1. Magyarország
Halászlé
A halászlevet választottuk a gulyásleves helyett, ugye nem bánjátok? Lehet bajai vagy szegedi, ízlés szerint, ezen nem veszünk össze!
2. Szlovákia
Kapustnica
Azaz savanyúkáposzta-leves, amit hívhatunk a szlovákok a korhelylevesének is, és általában füstölt hússal és kolbásszal készül.
3. Erdély
Csorbaleves
Ahány ház, annyi szokás, de a húsgombóc, a zöldségek, a lestyán használata és a savanyítás közös vonás, sőt, a savanyú káposzta is sok receptben megjelenik.
4. Ausztria
Tafelspitz, a bécsi tányérhús
A monarchia levese, ami tulajdonképpen egy autentikus marhahúsleves zöldségekkel. A hozzávalókat tálaláskor jellemzően külön tányérokra szedik, a hús mellé pedig sokszor tormás almaszószt kínálnak.
5. Olaszország
Minestrone
Az olaszok vegyeszöldséglevese, amibe a szezon legjobb zöldségei kerülnek, és jellemzően fehérbab is jut bele. Hús viszont nem kell bele, friss zöldfűszer viszont dögivel mehet...ja, és parmezán is a tetejére!
6. Spanyolország
Gazpacho
A spanyolok hideg zöldségkrémlevese, általában hagymás, paradicsomos és kígyóuborkás alappal, kenyeres sűrítéssel.
7. Franciaország
Francia hagymaleves
Többféle hagyma, alaplé, fehérbor és rengeteg vaj kerül ebbe a levesbe, aminek szintén rengeteg változata létezik, ebbe most szerecsendió és kakukkfű is jutott.
8. Anglia
Mulligatawny leves
Az indiai gyökerű leves curryvel, csirkével, zöldségekkel, csicseriborsóval, rizzsel, almával készül, igazán kiadós, sűrű leves. A képre kattintva elérhetitek a receptet, de csak angolul találtunk rá.
9. USA
New Englandi kagylóleves (Chowder)
Egy sűrű, zöldséges-burgonyás-tejszínes kagylóleves, amibe általában füstölt szalonnaféle is kerül, de szintén megannyi változata létezik. Pontos receptünk nincs az oldalon róla, de egy hasonlót mutatunk.
10. Vietnám
Pho
A klasszikus vietnámi étel, ami pár éve nálunk is kultusszá vált. Marhahúsleves-alap megannyi fűszerrel: csillagánizs, fahéj, római kömény, gyömbér, tetejére pedig hirtelen főtt marhalábszár vagy -szegy és korianderzöld, lime, chili, valamint szójababcsíra kerül.
11. Oroszország (Ukrajna)
Borscs
Sűrű, céklás-paradicsomos-sokzöldséges húsos leves, amely akkor a legjobb, minél több alkotóelemből áll, és minél tovább fő. Gyönyörű színe van!
11. Kína
Édes-savanyú leves
Rizsecettel savanyított, általában barnacukorral, szójaszósszal édesített, keményítővel sűrített leves, melybe mehet tofu is, zöldségek is, és nagyon jól áll neki a fafülgomba.
12. Japán
Miso leves
Tengeri moszatos-misos, azaz fermentált szójababpasztás leves, általában tofuval készítve.
13. Thaiföld
Tom Yum
Kókusztejes-zöldséges-chilis leves, mely egyszerre csípős és savanykás egyszerre, alapja a galangal, a gyömbér és a thai citromfű, és sokszor csirkével vagy garnélával készítik.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Étkezési szokások, amiket csak mi, magyarok érthetünk
Amit meg lehet sütni, arra panír is kerülhet, és bármi, amit meg lehet enni, ahhoz kenyeret is haraphatunk. Így étkezünk a Kárpát-medence szívében.
Petrás Gabriella16 nemzet 16 legnagyobb kedvenc szendvicse - mert a téliszalámis...
A szendvicsek az étvágy legjobb barátai - összedobod, bármi mehet bele, amit még két darab pékáru közé tudsz fogni, és mehet is a szádba. Na de hol milyet esznek?
Brecz JuditMinden, amit érdemes RÁNTVA enni - mert sajnos jó magyarként...
Ez a cikk a Nagy Bűnözés oltárán született. Úgy döntöttünk, nem bírjuk ki panír nélkül, és újra ráeszméltünk, hogy mi, magyarok mindent bebundázunk. Bizonyítékok következnek.
Brecz JuditLehangoló jelentés: túlsúlyos nemzet vagyunk, de ez a legtöbbeket nem...
A magyar lakosság többsége súlytöbblettel küzd, viszont jó részüket ez egyáltalán nem zavarja. A 15 év felettieknek csupán 40 százaléka tekinthető normál testsúlyúnak.
Nosalty