A 12 leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajanév - valld be, te hányat tudtál helyesen?

Nyelvtannácik, gyűljetek - lehet végre kötekedni, helyesbíteni, javítani. Összeszedtük a magyarok által leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajaneveket!

Megdobbant a szívem, mikor kitaláltuk ezt a témát - nincs kétely, és a kollegáim is tudják, hogy imádok nyelvtannáciskodni. Nem éppen közkedvelt szokás, ezt is tudom, de mindig a jóindulat (és a kötekedés) vezérel, hadd tudja meg mindenki, hogy a camembert végén nem ejtjük a t-t, a jóéletbe!

Nézzük akkor:

1. Cordon Bleu

A balatoni büfééttermek elé krétával táblára írt klasszikus hiba: a GORDON BLÚ. Nem, eredetileg ez francia, és kék szalagot jelent, semmi köze Gordonhoz. És nem blue-nak írjuk(ami angolul a kék), hanem bleu-nek.Amúgy pedig sajttal-sonkával töltött rántott borjúszelet.

Kiejtésben pedig KORDON BLŐ.

Cordon Bleu 3. - csirkemellből

Mindig is szerettem a göngyölt húsokat. Sokat elkészítettem már mindenféle szakácskönyvből, de talán még többet találtam ki én, és azokkal gyakorlatoztam, szórakoztam a ...

2. Camembert, Croissant, Pinot Noir, Cabernet

Oké, a fancia szavak nem könnyűek, miért is tudná egy magyar ember, ha nem tanulta a nyelvet, hogy a t-t nem kell kiejteni a szavak végén? Tehát helyesen: KÁMAMBER, KROÁSZAN, PINO NOÁR és KÁBERNÉ. Ha tehát camembert-t vettünk, akkor kámamberT vettünk, nem kámamberTET.

3. Sorbet

A víz alapú gyümölcsös fagyi kiejtése valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag sajnos SZÖRBET vagy sörbet lett a magyarban (és nem csak ott) - nem, ez igaziból SZORBÉ. Semmi ö-zés.

4. Gnocchi

Nem nyoccsi, gnyoccsi, gnyokki, gnokki, nincs g az elején kiejtésben. NYOKKI a helyes.

Vajban pirított gnocchi

A gnocchi, azaz a krumplis gombóc önmagában semmi különös hozzávalót nem tartalmaz. Az alaptésztája nekünk is ismerős. Ám nem mindegy, mi kerül a tetejére! Ezúttal egy különleges: ...

5. Latte macchiato

Dobálózhatunk a cs-hangokal, de az akkor is LÁTTE MÁKKJÁTÓ marad.

6. Cointreau

Francia narancslikőr, amit mindenféleképpen hallottunk már: koántrő, kántró, kointró, de a helyes megoldás valahol egy nazális E és Á között vanKOá/eNTRÓ.

Hallgasd meg itt!

7. Ciabatta

CSABATTA. Igen, így ejtik. Nem csiabatta vagy ciabatta.

8.Crème brûlée

Még egy francia: ezt meg mindig krémnek hallom, magyarosan, holott a helyes desszertnév a KREM BRÜLÉ. Méghozzá a visszafele dőlő ékezet miatt.

Citromos crème brûlée

Pofonegyszerűen összeállítható, de mégis nagyon elegáns, és sokféleképpen variálható desszert a créme brulée, avagy "égetett krém". Tavaly születésnapomra kaptam a barátnőmtől ...

9. Sauvignon blanc

Ezt is rendre elrontják, ami nem baj, de hogy még a borászok, sommelier-k is? Szomorú. Nem szAvinyon, nem blanK, hanem SZOVINYON BLAN.

10. Brownie

Mondhatod bróninak vagy brovninak, a lényeg, hogy az BRAUNI. Kicsit az a és á között.

11. Bruschetta

Ez az előétel az olaszoknál eredetileg csupán egy pirítóskenyér fokhagymával megkenve, olívaolajjal meglocsolva. Erre került később a többi feltét, főként az aprított paradicsom és a sok friss bazsalikom együttese. BRUSZKETTA. Így ejtik.

Bruschetta balzsamecettel

Talán az egyik legfinomabb étel az egészséges falatok között. Ez a kis balzsamecet megbolondítja ezt a roppant egyszerű ételt. Fekete olívabogyót szoktam mellé csipegetni.

Bruschetta pármai sonkával

Épp az interneten kutattam valami egyszerű és finom recept után, ami vacsira kifejezetten alkalmas lenne. Ekkor bukkantam rá a Bruschettára, majd később a Prosciuttora. Mindkettő nagyon ...

12. Piña colada

Nem részletezzük. Ny, nem n.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...