Mitől lesz jó egy sajttál? Thalassa Skinner, a Cheese boards to share: how to create a stunning board for every occasioncímű könyv szerzője feltárja előtted a tökéletes sajttál kreációk titkait, hogy egyszerre mutatós és finom kompozíciókat készíthess a legnépszerűbb tejtermékből olyan kiegészítő ízekkel, mint a szőlő, mandula, alma vagy zsálya.
1. Mentálisan készülj fel, hogy sajtot fogsz enni
Szakértőként az első, vagy talán inkább nulladik lépés Thalassa számára, hogy meglegyen a kellő lelkiállapot a sajtfogyasztáshoz.
2. Olyan sajtpárosításokat válassz, amelyek izgalmasak a számodra
Amikor megtervezed, hogy milyen sajtokat fogsz a tálon szerepeltetni, a szakértő azt javasolja, hogy hallgass a megérzéseidre: olyan sajtokat tegyél a deszkára, amelyek inspirálnak, mivel így sokkal könnyebb lesz megosztani ezt a szenvedélyt a családoddal és barátaiddal.
3. Ne feledkezz meg a sajt vizuális vonzerejéről
Az üzletekben a sajtpultra nézve egyhangú látvány fogad: háromszögre vagy téglatestre vágott sárga tömbök végtelen sora. A minőségi sajtok azonban nagyon sokfélék lehetnek, színek, textúrák, formák és méretek váltakozása, amiket figyelembe kell venned, amikor felépíted a táladat. Keress feltűnő színeket és formákat, amelyek feldobják a tálad vizuálisan.
4. Legyen változatos a kínálat
Ne kizárólag kemény sajtokat válassz: itt lehetőség van a kísérletezésre és kreativitásra. „Gondold át, hogy mi van a tálon. Változatosnak kell lennie: nem akarsz három teljesen egyforma sajtot, ha valaki nem szereti azt a stílusú sajtot, unatkozni fog” - magyarázza Thalassa.
5. Legyen hozzáférhető a tál
Azok a képek Instagramon, amik után azonnal megkívánod a sajtot? A valóságban nem éppen könnyű feladat csipegetni róluk. Mutatósak természetesen, de nehéz hozzájutni a fő attrakcióhoz: a sajthoz. „Azt akarod, hogy az emberek hozzájussanak a sajthoz. Erről könnyű megfeledkezni tálalás során” - Thalassa kiemeli, fontos, hogy a barátaid könnyedén le tudjanak maguknak vágni egy szelet sajtot anélkül, hogy mindent felborítanának.
6. Jusson szerephez a deszka is, amin tálalsz
Valószínűleg nem azért szerezted be azt a gyönyörű diófa deszkát, hogy utána ne mutasd meg – hiszen épp az ilyen alkalmakkor lehet a legjobban bevetni őket. Ne zsúfold túl a tálat: hagyd, hogy a textúrák és színek is szerephez jussanak.
7. Címkézd fel a sajtokat
A sajttál lényege persze az evés, de valószínűleg mindenki nyitott, hogy egy-két újdonságot is megtudjon azokról a sajtokról, amiket elfogyaszt, pláne, ha a kínálat túlmutat a szokványos trapista-camambert-gouda trión. Thalassa nagy kedvelője a kis címkéknek, amiket az egyes sajtok mellé helyez.
8. Legyen témád
Thalassa könyve számtalan ötletet mutat be, milyen témája lehet egy sajttálnak, ami iránymutatóul szolgálhat a sajátod építése során. Lehet a vezérfonalad egy állat, a tej, egy textúra, egy szín vagy maga az egyszerűség. A témák terén Thalassa a kevesebb több elvét vallja: „Van valami nagyszerű abban, ha fogsz egy nagyobb darab cheddar sajtot és arra helyezed a fókuszt. Így az emberek arra az egy sajtra koncentrálhatnak.”
9. Hagyd, hogy az érzékeid irányítsanak
Ha a megfelelő üzletbe mész sajtért, szinte beleszédülsz a széles választékba. A szerző azonban azt tanácsolja, engedd, hogy az érzékeid vezessenek el a megfelelő sajtokhoz. Hagyd, hogy a szemeid szabadon vándoroljanak, és megtalálják azokat a sajtokat, mire szükséged van. Bátran kérdezz a sajtot készítőktől – a piacon erre is lehetőséged van, hiszen közvetlenül attól veszed a sajtot, aki készítette. Kóstolj! Engedd, hogy az ízlelőbimbóid irányítsanak, és eldöntsék, mi az, ami ízlik és mi nem. Ugyanígy engedd, hogy a párosításokban is a segítségedre legyenek: például egy gombás jegyekkel rendelkező sajthoz remekül passzol a földes ízvilág.
10. Hagyd a sajtot lélegezn
A legnagyobb bűn, amit elkövethetsz a táladdal, ha hidegen tálalod fel a sajtokat. Korábban tedd ki a sajtot, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, így az ízeknek lesz ideje felszínre törni.
11. Ne vágd fel előre a sajtot
Sajtkockák? Kizárt! Hagyd, hogy a vendégeid maguk vágják fel a sajtokat – azzal, hogy előre felvágod a sajtot az ehető kérgét is levágod és eldobod, pedig azt is ugyanúgy lehet élvezni!
12. A párosításaid ne nyomják el egymást
A sajt lényege, hogy kóstold, felfedezd és élvezd az ízeit. Épp ezért Thalassa azt tanácsolja, hogy a párosításnál figyelj arra, hogy ne nyomják el egymást a különböző aromák: például a lágy sajtok mellé nem feltétlenül illik egy pohár bor vagy sör. Vedd figyelembe az intenzitásokat, amikor összeállítod a menüt.
13. A sajt legyen az est sztárja
Egyértelműnek tűnik, de könnyű túlzásba esni a karamellizált mandulával és szalámi karikákkal, a sajtról pedig megfeledkezni, de végtére is ez egy sajttál. „A sajtmester keményen dolgozott, és büszke a végeredményre. Hagyd, hogy a sajt tündököljön.”
Ezeket olvastad már?
A világ legbizarrabb péksüteményei, amiket egyszer meg kell kóstolnod!
Egy sima croissant vagy fánk ma már nem jelent újdonságot, de ha két jól ismert péksüteményt kereszteznek, garantált a rivaldafény. Nézzétek!
Szász NóriKészítsd te is úgy a csokimousse-t, mint a legmenőbb séfek!
A csokimousse egy nagyon könnyű, lágy édesség, és bár a végeredmény szinte lebeg, az elkészítése igényel néhány technikai trükköt. Mutatjuk!
Szász NóriÍgy készül Pest legjobb kovászos croissant-ja – ez a Freyja,...
A Freyja Budapest első, kizárólag croissant-ra specializálódott péksége. Hozzájuk látogattunk el, hogy megtudjuk a finomságok titkait.
Szász Nóri„Itt mindenki ki van billentve a komfortzónájából” - interjú Boros...
A kommunikációs szakember, akinek csalhatatlan radarja azonnal felismeri a legizgalmasabb gasztrotrendeket. A Black Food Festival alapítója, Boros Regina mesélt nekünk.
Szász NóriCímlapkép: iStock