14 camembert sajtot teszteltünk- a legbüdösebb lett a legfinomabb

Milyen egy jó camembert sajt? Kicsi és kemény borítású, szögletes és lágy, esetleg az, aminek a másik szobában is érezzük az „illatát”? A lágy sajtok királynőit teszteltük.

A világ különböző országaiban megtalálható lágy sajtok közül bátran állíthatjuk, hogy a camembert a legnépszerűbb. Franciaországtól Magyarországig a lágy sajtot egyaránt fogyasztják magában, csipegetik borok mellé vagy teszik szendvicsbe.
Szerkesztőségünk 14 különböző, Magyarországon beszerezhető lágy sajtot kóstolt meg, mindet szobahőmérsékleten tálalva. Mielőtt azonban belevágnánk a nagy sajttesztbe...

...mi is az a camembert sajt?

A klasszikus camembert sajt nyers tehéntejből készül és rászabott fadobozban forgalmazzák, külsejét fehér nemespenész borítja és 45-50%-os zsírtartalommal rendelkezik.

A Normandiában található Camembert városka már a XVIII. század óta híres sajtkészítő műhelyeiről. Egy helybéli parasztasszony- bizonyos Marie Harel egy pap tanácsai alapján készítette el 1791-ben az első lágysajtot, amelyet az elbeszélések szerint maga Bonaparte Napoleon nevezett el camembert-nek. A „lágy sajtok királynőjét” átlagosan 3-4 héten át érlelik 15°C-on, ezalatt magas páratartalmat és sok oxigént igényel.

Mi 14 camembert sajtot teszteltünk le, ezek között volt olyan, amelyiket a klasszikus fa dobozkában, míg másokat papír vagy műanyag csomagolásban vásároltunk meg.
Négy tesztalanyunk egyenként értékelte a termékeket külső jegyek, állag, illat és természetesen íz alapján. A végeredményt a cikk alján találjátok, fontos most is tudatnunk, hogy a teszt teljesen szubjektív volt.

A termékek a tesztelés sorrendjében:

Striegistaler Zwerge - CBA, 125 g/ 349 Ft

( zsírtartalom 45%, származási hely: Németország)
Külső jegyek:kicsit ruganyos, gumis állag kemény külső réteggel, kellemes illattal.
Ízvilág:krémes, közepesen érett, kevésbé penészes ízű enyhén sós típus.

Cream Fields Camembert - Tesco, 100 g/282 Ft

( zsírtartalom 47%, származási hely: Szlovákia)
Külső jegyek: gumis- papírszerű külső réteggel rendelkező sajt, első kóstolónk nem érezte az illatát, míg a többiek szerint erősen érezhető volt a penész jellegzetes szaga.
Ízvilág:édeskés, sajtkrémszerű íz egy kis papír beütéssel „fűszerezve”, többek szerint íztelen camembert.

Tesco Natúr Camembert - Tesco, 120 g/285 Ft

(zsírtartalom 32%, származási hely: Magyarország)
Külső jegyek:kemény, merev külső és belső egyaránt, nehezen vágható még szobahőmérsékleten is.
Ízvilág:a tesztelés során egyértelműen megállapította mindenki, hogy a sajtnak teljesen átlagos, semleges íze van.

Chéne d’Argent - Lidl, 250 g/549 Ft

( zsírtartalom 45%, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:szép kemény külső, fémes illatú, jó állagú krémes belső.
Ízvilág:finom krémes, sós de nincs markáns íze - kellemes, akár magában fogyasztva is tökéletes.

