtt. Ez ugyan szinte sosem szerepel a csomagoláson, de a káros anyagok nagy részétől már ezzel is megszabadulhatunk. Így problémássá válhat a zacskós rizsek használata, de talán megéri a fáradságot, hogy nem fogyasztjuk ezeket, és így nem kockáztatjuk az egészségünket sem.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...