Igazán jó könyvet szeretnél ajándékozni szerettednek karácsonykor, de nem tudod, melyik olvasmány lenne a legjobb választás? Íme 16 könyv, melyek közül érdemes válogatni.
A karácsonyi forgatagban igazán nehéz eligazodni a könyvesboltokban, hiszen sokan vannak, akik valamilyen jó olvasmánnyal szeretnék meglepni szeretteiket. Száz meg száz gasztronómiai könyv közül lehet válogatni, de nem könnyű, hiszen borító alapján nem feltétlenül tudhatjuk, mely könyvek hordoznak magukban igazi értékeket.
Karácsonyi ajánlónkban egyaránt kínálunk receptes könyveket, süteményes vagy akár vegán gyűjteményeket, de az igazi házi kovászos kenyér titkait is megismerhetjük, sőt, akár gyermekeinket is szórakoztatjuk egy-egy színes olvasmánnyal.
1. Yotam Ottolenghi, Helen Goh: Édes
Ebben a lenyűgöző süteményes és desszertkönyvben a népszerű séf, Yotam Ottolenghi, valamint régi kollégája és alkotótársa, Helen Goh az édeset élteti. Több mint száz friss, kreatív, részletes és könnyen követhető recept - így a tahinis-halvás brownie, a perzsa szerelemsüti, a narancsos-mézes madeleine vagy a pralinékrémmel és friss fügével gazdagított fahéjas pavlova - vonultatja fel a jellegzetesen Ottolenghit idéző hozzávalókat, az egzotikus fűszereket és a mediterrán ízeket. A gyönyörűen illusztrált Édes receptjei minden kezdő és tapasztalt sütni vágyónak örömöt és garantált sikerélményt hoznak.
Miért szeretjük?
Részletes leírások és pazar fotók - ezeket mind megkapjuk a híres izraeli séftől. A szuper közeli fotók nem csak gyönyörködtetnek, de segítenek abban is, milyen textúrát kell kapnunk a sütés végeztével.
Nem, nem kötelező 4 órás munkával emeletes születésnapi tortát készíteni a legkisebb gyereknek. Aki nem teszi, nem rossz szülő. Ő is csak ember (és lehet kicsit lusta is). És: még az egyszerű joghurttortából is csodákat lehet alkotni!
Szivárványlepke, gyümölcspikkelyes aranyhal, csokoládés kalózhajó...Eláruljuk, hogyan lehet gond nélkül csodás tortákat készíteni. Bizton állíthatjuk, hogy a gyerekek nem hisznek majd a szemüknek, és nem tudnak betelni vele!
A torták dekorációjához szükséges hozzávalók szinte kivétel nélkül beszerezhetők hazai drogériákban vagy élelmiszeráruházakban, de helyettesíthetők is webshopokban kapható hasonló termékekkel.
Miért szeretjük?
Rendkívül színes és szórakoztató, ráadásul az egész könyv hangulata olyan, mintha egy képes mesekönyvet néznénk. A receptek nagyon egyszerűen vannak leírva, így még a legkisebbek is részt vehetnek a nem is olyan fáradságos munkában.
Az adventi és karácsonyi időszak egyik legjobb része a süteménysütés, már maga a tervezgetés is élmény, míg az ember kitalálja, mit készít majd az ünnepekre. A Desszertleckék karácsonyi kötetében rengeteg remek ötletet adunk, legyen szó vendégváró falatról, mézeskalácsról vagy éppen ehető ajándékról. A Nők Lapja Konyhában, illetve a Desszert-különszámban megjelent, kipróbált receptek közül a legjobbakat válogattuk össze, eláruljuk, hogyan készül a mindenkit lenyűgöző bejgli, a meseszép fenyőfatorta, és persze megosztunk tippeket, hogy idő hiányában miként alkothatsz villámgyorsan desszerteket. Tarts velünk, és tedd még boldogabbá az ünnepeket néhány saját kezűleg készített finomsággal!
Miért szeretjük?
