Márton-napján végre legálisan lehet zsírosat enni, libát sütni és zsemlegombócot, krumplipürét, tört krumplit és párolt káposztát falni - készülünk ugyanis a télre, (és sokan a böjtre is.) Ha ti is tervezitek a libasütést, ajánlunk pár kiváló receptet körettel együtt, amik közül érdemes válogatni!
Ez a Márton-nap:
Márton napja november 11-e, a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, amikor is hagyományosan bálokat, vásárokat, lakomákat tartanak, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani. Mivel ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” (wikipedia)
LEVES:
Olcsóbb választás, ha a libacombok vagy -mell helyett libalevessel készülünk - készülhet nyakból, aprólékból is. Menjen bele sok zöldség és levesbetét is!
húsleves
Márton napra készült ez az egyszerű leves, de természetesen máskor is elkészíthetjük.
húsleves
Márton nap Pannóniában, Savariában született tours-i püspök, Szent Márton emléknapja. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza a katolikus országokban, így hazánkban is ...
húsleves
Az úgy volt, hogy jóuram hazaért aikidoról. Fáradt volt és szomjas. És nagyon meleg volt aznap. Becuccolta a sportáskát, a kardot, lerogyott a székbe, és elmélázott. Gondolta, berak egy ...
EGYTÁLÉTEL:
Ha leegyszerűsítenéd a dolgot (vagy kivételesen a libasültön kívül gondolkodsz), készítsd a köretet és a főételt egyben, egy tálban - mondjuk rizzsel, árpagyönggyel, de akár lencsével is.
rizses hús
Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi ...
sólet
Anyukám receptje ez a tradicionális zsidó étel, sertés és tejes étel mentes, de nincs benne a hagyományos kugel. Ha valaki nem ragaszkodik ennyire a szabályokhoz, készítheti akár ...
libasült
Különleges, finom, kiadós egytálétel.
KÖRET:
Ha a köret a kérdés, szóba jöhet a krumpli minden formája, de főként a törtet vagy a krumplipürét ajánljuk, és azért a jó öreg párolt káposztáról és a zsemle- vagy burgonyagombócokról se felejtkezzünk meg.
TÖRT KRUMPLIK:
krumpliköret
Nagyon finom a szószos és káposztás ételekhez köretként.
krumpliköret
Az ördög a részletekben van elhantolva - mint tudjuk.
Egyszer megkértek, hogy tartsak főzőtanfolyamot. Elkezdtem magyarázni a hölgyeknek, ám ők átvették a szót és sorban egymás után ...
krumpliköret
Ha nincs kecskekrémsajt, vagy nem szeretjük, használjunk egyszerű krémsajtot.
KRUMPLIPÜRÉ:
krumpliköret
Nem árt néha feldobni a klasszikus krumplipürét. Ezzel a karamellizált hagymával pedig rögtön más dimenzióba repíthetjük.
krumpliköret
A Márton-napi ebédhez készült ez a köret. Nagyon illik hozzá a libasült és a párolt lilakáposzta.
zöldséges egytálétel
Ezzel a finomsággal az egyik nagy családi ebéden találkoztam, ahol több születésnapot is ünnepeltünk. Készíthetjük köretnek sült húsok mellé, de már önmagában is megállja a ...
KÁPOSZTA:
párolt káposzta
Szerintem sokat dob rajta az alma íze, ami a végére szinte teljesen szétfő és átjárja az egész káposztát. A fűszereknek köszönhetően igazán ünnepi köret válik belőle, még a ...
párolt káposzta
Finom és egészséges. A párolt vörös káposzta kacsa-, libasült, marhahústekercs elmaradhatatlan kísérője.
párolt káposzta
Télen a hagyományos párolt káposztát megéri egy kicsit feldobni valami újdonsággal. Ebben az esetben a fanyar gyümölcsök és a mézes párolt káposzta tökéletes párost alkot!
A LIBA:
Lehet libacomb vagy mell, töpörtyű, egészben sült, csak győzzük kivárni, míg megsül!
...és a jollyjoker plusz ötletünk egy tökéletes libamáj:
libamájpástétom
Minden karácsonykor fel kell hívnom barátnőmet, mivel mindig elfelejtem, hogyan is kell készíteni ezt a libamáj-különlegességet. Igazából nagyon egyszerű, de azért egy libamájat ...