Első lépésként válaszd ki a legszimpatikusabb receptet. Igen, tudjuk, zavarba ejtő lehet a sok különféle alaptészta, de nyugtasson meg a tudat, ezek mind-mind kipróbált, bevált receptek, bátran válogass hát köztük.
Tippek a tökéletes mézeskalácsért
- A mézet, legegyszerűbb, ha üvegestől vízfürdőbe állítva, lassú tűzön melegíted fel.
- Alaposan dolgozd össze a hozzávalókat. Kezdetben úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni a tészta, pánikra semmi ok, kitartás, még pár perc, és csomagolhatod is fóliába a tésztabucit.
- A tésztát, legjobb, ha egy éjszakán át pihenteted a hűtőben vagy a hűs kamrapolcon. Az sem baj, ha pár napra ott felejted.
- Ha sokáig volt a hűtőben a tészta, 1 órával nyújtás előtt mindenképpen vedd ki onnan, hogy felengedhessen.
- Alaposan lisztezett deszkán nyújtsd a tésztát vagy szilikonlapon, különben leragadnak a formák.
- A tészta ideális vastagsága 4-5 mm. Ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen megégnek a mézeskalácsok.
- Ha magvakkal szeretnéd díszíteni őket, akkor sütés előtt finoman nyomkodd bele a tésztába a mandulát, mogyorót, dió, mákot, tökmagot stb.
- Ha karácsonyfadísznek szánod a figurákat, ne felejts el lyukat fúrni rajtuk sütés előtt (pl. egy hurkapálcával vagy szívószállal, attól függően, milyen vastag szalaggal kívánod majd felakasztani a fenyőfára). Így sokkal könnyebb, mint utólag bajlódni a lyukasztással.
- Sütéskor légy résen, figyeld, nehogy túlsüljenek!
- Ha a klasszikus verziót választod, a kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszítsd. Ehhez 1 tojásfehérjét 14-15 dkg porcukorral verj fel jól. Sűrűnek kell lennie, ha túl folyós, keverd tovább, és ha kell, adj hozzá pluszcukrot.
- Színezheted is a cukormázat, például céklaporral, kurkumával, kakaóval. Vagy kaphatók már természetes eredetű színezőanyagok, azokat is bevetheted.
- Ha az egyszerűség és gyorsaság a támpont, csinosíthatod a figurákat dekor tollal vagy dekor cukormázzal.
- Az írókázott formákat egymás mellé sorakoztatva, szobahőmérsékleten hagyd teljesen megszáradni.
- A kész mézeskalácsokat tárold légmentesen lezárva, így sokáig elállnak.
- Meggyorsíthatod a puhulás folyamatát, ha teszel a dobozba a mézeskalácsok mellé egy-két almahéjat.
Tipp:
Érdemes a mézeskalács-készítésből 3 napos programot csinálni: az első nap meggyúrod a tésztát, a második napon sütöd, a harmadikon pedig díszíted.