18 kaukázusi kefirt tesztelt a NÉBIH, vegyes eredmény született

Az egyik kedvelt reggeli italt, a kaukázusi kefirt tesztelték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai.

Tizennyolc natúr kaukázusi kefirt vizsgált a NÉBIH. A termékek közül egyetmás uniós tagállamban készítettek, míg 17-et hazai üzemekben nyolc előállító gyártott.

Mi is az a kaukázusi kefir?

Kaukázusi kefirnek nincs hivatalos, pontos szakirodalmi meghatározása . Viszonyítási pontot a Magyar Élelmiszerkönyv ad, amely magát a kefirt, mint savanyított tejterméket szabályozza. A különböző tapasztalatok és elmondások szerint a kaukázusi kefir és kefir között az állaga, szénsav- és alkoholtartalma lehet a fő különbség, ami miatt íze is erőteljesebb, markánsabb, mint átlagos kefir társai.

A szakemberek laboratóriumban mérték a termékek fehérje és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő káros anyag kioldódást is. Ezeknek a szempontnak maradéktalanul megfeleltek a vizsgált kaukázusi kefirek.

A kefir alkoholtartalmát is tesztelték. A vizsgált 18 kaukázusi kefirből hét esetben kimutathatósági határ feletti etil-alkohol jelentkezett.

Az élőcsíra számra vonatkozó vizsgálatok vegyes eredménnyel záródtak. A Magyar Élelmiszerkönyv kefir vonatkozású előírásainak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg. A tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél.

A Szupermenta termékteszten kiválasztották a három legjobb terméket is. Az első helyen a Danone kaukázusi kefirje végzett, második a Milli, harmadik pedig a Sissy márkajelzésű termék lett.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...