Megdobbant a szívem, mikor kitaláltuk ezt a témát - nincs kétely, és a kollegáim is tudják, hogy imádok nyelvtannáciskodni. Nem éppen közkedvelt szokás, ezt is tudom, de mindig a jóindulat (és a kötekedés) vezérel, hadd tudja meg mindenki, hogy a camembert végén nem ejtjük a t-t, a jóéletbe!
Nézzük akkor:
1. Cordon Bleu
A balatoni büfééttermek elé krétával táblára írt klasszikus hiba: a GORDON BLÚ. Nem, eredetileg ez francia, és kék szalagot jelent, semmi köze Gordonhoz. És nem blue-nak írjuk(ami angolul a kék), hanem bleu-nek.Amúgy pedig sajttal-sonkával töltött rántott borjúszelet.
Kiejtésben pedig KORDON BLŐ.
2. Camembert, Croissant, Pinot Noir, Cabernet
Oké, a fancia szavak nem könnyűek, miért is tudná egy magyar ember, ha nem tanulta a nyelvet, hogy a t-t nem kell kiejteni a szavak végén? Tehát helyesen: KÁMAMBER, KROÁSZAN, PINO NOÁR és KÁBERNÉ. Ha tehát camembert-t vettünk, akkor kámamberT vettünk, nem kámamberTET.
3. Sorbet
A víz alapú gyümölcsös fagyi kiejtése valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag sajnos SZÖRBET vagy sörbet lett a magyarban (és nem csak ott) - nem, ez igaziból SZORBÉ. Semmi ö-zés.
4. Gnocchi
Nem nyoccsi, gnyoccsi, gnyokki, gnokki, nincs g az elején kiejtésben. NYOKKI a helyes.
5. Latte macchiato
Dobálózhatunk a cs-hangokal, de az akkor is LÁTTE MÁKKJÁTÓ marad.
6. Cointreau
Francia narancslikőr, amit mindenféleképpen hallottunk már: koántrő, kántró, kointró, de a helyes megoldás valahol egy nazális E és Á között vanKOá/eNTRÓ.
7. Ciabatta
CSABATTA. Igen, így ejtik. Nem csiabatta vagy ciabatta.
8.Crème brûlée
Még egy francia: ezt meg mindig krémnek hallom, magyarosan, holott a helyes desszertnév a KREM BRÜLÉ. Méghozzá a visszafele dőlő ékezet miatt.
9. Sauvignon blanc
Ezt is rendre elrontják, ami nem baj, de hogy még a borászok, sommelier-k is? Szomorú. Nem szAvinyon, nem blanK, hanem SZOVINYON BLAN.
10. Brownie
Mondhatod bróninak vagy brovninak, a lényeg, hogy az BRAUNI. Kicsit az a és á között.
11. Bruschetta
Ez az előétel az olaszoknál eredetileg csupán egy pirítóskenyér fokhagymával megkenve, olívaolajjal meglocsolva. Erre került később a többi feltét, főként az aprított paradicsom és a sok friss bazsalikom együttese. BRUSZKETTA. Így ejtik.
12. Piña colada
Nem részletezzük. Ny, nem n.
Ezeket olvastad már?
10 magyar kaja, amitől totál kiborulnak a külföldiek
Vannak dolgok, ételek, szokások, amik úgy fest, csak nekünk természetesek - például a sok tejföl, vagy a rántás. Nézzük, külföldi szemmel mi számít valóban meglepőnek.
Brecz Judit12+1 kajatény, ami szerintünk meglep majd!
Csak önmagunkat tudjuk ismételni: sose szabad azt gondolni, hogy már mindent tudunk (a kajákról), mert mindig van új infó, ami ráadásul meglepő is, de szórakoztató - figyelj!
Brecz JuditGordon Ramsay szerint CSAK ez a 11 konyhai eszköz kell...
Ha gondban vagy, mi az, ami tényleg fontos egy jól felszerelt profi konyhában, de a pénztárca és a hely is szűkös, jó hírünk van - és Gordon Ramsaynek is.
Brecz Judit17 kép, amit a főzni nem tudók rögtön megértenek
Tudsz főzni? Nem? Sebaj, ők sem tudnak!
Brecz Judit