15 tipp a tökéletes mézeskalácsért

Végy egy mély levegőt, állj be a konyhába, és hidd el: neked is összejöhet! Az alábbi tanácsok megszívlelésével gyerekjáték lesz a mézeskalácsgyártás!

Első lépésként válaszd ki a legszimpatikusabb receptet. Igen, tudjuk, zavarba ejtő lehet a sok különféle alaptészta, de nyugtasson meg a tudat, ezek mind-mind kipróbált, bevált receptek, bátran válogass hát köztük.

Mesebeli mézeskalács

Bár leginkább karácsonyi hangulatot idéz elő a mézeskalács illata ünnepi asztalunkon vagy a karácsonyfán díszelegve, bármikor szívesen elkészítem, mert hangulatos közösségi esemény ...

Tippek a tökéletes mézeskalácsért

  1. A mézet, legegyszerűbb, ha üvegestől vízfürdőbe állítva, lassú tűzön melegíted fel.
  2. Alaposan dolgozd össze a hozzávalókat. Kezdetben úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni a tészta, pánikra semmi ok, kitartás, még pár perc, és csomagolhatod is fóliába a tésztabucit.
  3. A tésztát, legjobb, ha egy éjszakán át pihenteted a hűtőben vagy a hűs kamrapolcon. Az sem baj, ha pár napra ott felejted.
  4. Ha sokáig volt a hűtőben a tészta, 1 órával nyújtás előtt mindenképpen vedd ki onnan, hogy felengedhessen.
  5. Alaposan lisztezett deszkán nyújtsd a tésztát vagy szilikonlapon, különben leragadnak a formák.
  6. A tészta ideális vastagsága 4-5 mm. Ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen megégnek a mézeskalácsok.
  7. Ha magvakkal szeretnéd díszíteni őket, akkor sütés előtt finoman nyomkodd bele a tésztába a mandulát, mogyorót, dió, mákot, tökmagot stb.
  8. Ha karácsonyfadísznek szánod a figurákat, ne felejts el lyukat fúrni rajtuk sütés előtt (pl. egy hurkapálcával vagy szívószállal, attól függően, milyen vastag szalaggal kívánod majd felakasztani a fenyőfára). Így sokkal könnyebb, mint utólag bajlódni a lyukasztással.
  9. Sütéskor légy résen, figyeld, nehogy túlsüljenek!
  10. Ha a klasszikus verziót választod, a kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszítsd. Ehhez 1 tojásfehérjét 14-15 dkg porcukorral verj fel jól. Sűrűnek kell lennie, ha túl folyós, keverd tovább, és ha kell, adj hozzá pluszcukrot.

Omlós mézeskalács

Tavaly karácsonyra kaptam ezt a receptet, mégpedig rendhagyó formában! Egy nagy dobozban rejtőzött a kézzel írott recept, minden hozzávaló gondosan kimérve kis üvegekben, mézeskalács ...

  1. Színezheted is a cukormázat, például céklaporral, kurkumával, kakaóval. Vagy kaphatók már természetes eredetű színezőanyagok, azokat is bevetheted.
  2. Ha az egyszerűség és gyorsaság a támpont, csinosíthatod a figurákat dekor tollal vagy dekor cukormázzal.
  3. Az írókázott formákat egymás mellé sorakoztatva, szobahőmérsékleten hagyd teljesen megszáradni.
  4. A kész mézeskalácsokat tárold légmentesen lezárva, így sokáig elállnak.
  5. Meggyorsíthatod a puhulás folyamatát, ha teszel a dobozba a mézeskalácsok mellé egy-két almahéjat.

Tipp:

Érdemes a mézeskalács-készítésből 3 napos programot csinálni: az első nap meggyúrod a tésztát, a második napon sütöd, a harmadikon pedig díszíted.

Még több mézeskalácsreceptért kattints ide!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...