Bluedino - Lidl, 120 g/269 Ft

(zsírtartalom 50%, származási hely: Lengyelország)
Külső jegyek:nagyon fehér vastag külső, belül vajas állagú, enyhe illatú sajt.
Ízvilág:kesernyés tejes íz, a krémes- vajas állag a sajt kóstolásakor is érzékelhető volt.
Deluxe Camembert - Lidl, 250 g/599 Ft
(zsírtartalom 45%, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:külseje vonzó, mondhatni habos-babos oldalú, kicsit érett sajtillat, belül nagyon krémes és jól kenhető.
Ízvilág:erőteljes, kesernyés- kicsit fokhagymás de nem tolakodó, kellemes ízhatással bíró sajt.
Pére Eugéne– Penny, 250 g/549 Ft
( zsírtartalom 52,5 %, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:bizalomgerjesztően kemény és kicsit ragadós külsejű, nagyon lágy belsővel rendelkező camembert. Ez a legbüdösebb, ami akár jót is jelenthet.
Ízvilág:nagyon menő, finom sós íz szintén egy kis fokhagymás beütéssel, pont annyira érett amennyire kell.

Campus Camembert- Penny, 125 g/279 Ft

(zsírtartalom 45%, származási hely: Németország)
Külső jegyek:kemény héjú, kicsi, papíros külső semleges illattal
Ízvilág:keserű és sótlan, rágós sajt.

Président Natúr Camembert – SPAR, 120 g/399 Ft

(zsírtartalom 61,5%, származási hely: Lengyelország)
Külső jegyek:szép, kemény külső lágy, krémes belsővel és kellemes illattal.
Ízvilág:enyhén sós, mackósajt- szerű, kicsit penészes íz.

Bon Fromage – SPAR, 120 g/289 Ft

(zsírtartalom 32%, származási hely: Magyarország)
Külső jegyek:kellemes illatú, de gumis, túlságosan sima felület rágós kéreggel.
Ízvilág:nem túl intenzív, enyhén sós íz, a kéreg keserű a belső pedig gumis, kellemetlenül rágós.

Saint Benoit - SPAR, 240 g/949 Ft

(zsírtartalom 45%, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:jó állagú, ragacsos külsővel rendelkező ugyanakkor büdös, káposztaszagú sajt.
Ízvilág:finom összetett íz, habár az érettség miatt az előbb említett káposztaszag evés közben is fellelhető, intenzív ízélmény.

Tihany Szendvics Camembert - natúr - SPAR, 120 g/439 Ft

(zsírtartalom 56%, származási hely: Magyarország)
Külső jegyek:szögletes külsejű, ropogósan kemény külső réteg kevés illattal.
Ízvilág:enyhén sós- nem túl intenzív ízével jól passzol szendvicsekbe.

Milfina Camembert – ALDI, 125 g/279 Ft

(zsírtartalom 45%, származási hely: Németország)
Külső jegyek: keményebb állagú, penészes illattal rendelkező sajt közepesen lágy belsővel.
Ízvilág: kellemesen sós, könnyed és kicsit penészes íz, ez is jól illik egy szendvicsbe.

Camembert Destrier- ALDI, 250g/549 Ft

(zsírtartalom 49%, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:szép, rusztikus külső könnyen szelhető vékony penészréteggel, erős illattal.
Ízvilág: kicsit füstös mégis édeskés ízű, krémes de nem túlságosan izgalmas sajt.

ÍME A MI EREDMÉNYÜNK:

NÉVHol vettük?Ár/tömegKilónkénti ár
1. Père EugènePenny549 Ft/ 250g2196 Ft
2. Deluxe CamembertLIDL599 Ft/ 250g2396 Ft
2. Camembert DestrierALDI549 Ft/ 250g2196 Ft
3. Saint BenoitSPAR949 Ft/ 240g3954 Ft
4. Striegistaler ZwergeCBA349 Ft/ 125g2792 Ft
5. Président natúrSPAR399 Ft/ 120g3325 Ft
5. Chene d'argentLIDL549 Ft/ 250g2196 Ft
5. Milfina CamembertALDI279 Ft/ 125g2232 Ft
6. BluedinoLIDL269 Ft/ 120g2242 Ft
7. Tesco natúr camembertTesco285 Ft/ 120g2375 Ft
8. Cream Fields CamembertTesco282 Ft/ 100g2820 Ft
9. Tihany Szendvics CamembertSPAR439 Ft/ 120g3658 Ft
10. Bon FromageSPAR289 Ft/ 120g2408 Ft
11. Campus CamembertPenny279 Ft/ 125g2232 Ft

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...