Rengeteg problémában segít a 2022-es év gyógynövénye

Idén is megválasztotta az év gyógynövényét a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya. A 2022-es év gyógynövénye remek gyógyír a gyomorgörcsre.

A társaság közleménye szerint az év gyógynövénye a cickafark lett, mely a Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosan így van bejegyezve (latinul Achillea millefolium), Magyarországon azonban főként a mezei cickafark (Achillea collina) virágos hajtását gyűjtik be és használják fel gyógynövényes termékekhez.

A közönséges cickafark

A cickafarkat leginkább tea formájában fogyasztják a gyomorpanaszokkal, bélgörcsökkel és emésztési panaszokkal küzdő betegek, de étvágyjavítóként és menstruációs fájdalmak enyhítésére is sokan használják, javallott még ezen kívül nőgyógyászati és húgyúti problémák ellen, valamint felületi sebek kezelésére is.

A cickafark gyógyászati alkalmazása biztonságos, teakeverékeken kívül kozmetikumokban és étrend-kiegészítőkben is megtalálhatjuk alapanyagként.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez és népszerűsítéséhez. Az év gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb növényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Forrásunk volt; kép forrása: wikipedia


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...