Ebben a könyvben minden karácsonyi sütemény benne van, ráadásul nem csak a klasszikusok! A pontos leírások mellett élettel teli, színes képeken mutatják be a különböző sütemény- és tortacsodákat, sok közülük pedig nemcsak karácsonykor, hanem az év bármelyik részében elkészíthető.
A zamatos gyümölcsökkel elkészített sütemények ízét és látványát semmi sem múlhatja felül, kicsik és nagyok egyaránt rajonganak értük. A Desszertleckék második kötetében a Nők Lapja Konyha, illetve a rendszeresen megjelenő Desszert-különszám legjobb gyümölcsös édességeit gyűjtöttük össze: epres, meggyes, málnás, barackos finomságokat ugyanúgy találsz benne, mint banános, almás vagy éppen szilvás nyalánkságokat. Pitét sütnél? Tortát alkotnál? Fagylaltot készítenél? Sütés nélküli desszertre vágysz? Lapozd fel a könyvet, és mindenre mutatunk néhány kipróbált ötletet!
Miért szeretjük?
Mert tele van klasszikus, kedvenc receptekkel, amelyek remekül mutatnak új megvilágításukban, és a receptek nagy részéhez még az sem kell, hogy nyár legyen. Egyszerű magyarázatok, még egyszerűbb alapanyagok!
5. Desszertleckék: Sütemények családi és ünnepi alkalmakra
A jó recept már fél siker, ezért a szerzők a legjobbakat válogatták ki a Nők Lapja Konyha, illetve a rendszeresen megjelenő Desszert-különszám süteményei közül. Ebben a kötetben a családi ünnepekre ajánlott édes és sós finomságokat gyűjtöttük össze. Az 50 recept között minden alkalomra megtalálod a megfelelőt, legyen szó születésnapi tortáról, vendégváró sós falatról vagy éppen vasárnapi desszertként kínálható habos édességről.
Miért szeretjük?
Mintha a nagymama szakácskönyve lenne! Klasszikus sütemények klasszikus módon tálalva, a gyerekkori finomságokat kedvelők imádni fogják ezt a könyvet, hiszen csak úgy, mint az előzőleg bemutatott két könyvben, ezzel a receptes könyvvel is egyszerűen készíthetjük el a legjobb sütiket!
6. Stephan, Michael & Wolfgang Otto: HÚS – Alapmű a tudatos húsélvezethez
Az impozáns, mintegy 100 egész oldalas, színes ételfotóval és számos állat- illetve fázisfotóval illusztrált album minden húsimádó álma, mert a gyönyörűen fotózott, ínycsiklandó húsételek elkészítésének leírása mellett rendkívül alapos ismeretekkel vértezi fel az olvasót.
Stephan Otto, az Otto Gourmet vállalat húsmestere osztja meg könyvükben tudását állatfajtákról, húsminőségről, tárolásról, érlelésről, vágásokról, fűszerezésről, elkészítési módokról és sok minden másról is.
Miért szeretjük?
Ebben a gyönyörű könyvben gyönyörű fotókkal és receptekkel tarkítva mesélnek el és mutatnak meg mindent, amit a húsról tudni kell. Ezt az olvasmányt azoknak ajánljuk, akik mélyebben szeretnének elmerülni a szárnyas-, a marha-, a bárány- és a sertéshús-feldolgozás rejtelmeiben. Ami biztos: aki ebbe a könyvbe akár csak belelapoz, egészen biztosan megéhezik majd!
Jamie Oliver, a nemzetközi hírű brit sztárszakács ezúttal ízletes, növényi alapú ételekkel jelentkezik. Napjainkban mind többen szeretnénk az egészségünk, pénztárcánk vagy bolygónk védelmében növelni a zöldségfogyasztásunkat. A világ minden tájáról merített inspirációkkal ezek a zseniálisan egyszerű ételek a zöldségek igazi ünnepét jelentik, jóllakottá, elégedetté és boldoggá tesznek – a hús hiányát észre sem veszed. Ha csak heti egy-két húsmentes napot iktatnál be, vegetáriánus életmódot folytatsz, vagy csupán néhány remek, új ízkombinációval kísérleteznél, ez a könyv neked szól.
Miért szeretjük?
Jamie Oliver ezúttal is egy nagyon színes és különleges szakácskönyvet dobott a piacra, melyben azok is könnyen találnak valamilyen ínycsiklandó receptet, akik nem feltétlenül a vegetáriánus vagy vegán életmód követői. A receptek többsége egyszerű, mégis színes és ígéretes, ráadásul mindegyik receptet több főre írja le a "Pucér szakács".
8. Ella Mills: Deliciously Ella vegán szakácskönyve
"Ez a könyv több mint 100 növényi alapú étel receptjét tartalmazza a konyhánkból, az ételbárunkból és a vacsoraklubjainkból.
Több ezren kóstolták és tesztelték őket, vegánoknak, vegetáriánusoknak és húsevőknek egyaránt ízlettek! Mindegyik étel könnyedén elkészíthető egyszerű alapanyagokból, és tudom, hogy gyorsan állandó kedvenceiddé válnak, akár először kísérletezel a növényi alapú főzéssel, csak azért, hogy növeld a zöldségfogyasztásod, akár már régi olvasója és kedvelője vagy receptjeinknek.
A könyvben személyes gondolataimat is megosztottam mindarról, ami a Deliciously Ella színfalai mögött történt az elmúlt években. Csodálatos kaland volt, tele kihívásokkal és olyan sikerrel, amit legvadabb álmaimban sem képzeltem volna. Remélem, inspirálónak és motiválónak tartod majd a történeteinket."
Miért szeretjük?
Mert a szép, és mégis egyszerű receptek között magát Ellát is megismerhetjük, illetve azt a filozófiát, amelyet ő követ: az egészséges, színes és tudatos táplálkozás fontosságát. Könnyed hangvételű szakácskönyv, Ella írásait és közvetlen üzeneteit olvasni olyan, mintha egy közeli barátnővel beszélgetnénk.
9. Stőhr Gréta: Gréta kedvencei – Öt év receptjei a nagyvilágból
Gréta hitvallása: Főzzünk kompromisszumok és lemondások nélkül, növényi alapanyagokból, egészségesen, gluténmentesen.
A séf (Great Bistro) különleges, kifinomult ízléséből született, évek alatt összegyűjtött finomságai, ékes bizonyítékai annak, hogy kizárólag növényi alapanyagokból, percek alatt kulináris élvezetet varázsolhatunk családunk, szeretteink asztalára, de a kritikusabb gourmand-ok számára is igazi kulináris csemege.
Miért szeretjük?
Ezt a könyvet kifejezetten azoknak ajánljuk, akik mélyebben szeretnék beleásni magukat a gluténmentes-vegán ételek világába. Gréta csodálatosan tálalja elénk a különböző vegán fogásokat, személyes írásaiban pedig egy kicsit a keleti kultúra világába is elkalandozunk. A személyes hangvételű könyvben a receptek mellett Gréta személyiségét is megismerhetjük.
Gáspár Beát nem kell bemutatni, hiszen sokan ismerik. Ő a Győzike-show felvágott nyelvű Bea asszonya, a Konyhafőnök VIP győztese, majd a Konyhafőnök zsűritagja, fantasztikus borvacsorák szervezője, lebonyolítója. Ebből a szakácskönyvből azonban egy másik Gáspár Bea portréja rajzolódik ki: a receptekhez írt apró történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre vibráló egyéniség, aggódó anya és gondos feleség.
A könyv receptjei a Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól, barátoktól, a cigány vajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami érdekeset látott, hallott. A könyvben található ételleírások négy nagy fejezetbe illeszkednek, a szerző életútját követve a gyerekkorától napjainkig. A tejbegríztől a New Yorkban kóstolt cheesecake-ig, a bodaktól a konfitált kacsacombig számtalan étel bizonyítja, hogy Bea konyhájában remekül összeférnek a hallott, tanult receptek a saját megszokott fogásaival, miközben egy pillanatra sem tagadja meg a hagyományait. Így lesznek a könyv nyomán készített ételek izgalmasak, sokszínűek és különlegesek.
Miért szeretjük?
Mert színes, mutatós, életvidám és nagyon házias, ráadásul Bea könyvében az egészen egyszerű ételek mellett a bonyolultabb, már-már fine dining minőségű fogásokat is megtaláljuk. Ebben a szakácskönyvben egy igazán különleges ember receptjeit ismerhetjük meg, melyek garantáltan kedvencek lesznek otthon is.
Régi adósságot törleszt idén a TV Paprika egyik legismertebb és legkedveltebb mesterszakácsa, Bede Róbert. Természetesen magyarul című könyvében a Kárpát-medence hozzávalóiból készít egyszerűen elkészíthető, mégis ízletes fogásokat a tőle megszokott stílusban és profizmussal. A szerző ezúttal leveti szakácskabátját, kosarat ragad, és egy alapos bevásárlás után nekilát a főzésnek, csakhogy most a saját konyhájában. Több mint 60 recept szezonális alapanyagokból, ízletesen elkészítve. Előételek, levesek, főételek és desszertek is helyet kaptak a könyvben, amelyben húsimádók, halrajongók, de akár a zöldséges fogások kedvelői is megtalálják kedvencüket. Háziasszonyok, figyelem: Bede Robi receptjei még a legfinnyásabb családtagoknak is tudnak újat mutatni!
Miért szeretjük?
Mert eredeti, házias, ráadásul minden recept nagyon könnyeden és érthetően van leírva. Aki igazán házias ételeket szeretne készíteni, annak Robi könyve tökéletes választás.
Zeliska Orsi szeretett marketingkarrierjét hajnali, kézműves szakmunkára cserélte egy év leforgása alatt. Pék lett. Vagyis péklány. Férjével az ország másik felére költözött, és saját kézműves pékséget nyitott. A könyv mindamellett, hogy bemutatja a pályaváltás és a spirituális útkeresés nehézségeit, tartalmazza a pékszakmai titkait és Orsi kedvenc receptjeit, melyeket egyedülálló módon fázisvideókkal is illusztrál.
Miért szeretjük?
Orsi nagyon érthetően és szerethetően meséli el nekünk történetét, ráadásul a legapróbb részletekbe menően megismerhetjük az igazi kenyerek és pékáruk készítésének folyamatát. Gyönyörű receptek egy igazi péklány tollából. Imádjuk!
„Meg kell adni az időt a kenyérnek" – mondja Vajda József, és éppen így adja meg az időt a szavainak is. Ahhoz, hogy a kenyérsütés roppant egyszerűnek látszó folyamatát lépésenként megmutathassuk, nem elegendőek a receptek. Van ott valami más is, ami nem adja könnyen magát, és amiért a könyv címe A kenyér lelke lett.
Józsi bármennyit tud beszélni a kenyérről, de közben mindig többről és másról is beszél. A teremtésről, a természetről, a tiszta alapanyagokról, a kísérletezésről önmagunkkal, a határaink feszegetéséről és átlépéséről. Így lett ez a könyv nemcsak gazdag receptgyűjtemény, hanem a Földről és a bennünket körülvevő világról szóló beszélgetés is, amelybe most az olvasók is bekapcsolódhatnak.
Miért szeretjük?
Mert József volt ,,az a férfi, aki jó kenyeret akart enni, de sehol sem talált, ezért inkább megsütötte". A kenyér lelke az alapoktól kezdve lépésről lépésre ismerteti meg a kenyérkészítés menetét, az olvasás és a keresgélés során pedig rengeteg gyönyörű kenyér közül válogathatunk. Csak legyen egy jó kovászunk hozzá!
A kávé története évezredes múltra nyúlik vissza a Közel-Keleten, s több mint ötszáz éve nyíltak az első kávéházak Európában. Mára a kávé az egyik legfontosabb kereskedelmi termék, de annál jóval több is: kontinensek ízei, pörkölési hagyományok, elkészítési technológiák határozzák meg, mi kerül a csészébe. A gasztronómiához hasonlóan a kávékultúra is látványosan fejlődik, a modern háztartási eszközöknek köszönhetően pedig már nemcsak a kávézókban ihatunk tökéletes kávét, hanem saját magunk is elsajátíthatjuk a baristák, vagyis a kávémesterek tudását.
A könyv világkörüli útra kalauzolja az olvasót, megismerteti a legfontosabb kávétermelő helyeket Etiópiától Brazíliáig, bemutatja a kávé útját a cserjétől a csészéig, elvisz a meghatározó kávéfővárosokba, a manapság kultikusnak számító kávéházakba, ahová szenvedélyes baristák, kávésznobok, kávéínyencek járnak, a pultban pedig olyan hozzáértéssel dolgoznak a szakemberek, akárcsak a legmenőbb Michelin-csillagos konyhákban.
Miért szeretjük?
Mert nagyon jól ábrázolja és írja le a világ kávékultúrájának történetét, és rengeteg fotó színesíti azokat az elbeszéléseket és leírásokat, ami által még közelebb kerülhetünk reggeleink egyik meghatározó italához.
"Azt hitted, a macskák nem látnak tovább a saját tonhalkonzervüknél? Pedig amikor az áruházak polcai kétes eredetű, rossz minőségű élelmiszerektől roskadoznak, amikor a kis gazdik hasa fáj, a bőrük kiütéses, és nem ehetnek meg akármit, akkor már csak a macskák segíthetnek! Nagy tervvel telik meg a sok macskaagyacska: kerüljön egészséges étel a hasakba! Rettenetes Ivánka és csapata a mancsába veszi a dolgokat. Egy biomérnöknek újra lesz munkája, Ilka néninek házi cicája, a félelmetes Multi Mamának pedig érző szíve."
Bíró Zsófia meseregénye nemcsak macskákkal van tele, hanem számos hasznos táplálkozási tudnivalóval is. Kiderül, mi a glutén, mi történik egy laborban, és jó-e, ami bio. A macska mondja meg! szórakoztatva segíti a tudatosabb, egészségesebb táplálkozást, hogy a gyerekeket később se etethessék meg bármivel.
Miért szeretjük?
Mert végre valaki izgalmasan és viccesen meséli el a gyerekeknek, miért fontos odafigyelnünk környezetünkre és arra, mit eszünk. Játékos magyarázatok és karakteres, okos szereplők egy gyerekkönyvben, nem csak gyerekeknek!
16. Váncsa István: Lakoma – A francia konyha legfinomabb ételeiből
A lakoma folytatódik - a Földközi-tenger keleti medencéje és Olaszország után Váncsa István ezúttal a francia konyha rejtelmeibe vezeti be az olvasót. A Lakoma - A francia konyha legfinomabb ételeiből ugyanakkor nem pusztán szakácskönyv: életszemlélet inkább, az emberi szellem lenyomata a gasztronómián keresztül. Gondolatgazdag, akár egy filozófiai mű, és bár elmélkedéssel még senki nem lakott jól, Váncsa bebizonyítja, hogy a gondolat lehet az étel fűszere.
Hogyan működik egy vándorpiac? Mi az előétel jelentősége? Miért fontos csalánleves? Az esszék olvasása egyfajta meditáció a főzés gyakorlata előtt, hiszen az ételnek is más íze lesz, ha tudjuk, mi formálta olyanná, amilyen.
Miért szeretjük?
Ez a könyv telis-teli van jó receptekkel és hozzájuk fűzött rövid, mégis velős leírásokkal, történetekkel. Bár nincsenek a könyvben sem fotók sem pedig részletes, grammra kimért leírások, mégis minden recepten rögtön érezzük, hogy érdemes lenne kipróbálni.
A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.
Mi is jobb annál, mint amikor a sütő (vagy serpenyő) oly' kegyes hozzánk, hogy omlósra süti nekünk a húst, együtt a mellé rakosgatott zöldségekkel... ilyen receptek következnek most!
Új kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás hatással van a koleszterinszintre is. A kávé típusa, mennyisége és még a fogyasztó neme is befolyásolja, hogyan hat koleszterinünkre a kávé.