18 kaukázusi kefirt tesztelt a NÉBIH, vegyes eredmény született

Az egyik kedvelt reggeli italt, a kaukázusi kefirt tesztelték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai.

Tizennyolc natúr kaukázusi kefirt vizsgált a NÉBIH. A termékek közül egyetmás uniós tagállamban készítettek, míg 17-et hazai üzemekben nyolc előállító gyártott.

Mi is az a kaukázusi kefir?

Kaukázusi kefirnek nincs hivatalos, pontos szakirodalmi meghatározása . Viszonyítási pontot a Magyar Élelmiszerkönyv ad, amely magát a kefirt, mint savanyított tejterméket szabályozza. A különböző tapasztalatok és elmondások szerint a kaukázusi kefir és kefir között az állaga, szénsav- és alkoholtartalma lehet a fő különbség, ami miatt íze is erőteljesebb, markánsabb, mint átlagos kefir társai.

A szakemberek laboratóriumban mérték a termékek fehérje és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő káros anyag kioldódást is. Ezeknek a szempontnak maradéktalanul megfeleltek a vizsgált kaukázusi kefirek.

A kefir alkoholtartalmát is tesztelték. A vizsgált 18 kaukázusi kefirből hét esetben kimutathatósági határ feletti etil-alkohol jelentkezett.

Az élőcsíra számra vonatkozó vizsgálatok vegyes eredménnyel záródtak. A Magyar Élelmiszerkönyv kefir vonatkozású előírásainak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg. A tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél.

A Szupermenta termékteszten kiválasztották a három legjobb terméket is. Az első helyen a Danone kaukázusi kefirje végzett, második a Milli, harmadik pedig a Sissy márkajelzésű termék lett.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek