Néhány ételről a legkevésbé sem gondolnánk, hogy veszélyesek lehetnek. Valamelyik nagy mennyiségben káros, valamelyiknek pedig csak bizonyos része okozhat halál. Nézzünk tizenötöt közülük:
1. Burgonya
A burgonyának a szára és a levele is mérgező, ennek ellenére szerencsére kevés olyan esetről hallani, hogy valaki rosszul lett volna egy kis krumplitól. Arra viszont akadt már példa, hogy valaki foltos, éretlen krumplit evett, és belehalt, illetve arra is, hogy valaki zöld levélből teát készített. Nem kellett volna!
2. Meggy
A meggymagban található hidrogén-cianid nagy mennyiségben akár halálos is lehet. Ne nyeljünk le belőle túl sokat!
3. Nyers hús és tojás
A nyers húsok - beleértve a baromfit, marhahúst és halféléket - és a nyers tojás is szalmonella baktériumot tartalmazhat, amely hasmenéshez és hányáshoz vezet. A legyengült szervezet számára a szalmonella különösen veszélyes. Figyeljünk oda a húsok tárolására, s a tojásokat is ellenőrizzük az elkészítés előtt!
4. Hot dog
Szerencsére a hot dogban semmilyen méreganyag nincs. Az Egyesült Államokban viszont többször okozott fulladásos halált, főleg gyerekeknél.
5. Barackmag és almamag
Az alma és a csonthéjas gyümölcsök magjaiban amigdalin található, egy olyan vegyület, amiben cianid is van. Nagy mennyiségben hányáshoz, magas vérnyomáshoz, és veseleálláshoz vezethet a fogyasztásuk. Legrosszabb esetben pedig halálhoz.
6. Bodza
A bodzának rengeteg jótékony hatása van. A növény levelétől és szárától azonban tartsuk távol magunkat, mert komoly gyomorproblémákat okozhat.
7. Mandula
A mandula egészségre gyakorolt jótékony hatása is jól ismert. A nyers mandulával viszont jobb vigyázni, mert tele van cianidokkal, ezért nagy mennyiségben nem szabad fogyasztani. Felhasználás előtt a magokat hőkezelni kell.
8. Méz
Nálunk szerencsére nem veszélyes a méz, az Egyesült Államokban viszont ha nem pasztörizálják rendesen a nyers mézet, káros toxinvegyületek maradnak benne, amelyek hányáshoz és szédüléshez vezethetnek.
9. Tonhal
A nyers tonhal különösen a gyerekekre és a várandós anyukákra lehet veszélyes, magas higany tartalma miatt. Ha nem akarunk rosszul lenni, ne vigyük túlzásba a fogyasztását. Bár aligha vagyunk veszélyben, mivel a nyers tonhal főleg a kelet ázsiai országokban népszerű étel.
10. Rebarbara levél
A rebarbara nagyon jól passzol az édes sütikhez és tortákhoz. Levele viszont oxálsavat tartalmaz, aminek fogyasztása légzési gondokat, vesepanaszokat és néhány kirívó esetben akár halált is okozhat.
11. Szerecsendió
Valószínűleg nálatok is van a fűszerek közt szerecsendió. Sütés, főzéshez is hasznos. Nagy mennyiségben azonban hallucinációt és zavartságot okoz.
12. Gomba
Ezt aligha kell megmagyarázni. Vannak ehető és mérgező fajták, melyek halált okozhatnak. Mindig csak biztonságos, visszakövethető termelőtől szabad vásárolni gombát. A saját magunk által szedett gombákat pedig minden esetben be kell vizsgáltatni!
13. Paradicsom
A paradicsom glikoalkaloidot tartalmaz. Szerencsére a piros termés nem, csak a szár és a levelek mérgezőek és gyomorproblémákat okozhatnak.
14. Mogyoró
Az egyik leggyakoribb allergia a mogyoróallergia. Az érzékenyeknél egy apró mennyiség is anafilaxiás sokkhoz, a légutak összeszűküléséhez és eszméletvesztéshez vezethet.
15. Babfélék
A vajbab – más néven limabab – linamarint tartalmaz, amitől lényegében ciánmérgezést kaphatunk, alaposan hőkezelni kell, akárcsak a vesebabot, hogy a méreganyagok eltávozzanak. Komoly hőkezelés nélkül a szójabab is halálos.
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Kiderült, hogy eddig mindenki rosszul főzte a rizst, amiből nagy...
A rizs főzése sokaknak egy igazi mumus: mindenki főzi, de a legtöbben rosszul. Ráadásul ha nem figyelünk oda, még veszélyes is lehet az egészségünkre.
Hering AndrásÍgy kell kinyitni egy 24 hónapos parmezángurigát - lebilincselő videó...
Meglepően lebilincselő nézni, ahogy kézzel fogható, sok-sok éves szakértelemmel felvágják ezt a 2 éves parmezánsajtot...
Brecz JuditFélbe vágták a halat, ami ezután történt, az elképesztő
Mi történik egy hallal, ha félbevágják? Általában elpusztul...vagy nem...
Fenes GábrielAllergiára kalcium? Vajon valóban jó ötlet ez?
Sokszor használunk kalciumot az allergia kezelésére. Vajon jól tesszük? Az allergológus válaszol.
Rózsakert Medical Centervia Delish.