A világ különböző országaiban megtalálható lágy sajtok közül bátran állíthatjuk, hogy a camembert a legnépszerűbb. Franciaországtól Magyarországig a lágy sajtot egyaránt fogyasztják magában, csipegetik borok mellé vagy teszik szendvicsbe.
Szerkesztőségünk 14 különböző, Magyarországon beszerezhető lágy sajtot kóstolt meg, mindet szobahőmérsékleten tálalva. Mielőtt azonban belevágnánk a nagy sajttesztbe...
...mi is az a camembert sajt?
A klasszikus camembert sajt nyers tehéntejből készül és rászabott fadobozban forgalmazzák, külsejét fehér nemespenész borítja és 45-50%-os zsírtartalommal rendelkezik.
A Normandiában található Camembert városka már a XVIII. század óta híres sajtkészítő műhelyeiről. Egy helybéli parasztasszony- bizonyos Marie Harel egy pap tanácsai alapján készítette el 1791-ben az első lágysajtot, amelyet az elbeszélések szerint maga Bonaparte Napoleon nevezett el camembert-nek. A „lágy sajtok királynőjét” átlagosan 3-4 héten át érlelik 15°C-on, ezalatt magas páratartalmat és sok oxigént igényel.
Mi 14 camembert sajtot teszteltünk le, ezek között volt olyan, amelyiket a klasszikus fa dobozkában, míg másokat papír vagy műanyag csomagolásban vásároltunk meg.
Négy tesztalanyunk egyenként értékelte a termékeket külső jegyek, állag, illat és természetesen íz alapján. A végeredményt a cikk alján találjátok, fontos most is tudatnunk, hogy a teszt teljesen szubjektív volt.
A termékek a tesztelés sorrendjében:
Striegistaler Zwerge - CBA, 125 g/ 349 Ft
( zsírtartalom 45%, származási hely: Németország)
Külső jegyek:kicsit ruganyos, gumis állag kemény külső réteggel, kellemes illattal.
Ízvilág:krémes, közepesen érett, kevésbé penészes ízű enyhén sós típus.
Cream Fields Camembert - Tesco, 100 g/282 Ft
( zsírtartalom 47%, származási hely: Szlovákia)
Külső jegyek: gumis- papírszerű külső réteggel rendelkező sajt, első kóstolónk nem érezte az illatát, míg a többiek szerint erősen érezhető volt a penész jellegzetes szaga.
Ízvilág:édeskés, sajtkrémszerű íz egy kis papír beütéssel „fűszerezve”, többek szerint íztelen camembert.
Tesco Natúr Camembert - Tesco, 120 g/285 Ft
(zsírtartalom 32%, származási hely: Magyarország)
Külső jegyek:kemény, merev külső és belső egyaránt, nehezen vágható még szobahőmérsékleten is.
Ízvilág:a tesztelés során egyértelműen megállapította mindenki, hogy a sajtnak teljesen átlagos, semleges íze van.
Chéne d’Argent - Lidl, 250 g/549 Ft
( zsírtartalom 45%, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:szép kemény külső, fémes illatú, jó állagú krémes belső.
Ízvilág:finom krémes, sós de nincs markáns íze - kellemes, akár magában fogyasztva is tökéletes.
Bluedino - Lidl, 120 g/269 Ft
(zsírtartalom 50%, származási hely: Lengyelország)
Külső jegyek:nagyon fehér vastag külső, belül vajas állagú, enyhe illatú sajt.
Ízvilág:kesernyés tejes íz, a krémes- vajas állag a sajt kóstolásakor is érzékelhető volt.
Deluxe Camembert - Lidl, 250 g/599 Ft
(zsírtartalom 45%, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:külseje vonzó, mondhatni habos-babos oldalú, kicsit érett sajtillat, belül nagyon krémes és jól kenhető.
Ízvilág:erőteljes, kesernyés- kicsit fokhagymás de nem tolakodó, kellemes ízhatással bíró sajt.
