Tizennyolc natúr kaukázusi kefirt vizsgált a NÉBIH. A termékek közül egyetmás uniós tagállamban készítettek, míg 17-et hazai üzemekben nyolc előállító gyártott.
Mi is az a kaukázusi kefir?
Kaukázusi kefirnek nincs hivatalos, pontos szakirodalmi meghatározása . Viszonyítási pontot a Magyar Élelmiszerkönyv ad, amely magát a kefirt, mint savanyított tejterméket szabályozza. A különböző tapasztalatok és elmondások szerint a kaukázusi kefir és kefir között az állaga, szénsav- és alkoholtartalma lehet a fő különbség, ami miatt íze is erőteljesebb, markánsabb, mint átlagos kefir társai.
A szakemberek laboratóriumban mérték a termékek fehérje és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő káros anyag kioldódást is. Ezeknek a szempontnak maradéktalanul megfeleltek a vizsgált kaukázusi kefirek.
A kefir alkoholtartalmát is tesztelték. A vizsgált 18 kaukázusi kefirből hét esetben kimutathatósági határ feletti etil-alkohol jelentkezett.
Az élőcsíra számra vonatkozó vizsgálatok vegyes eredménnyel záródtak. A Magyar Élelmiszerkönyv kefir vonatkozású előírásainak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg. A tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél.
A Szupermenta termékteszten kiválasztották a három legjobb terméket is. Az első helyen a Danone kaukázusi kefirje végzett, második a Milli, harmadik pedig a Sissy márkajelzésű termék lett.
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Ezekre az élelmiszerekre költünk a legtöbbet
Tízmilliárdokat költenek sajtra és egyéb élelmiszerekre a magyarok.
NosaltyÖt dolog, amit Julia Child megtanított nekünk a vajról -...
Vaj, vaj, vaj - a francia konyha titka. Nem nagy kunszt megjegyezni, annál érdemesebb betartani. Julia Child élt-halt érte, méghozzá ezért:
Brecz JuditÍgy készül az egyik legcsodásabb francia vaj - öröm nézni...
A vaj az igazi séfek, cukrászok non plus ultrája, ami felett nincs megalkuvás: csakis jó minőségű jöhet szóba, és természetesen nem lehet sem margarin, sem más!
Brecz Judit