18 bizarr étel a nagyvilágból

Ízlés dolgában aligha lehet vitatkozni, hiszen kultúránként változik, hogy kinek milyen étel számít bizarrnak. De vajon tényleg szokványos étel lehet a macskahús?

Sokaknak a világban például egész biztosan elmenne az étvágya az előttük lévő friss, ropogós szöcsketáltól, ha elmesélnénk, mennyire jó falat is a csokoládéba mártott túrószelet, vagy épp lemondanának egy adag ínycsiklandó vizeletben főtt tojásról, ha hagymás sült vérről hallanának.

Persze ahogy a világ változik, az étkezési szokások is ugyanígy változnak. Ezzel együtt pedig átalakul annak megítélése is, hogy milyen étel számít extrémnek. Hogy messzebb ne menjünk, az ENSZ nemrég felhívta az emberek figyelmét arra, hogy lehetőség szerint hagyjanak fel a finnyáskodással, és egyenek minél több bogarat, mert azokban van csak igazán protein meg rost.

A tavaly kitört lóhúsbotrány kapcsán pedig sokakban merült fel a kérdés, hogy ugyan miért ne ennék lóhúst, ha amúgy simán megesszük a marhát és a hozzá hasonló emlősöket.

Akárhogy is, a Business Insider összegyűjtött 18 olyan ételt, ami valószínűleg sokak gyomrát fekszi majd meg. Éppen ezért felhívjuk gyengébb idegzetű olvasóink figyelmét arra, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas falatok következnek rágcsálóktól kezdve emlősökön át a csúszómászókig.

Itt éppen egy megnyúzott békát tesz egy perui nő a turmixgépbe, amit nemcsak jóízűen fogyasztanak, de Peruban sokan úgy is gondolják, hogy a békadzsúsz (vagy más néven "extracto de rana") egyben erős afrodiziákum is.

Ezen a képen egy bolíviai hentes főtt birkafejet vág fel, amelyből leves fog készülni. Bolívia egyik népszerű fogása ugyanis a birkafejleves.

Egy nő, amint macskát szeletel egy elefántcsontparti étterem hátuljában. A macskahús egyébként nem csupán Afrikában, de Ázsia több országában is hagyományos ételnek számít.

Teknőshús egy nicaraguai kikötőváros piacán. Hogy mennyibe kerülhet? Nagyjából fél kiló teknőshús kevesebb mint 300 forintnyi córdobába kerül.

Egy yogyakartai étteremben (Indonézia) kobrahússal készül a burger. Jáva szigetének középső és északi részén nagyjából 1000 kobrát vágnak le hetente, és darabját mintegy 300 forintnak megfelelő összegért adják el.

Tevemájat szeletelő nő Szudánban. Becslések szerint 1996 és 2002 között Szudán évente kb. 7-8 ezer tonna tevehúst termelt ki.

Eladásra kész levágott kutyák egy vietnámi kis faluban, ami nem csak itt, de Ázsia több országában is népszerű ételnek számít.

Vietnámban a patkányt egy időben szükségből fogyasztották, mára azonban egy holdnaptár végi különleges fogásként tálalják.

Dél-Amerika több országában is ínyenc falatnak számít a tengerimalac, amit ezen a képen egy perui nő éppen kibelez.

Kígyóleves Kínában, ami a helyi hagyományok szerint rendkívül jót tesz az egészségnek.

Szintén a jó egészség érdekében fogyasztják előszeretettel Tajvanon a kobratojást, illetve a kobraembriót.

Egy kínai nő, amint éppen egy kutya- és ökörpéniszből készült fogást eszik egy pekingi péniszétteremben, amely közel 30 féle állat péniszéből készült ételt tart a menüjén - ezeket természetesen szintén nagyon egészségesnek tartják.

Annak ellenére, hogy a madagaszkári makifélék közül rengeteg szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, orvvadászok könnyedén le tudják őket vadászni a belpolitikai helyzet miatt, így az éttermek is étlapon tartják a makihúst.

A kisfiúk vizeletében főtt tojást tavaszi falatként szokás fogyasztani a Kínában található Dongyangban.

Egy kereskedő olajban sült pókot árul egy kambodzsai buszmegállóban. Ha esetleg arra járnánk, potom 2 dollárért lehet 10 darab fokhagymával fűszerezett pókot vásárolni.

A pakisztáni Lahorban sorba kell állni, hogy egy tányér kiváló levest lehessen vásárolni, amit kecskefejből és kecskelábból készítenek.

Kolumbiában tipikus helyi mártásnak számít a "culonas", amelyet kifejezetten nagyméretű hangyákból készítenek.

Ezen a képen egy szaúdi férfi épp egy tüskésfarkú gyík lábát rágcsálja, amelynek vére állítólag segít a különböző betegségek megelőzésében, és erősíti a testet. Általában kutyákkal vagy horoggal fogják meg ezeket a hüllőket, és ételkülönlegességként fogyasztják a Közel-Kelet több országában.

(via Business Insider)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...