1. Megbízhatatlan beszerzők
Egy jó séfnek mindig az lesz a célja, hogy a lehető legjobb minőséget és legjobb tudását prezentálja - konzekvensen, minden nap. Ha a beszerzők, akikkel dolgozik, nem megbízhatók, nem biztosítják a jó minőségű alapanyagot akkor amikor kell, a séf csalódik.
2. Árusok, akik nem ismerik saját portékájukat
"Honnan származik a hús pontosan?", "Milyen farmról, tenyészetből?", "Hogyan nevelték az állatot?", "Mikor fogták ki a halat, hogy tárolták azóta?" ... kérdések, amiket egyre többször hallani az árus a vevőtől, és illene tudnia válaszolni...
3. Késés
A séfek halála általában - legyél ott időben, ha találkozótok van, vagy örökre megjegyez magának.
4. Nem megjelenni a várt időben a találkozón
Hacsak nincs családi tragédia vagy nem vagy kórhában, legyél ott, vagy minimum mondd le jóelőre a találkát...ha nem vagy ott, amikorra a séf vár, vagy örökre elástad magad, vagy hatalmas hátrányból indulsz...
5. Tompa kések
Elég alap, ha már egy séfről beszélünk. Az övé nyilván mindig éles, de ha meglát téged, amint életlen késekkel kísérletezel a konyhában, nem sokat kell várnod, hogy legyen egy-két jó szava hozzád...
6. Ha nem tisztelnek minden apró részletet, hozzávalót
Mindennek értéke van, ami a séf munkájában megjelenik: az állattenyésztő, az árus, a halász, a sajtkészítő, a hentes, minden számít. Ha a séf azt látja, hogy ezt nem tisztelik a konyhában, úgy érzékeli, mint vele, az étteremmel és a vendéggel való szembeszegülést.
Hoppá!
Élezz kést élező nélkül 2 perc alatt
7. Címkézés, dátumozás
Mindenkinek álmából is tudnia kell, aki egy konyhán dolgozik - MINDENT címkézni kell és dátumozni, hogy minimalizájuk a pazarlást étel- és pénzfronton is, és a lehető legjobb módon használjuk fel az adott ételt. Nem ajánlatos elfelejteni, pár másodperc.
8. Pazarlás
Ha profitot akarunk egy étteremben, nem pazarolhatunk. Találjuk meg mindennek a helyét - leves, szósz, mártás, püré, személyzeti ebéd, bármi. Egy francia séf mondása szerint: "Nem a hagymával keresel pénzt - a hagymahéjjal. Nem a homárral keresel pénzt - a homár páncéljával."
9. Ha nincs minden a helyén
Muszáj, mert mindenki munkáját lassítja, hacsak egy valaki nem ugyanoda teszi vissza az adott dolgot, ahova való.
10. Koszos konyha, link szakácsok
Személyes higiénia, az uniformis, a környezet, a munkafelület tisztasága - ezek alapvető elvárások egy séf szemében.
11. Ha mindent neki kell előkóstolnia
Eleinte elvárható, hogy a séf előkóstolja a szakácsok által készített fogást, de ha egyszer már kiérdemelte a főnök bizalmát, felesleges mindent vele leteszteltetni. Az pedig sose legyen válasz, hogy "Én még nem kóstoltam."
12. Törött üvegek és porcelán szanaszét hagyása
Megesik - egy konyhában bármi leeshet a földre, mert sokszor káosz van, túl sok a tennivaló, túl forró a tál, de sose hagyjuk szétszóródva a cserepeket, szilánkokat, mert könnyen sérülés lesz belőle.
13. Ha nincs KÉSZ
A konyha minden körülmények közt kész kell, hogy álljon, amint kinyitnak az ajtók - nincs kifogás. Ha ezt elmulasztja, a séfet veszik elő, azt pedig ne várjuk meg.
14. Következetlenség
Bármibe is kerül, kérdezz, tanulj, fejleszd magad, ha kell, de mindent úgy csinálj, ahogy azt csinálni kell. Minden alkalommal ugyanolyan jól.
15. Ha a vendégek a személyzetet bántják - jogtalanul
Sok minden okozhat feszültséget egy éttermen belül - de ha egy vendég feljogosítva érzi magát, hogy a személyzet kárára rója fel az általa érzett feszültséget, a séf mindig emberei védelmére kell, hogy siessen.
16. Ha nem hozod mindig a lehető legjobb formád
Ha nem vagy képes rá, lehet, hogy már a betanításoddal gond volt. Ha tudnád, de kudarcot vallasz, a séf mérges lesz. Ha pedig sokszor előfordul, hogy tudnád jobban is, mégsem teszed, viszlát.
17. Csoportmunka hiánya
Ha nem ugrasz be valaki helyett, amikor égető szükség van rád, ha nem segítesz be a mosogatásba, nem szállsz be elpakolni az edényeket vagy lefőzni a kávét, a séf nem lát majd okot rá, hogy megtartson. A csapatmunka létfontosságú.
18. "Ez nem az én dolgom."
Az előző pont folytatása. Ezt a mondatot soha ne mondd ki a séf előtt.
Ezeket olvastad már?
Így csalnak a profi séfek az éttermekben
Csúnyán pucoltad meg a krumplit? Nem gond! Kulisszatitkok a legmenőbb konyhafőnököktől – mert nekik sincs mindig idejük a tökéletesre. Nyerj időt a séfektől, stílusosan.
Brecz JuditSertéspárizsikat kóstoltunk - a hústartalom nem minden. Ez a mi...
Összesen 15, a nagyobb áruházláncok kínálatában elérhető, vákuumcsomagolt-szeletelt, illetve rúdban kapható parizereket teszteltünk le. Mutatjuk az eredményt!
NosaltyVan egy dolog, amit Gordon Ramsay soha nem enne meg
Gordon Ramsay örök témánk - bocs, ha nem szeretitek, de kikerülhetetlen figura és zseniális séf. Most épp pár személyes kérdésre adott választ.
Brecz JuditVakon teszteltünk le 14 bolti vajat - az eredmény igen...
A vaj kontra margarin kérdéskört félretéve most csak a vajaknál maradtunk - kóstoltunk, tizennégyet, méghozzá vakon, és nem várt eredményeket hoztunk.
Nosaltyvia finedininglovers