Pére Eugéne– Penny, 250 g/549 Ft
( zsírtartalom 52,5 %, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:bizalomgerjesztően kemény és kicsit ragadós külsejű, nagyon lágy belsővel rendelkező camembert. Ez a legbüdösebb, ami akár jót is jelenthet.
Ízvilág:nagyon menő, finom sós íz szintén egy kis fokhagymás beütéssel, pont annyira érett amennyire kell.
Campus Camembert- Penny, 125 g/279 Ft
(zsírtartalom 45%, származási hely: Németország)
Külső jegyek:kemény héjú, kicsi, papíros külső semleges illattal
Ízvilág:keserű és sótlan, rágós sajt.
Président Natúr Camembert – SPAR, 120 g/399 Ft
(zsírtartalom 61,5%, származási hely: Lengyelország)
Külső jegyek:szép, kemény külső lágy, krémes belsővel és kellemes illattal.
Ízvilág:enyhén sós, mackósajt- szerű, kicsit penészes íz.
Bon Fromage – SPAR, 120 g/289 Ft
(zsírtartalom 32%, származási hely: Magyarország)
Külső jegyek:kellemes illatú, de gumis, túlságosan sima felület rágós kéreggel.
Ízvilág:nem túl intenzív, enyhén sós íz, a kéreg keserű a belső pedig gumis, kellemetlenül rágós.
Saint Benoit - SPAR, 240 g/949 Ft
(zsírtartalom 45%, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:jó állagú, ragacsos külsővel rendelkező ugyanakkor büdös, káposztaszagú sajt.
Ízvilág:finom összetett íz, habár az érettség miatt az előbb említett káposztaszag evés közben is fellelhető, intenzív ízélmény.
Tihany Szendvics Camembert - natúr - SPAR, 120 g/439 Ft
(zsírtartalom 56%, származási hely: Magyarország)
Külső jegyek:szögletes külsejű, ropogósan kemény külső réteg kevés illattal.
Ízvilág:enyhén sós- nem túl intenzív ízével jól passzol szendvicsekbe.
Milfina Camembert – ALDI, 125 g/279 Ft
(zsírtartalom 45%, származási hely: Németország)
Külső jegyek: keményebb állagú, penészes illattal rendelkező sajt közepesen lágy belsővel.
Ízvilág: kellemesen sós, könnyed és kicsit penészes íz, ez is jól illik egy szendvicsbe.
Camembert Destrier- ALDI, 250g/549 Ft
(zsírtartalom 49%, származási hely: Franciaország)
Külső jegyek:szép, rusztikus külső könnyen szelhető vékony penészréteggel, erős illattal.
Ízvilág: kicsit füstös mégis édeskés ízű, krémes de nem túlságosan izgalmas sajt.
ÍME A MI EREDMÉNYÜNK:
NÉV | Hol vettük? | Ár/tömeg | Kilónkénti ár |
1. Père Eugène | Penny | 549 Ft/ 250g | 2196 Ft |
2. Deluxe Camembert | LIDL | 599 Ft/ 250g | 2396 Ft |
2. Camembert Destrier | ALDI | 549 Ft/ 250g | 2196 Ft |
3. Saint Benoit | SPAR | 949 Ft/ 240g | 3954 Ft |
4. Striegistaler Zwerge | CBA | 349 Ft/ 125g | 2792 Ft |
5. Président natúr | SPAR | 399 Ft/ 120g | 3325 Ft |
5. Chene d'argent | LIDL | 549 Ft/ 250g | 2196 Ft |
5. Milfina Camembert | ALDI | 279 Ft/ 125g | 2232 Ft |
6. Bluedino | LIDL | 269 Ft/ 120g | 2242 Ft |
7. Tesco natúr camembert | Tesco | 285 Ft/ 120g | 2375 Ft |
8. Cream Fields Camembert | Tesco | 282 Ft/ 100g | 2820 Ft |
9. Tihany Szendvics Camembert | SPAR | 439 Ft/ 120g | 3658 Ft |
10. Bon Fromage | SPAR | 289 Ft/ 120g | 2408 Ft |
11. Campus Camembert | Penny | 279 Ft/ 125g | 2232 Ft |