2023 szuperélelmiszerei a tenger mélyéről érkeznek majd

A tengerből származó alapanyagokat a Föld bizonyos területein már évezredek óta használják, és mára már nálunk is megjelentek, de a szakértők szerint ezek a szuperélelmiszerek az idei évben fognak igazán berobbanni a köztudatba.

Avokádó, chiamag, acai bogyó - klasszikus szuperélelmiszerek, amiket a legtöbben ismerünk, pedig ezeken túl sokkal színesebb az egészséges élelmiszerek világa. Rengeteg magyar szuperélelmiszer létezik, sőt, az igazi újdonság a szakértők szerint 2023 legnagyobb durranásai nem a szárazföldről, hanem a tenger mélyéről érkeznek majd. Mutatjuk, mely alapanyagok lesznek az év slágerei!

Hínárfélék

Akár kulináris, akár gyógyászati célokról beszélünk, a tengeri hínárt évezredek óta használják például Kelet-Ázsia. Tehát nem újdonság, hogy a tenger mélyéről a tányérra kerülnek ezek az alapanyagok, de 2023-ban a szakértők szerint még inkább beépülnek a köztudatba.

2023 szuperélelmiszerei a tenger mélyéről érkeznek majd

A gazdag sós ízű hínárt használhatjuk arra, hogy sósabbá tegyünk egy ételt, de akár főszereplőként is megállja a helyét, vagy köretként is funkcionálhat. A kulináris szerepén túl azonban előnyös élettani hatásai miatt is érdemes lesz algával gazdagítanunk a táplálkozásunkat. Rhiannon Lambert, regisztrált táplálkozási szakértő és a The Science of Nutrition című könyv szerzője a Delish-nek elmondta, hogy a tengeri hínár számos olyan tápanyagot is tartalmaz, amelyek szükségesek szervezetünk optimálisan működéséhez.

Sok tengeri hínár nagyszerű jódforrás, amelyre a pajzsmirigyünk normális működéséhez és a fontos pajzsmirigyhormonok termeléséhez van szükségünk. Ezek számos, a szervezetben zajló folyamathoz, például a növekedéshez, az agy fejlődéséhez és a csontok fenntartásához is elengedhetetlenek

– mondja.

Kombu

Ez egy ehető hínár, amely sós, szinte gombaszerű umami ízzel rendelkezik. Nina Matsunaga, a Sedbergh-ben található Black Bull chef patronja szerint: "Egyesek a kombuhoz hasonló hínárt halak pácolásához vagy zöldségek erjesztéséhez is használják. Mi a Kombut dashi készítéséhez használjuk, majd újra felhasználjuk a hínárt, amelyet finomra vágunk vagy mártásokba keverünk. Soha nem megy kárba.”

Kombu

Dulse

Hallottál már a dulse-ról? Magyarul vörös pálmaalgának hívják, ami rostokkal, fehérjével és antioxidánsokkal van tele. Emellett a vitamintartalma sem elhanyagolható, A-, B- és C-vitamin is van benne. Általában szárítva, egészben, por vagy pehely formájában lehet hozzájutni.

Nori

A norit biztosan sokan ismerik, már csak a sushi miatt. A norival leggyakrabban vékony, ropogós lapok formájában találkozunk, mivel a betakarítás után megszárítják. Íze enyhén sós, ami a tengernek köszönhető, és a sushin túl a japán gasztronómiában többféleképpen, például köretként is használják.

Nori chips

A lánykám legújabb kedvence ez a chips. Megkóstoltam és szerintem olyan íze van, mintha a káposztát kereszteztek volna a hallal és ez nálam nyerő kombó, hehe.  Természetesen rögtön ...

Sushi egyszerűen

Sokan imádjuk a sushit, ám viszonylag kevesen vesszük a bátorságot, hogy otthon is megpróbáljuk elkészíteni. Pedig igazán nem bonyolult mutatvány, ráadásul otthon készítve garantáltan ...

Matsunaga szerint az olyan óceáni összetevők, mint a nori, "tökéletesek" arra, hogy a misztikus umami ízzel gazdagítsuk az ételeinket

Azt mondja, salátákhoz, susihoz is remekül használható, sőt, még tengerimoszat-kekszekhez vagy puffasztott norihoz is használhatod.

Ír moszat

Bár leginkább vörös színéről ismert, valójában a lila, zöld, sárga, barna és fekete különböző árnyalatai is előfordulhatnak. A szuperélelmiszert leggyakrabban természetes ételsűrítő anyagként használják, mivel karragént tartalmaz. De önmagában, turmixokban vagy tabletta formájában is fogyasztható, mivel természetes jódforrás. Ráadásul bőrápolási termékekben is megtalálható, mivel antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

A legbiztosabb, ha ázsiai boltok polcain vagy bioboltokban keresed ezeket az alapanyagokat.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp nektek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...