Egy igazán izgalmas faj lett a 2023-as év gombája

Idén is megválasztották az év gombáját, mely ezúttal egy igazi kuriózumnak számító faj lett.

2023-ban a disznófülgomba lesz az Év Gombája, jelentette be az internetes szavazás eredményét az Országos Gombakiállításon Albert László, a Magyar Mikológiai Társaság elnöke.

Egy igazán izgalmas faj lett a 2023-as év gombája

Mint minden évben, úgy idén is 3 fajt jelöltek a címre, melyek mindegyike a savanyú talajú erdők gombája. Így került a versenyzők közé a mérgező citromgalóca, amelynek érdekessége, hogy a benne található méreganyag megegyezik a varangyokéval, a ritka és különleges formájú disznófülgomba, amely igazi kuriózumnak számít erdeinkben, ahogy a harmadik jelölt, a vörösbarna vargánya is meglehetősen ritka faj otthon.

A győztes disznófülgomba 4-10 cm széles, 2-6 cm magas, tölcsér alakú, bunkós, felül lecsapott, öregen kissé benyomott, pereme szabálytalanul hullámos. Felszíne sima, ibolyás színű, később sárgásokkerre kifakuló. A termőtest lefelé elvékonyodó, a tövénél fehéren nemezes.

Ennek a gombafajnak leginkább a meszes alapkőzetekről, bükk, jegenyefenyő és luc alól jelzik előfordulását, de hazánkban erősen savanyú talajú bükkösökből ismerjük adatait. A disznófülgomba egyébként ehető gombafaj, mely nyáron terem.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...