Avokádó, chiamag, acai bogyó - klasszikus szuperélelmiszerek, amiket a legtöbben ismerünk, pedig ezeken túl sokkal színesebb az egészséges élelmiszerek világa. Rengeteg magyar szuperélelmiszer létezik, sőt, az igazi újdonság a szakértők szerint 2023 legnagyobb durranásai nem a szárazföldről, hanem a tenger mélyéről érkeznek majd. Mutatjuk, mely alapanyagok lesznek az év slágerei!
Hínárfélék
Akár kulináris, akár gyógyászati célokról beszélünk, a tengeri hínárt évezredek óta használják például Kelet-Ázsia. Tehát nem újdonság, hogy a tenger mélyéről a tányérra kerülnek ezek az alapanyagok, de 2023-ban a szakértők szerint még inkább beépülnek a köztudatba.
A gazdag sós ízű hínárt használhatjuk arra, hogy sósabbá tegyünk egy ételt, de akár főszereplőként is megállja a helyét, vagy köretként is funkcionálhat. A kulináris szerepén túl azonban előnyös élettani hatásai miatt is érdemes lesz algával gazdagítanunk a táplálkozásunkat. Rhiannon Lambert, regisztrált táplálkozási szakértő és a The Science of Nutrition című könyv szerzője a Delish-nek elmondta, hogy a tengeri hínár számos olyan tápanyagot is tartalmaz, amelyek szükségesek szervezetünk optimálisan működéséhez.
Sok tengeri hínár nagyszerű jódforrás, amelyre a pajzsmirigyünk normális működéséhez és a fontos pajzsmirigyhormonok termeléséhez van szükségünk. Ezek számos, a szervezetben zajló folyamathoz, például a növekedéshez, az agy fejlődéséhez és a csontok fenntartásához is elengedhetetlenek
– mondja.
Kombu
Ez egy ehető hínár, amely sós, szinte gombaszerű umami ízzel rendelkezik. Nina Matsunaga, a Sedbergh-ben található Black Bull chef patronja szerint: "Egyesek a kombuhoz hasonló hínárt halak pácolásához vagy zöldségek erjesztéséhez is használják. Mi a Kombut dashi készítéséhez használjuk, majd újra felhasználjuk a hínárt, amelyet finomra vágunk vagy mártásokba keverünk. Soha nem megy kárba.”
Dulse
Hallottál már a dulse-ról? Magyarul vörös pálmaalgának hívják, ami rostokkal, fehérjével és antioxidánsokkal van tele. Emellett a vitamintartalma sem elhanyagolható, A-, B- és C-vitamin is van benne. Általában szárítva, egészben, por vagy pehely formájában lehet hozzájutni.
A norit biztosan sokan ismerik, már csak a sushi miatt. A norival leggyakrabban vékony, ropogós lapok formájában találkozunk, mivel a betakarítás után megszárítják. Íze enyhén sós, ami a tengernek köszönhető, és a sushin túl a japán gasztronómiában többféleképpen, például köretként is használják.
Matsunaga szerint az olyan óceáni összetevők, mint a nori, "tökéletesek" arra, hogy a misztikus umami ízzel gazdagítsuk az ételeinket
Azt mondja, salátákhoz, susihoz is remekül használható, sőt, még tengerimoszat-kekszekhez vagy puffasztott norihoz is használhatod.
Ír moszat
Bár leginkább vörös színéről ismert, valójában a lila, zöld, sárga, barna és fekete különböző árnyalatai is előfordulhatnak. A szuperélelmiszert leggyakrabban természetes ételsűrítő anyagként használják, mivel karragént tartalmaz. De önmagában, turmixokban vagy tabletta formájában is fogyasztható, mivel természetes jódforrás. Ráadásul bőrápolási termékekben is megtalálható, mivel antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
A legbiztosabb, ha ázsiai boltok polcain vagy bioboltokban keresed ezeket az alapanyagokat.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tipp nektek: