16-féle koktélparadicsomot teszteltek - ez lett a legjobb

A Nébih szakemberei 16 terméket teszteltek élelmiszer-biztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak. 

Legyen szó szendvicsről, salátáról, a paradicsom szinte kihagyhatatlan alapanyag. A nyári időszakban még inkább előtérbe kerül a konyhákban. Mini változatuk, amit a köznyelvben csak koktélparadicsomként emlegetünk, az elmúlt években meghódította az üzletek-piacok standjait.

Így használhatod fel:

Csirkesaláta

Valami gyors és könnyű vacsit akartam készíteni, és ez lett belőle. A csirke receptjét egy kedves ismerősöm húgának köszönhetem, aki szakács. Igaz nem tartottam magam az eredeti ...

Friss paradicsomos spagetti

Nyáron sok étterem kínálatában szerepel a friss paradicsomos spagetti. Itthon is gyakran készítem, kihasználva a paradicsom igazi szezonját és az ilyenkor kapható "napízű", zamatos ...

Paradicsomos-mozzarellás csirkemell

Kicsit olaszos jellegű (legalábbis szerintem) finomság, szintén diétázóknak. :) (Egy barátom szerint köze sincs az olasz konyhához. Mindenesetre ízes, fűszeres finomság.) 100 g ...

A Nébih Szupermenta tesztjén ezúttal 7 hazai nagy üzletlánc kínálatának 16 különböző koktél vagy cseresznyeparadicsomát vizsgálták meg szakemberek, köztük 1 bio paradicsomot. 11 magyar, 2 szlovák, 2 spanyol és 1 olasz termék került a vizsgálandók közé. A termékek között volt 125 és 500 g-os kiszerelésű termék is. Ár szempontjából 716 és 2495 Ft/kilogramm közöttiek kerültek a Szupermenta kosarába.

A mintákon a Nébih laboratóriumában növényvédőszer-maradék és mikrobiológiai vizsgálatokat is végeztek. Elmondható, hogy a termékek nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot, továbbá mikrobiológiai szempontból is kifogástalannak bizonyultak.

Beltartalmi értékek közül a cukor-, a szárazanyag-, a nedvesség és a savtartalmat egyaránt górcső alá vették a szakemberek, továbbá C-vitamin és likopintartalmat is mértek, jóllehet utóbbi értékekre nem vonatkoznak előírások. A termékek összes cukortartalma 3,03-6,43 g/100g érték között változott. Legmagasabb cukortartalma a magát „cukorfalat”-ként jelző terméknek volt. A C-vitamin esetében a mért értékek 21,2-48,2 mg/100g között mozogtak. Érdekesség, hogy a legtöbb C-vitamint a legmagasabb cukortartalmú paradicsom tartalmazta.

Természetesen a mintázott tételek nyomon követhetősége továbbra is alapfeltétel, ami ezúttal minden terméknél megfelelt az előírásoknak. A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk – termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa, minőségi osztály – megtalálhatóak voltak. Összességében elmondható, hogy a vizsgált paradicsomok jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek.

Nem maradhatott el a kedveltségi teszt sem. Laikus bírálók és szakértők pontozták a koktélparadicsomok külső megjelenését, állagát, illatát, valamint ízét. Ezek alapján a Nemeskert Kft. által forgalmazott Cherry paradicsom bizonyult a legjobbnak. Másodikként zárt a Veresi Piroska, míg a harmadik helyen a Veresi Bíborka koktélparadicsom végzett. Örömteli, hogy az első három helyezett termék mindegyike hazai származású termék.

Összesített eredmény:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...