13 nemzet leghíresebb levese - ezt kanalazzák a többiek, nézd csak!

13 bizonyíték, hogy más nemzetek is élnek-halnak a levesekért. Te melyikre neveznél be?

1. Magyarország

Halászlé

A halászlevet választottuk a gulyásleves helyett, ugye nem bánjátok? Lehet bajai vagy szegedi, ízlés szerint, ezen nem veszünk össze!

2. Szlovákia

Kapustnica

Azaz savanyúkáposzta-leves, amit hívhatunk a szlovákok a korhelylevesének is, és általában füstölt hússal és kolbásszal készül.

3. Erdély

Csorbaleves

Ahány ház, annyi szokás, de a húsgombóc, a zöldségek, a lestyán használata és a savanyítás közös vonás, sőt, a savanyú káposzta is sok receptben megjelenik.

4. Ausztria

Tafelspitz, a bécsi tányérhús

A monarchia levese, ami tulajdonképpen egy autentikus marhahúsleves zöldségekkel. A hozzávalókat tálaláskor jellemzően külön tányérokra szedik, a hús mellé pedig sokszor tormás almaszószt kínálnak.

Táfelspicc

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. ...

5. Olaszország

Minestrone

Az olaszok vegyeszöldséglevese, amibe a szezon legjobb zöldségei kerülnek, és jellemzően fehérbab is jut bele. Hús viszont nem kell bele, friss zöldfűszer viszont dögivel mehet...ja, és parmezán is a tetejére!

Téli minestrone Anna konyhájából

Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is készítem néhanapján. A legjobban az itáliai ...

6. Spanyolország

Gazpacho

A spanyolok hideg zöldségkrémlevese, általában hagymás, paradicsomos és kígyóuborkás alappal, kenyeres sűrítéssel.

Hűsítő gazpacho

A legfrissítőbb nyári leves - a paradicsompucolás kicsit időigényes, de ha igazán érett a paradicsomunk, hamar megvan! ha a hűtőből kivéve nagyon sűrű lenne, nyugodtan adjunk hozzá egy ...

7. Franciaország

Francia hagymaleves

Többféle hagyma, alaplé, fehérbor és rengeteg vaj kerül ebbe a levesbe, aminek szintén rengeteg változata létezik, ebbe most szerecsendió és kakukkfű is jutott.

Francia hagymaleves vajas pirítóssal

A kiindulópont Julia Child hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy más ez, de mégis nagyon hasonló. A lényeg: szánjunk rá ...

8. Anglia

Mulligatawny leves

Az indiai gyökerű leves curryvel, csirkével, zöldségekkel, csicseriborsóval, rizzsel, almával készül, igazán kiadós, sűrű leves. A képre kattintva elérhetitek a receptet, de csak angolul találtunk rá.

Az (angol) receptért katt ide vagy a képre!

9. USA

New Englandi kagylóleves (Chowder)

Egy sűrű, zöldséges-burgonyás-tejszínes kagylóleves, amibe általában füstölt szalonnaféle is kerül, de szintén megannyi változata létezik. Pontos receptünk nincs az oldalon róla, de egy hasonlót mutatunk.

Kagylóleves

Mediterrán ízre vágytam, így hát kipróbáltam ezt a receptet. Az általam oly gyakran említett Prima Konyha magazinban találtam, ünnepi levesek címszó alatt. Nálam ez inkább az egy ...

10. Vietnám

Pho

A klasszikus vietnámi étel, ami pár éve nálunk is kultusszá vált. Marhahúsleves-alap megannyi fűszerrel: csillagánizs, fahéj, római kömény, gyömbér, tetejére pedig hirtelen főtt marhalábszár vagy -szegy és korianderzöld, lime, chili, valamint szójababcsíra kerül.

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

11. Oroszország (Ukrajna)

Borscs

Sűrű, céklás-paradicsomos-sokzöldséges húsos leves, amely akkor a legjobb, minél több alkotóelemből áll, és minél tovább fő. Gyönyörű színe van!

Borscs leves

A tv-ben láttam egy műsort ahol, éppen az oroszok voltak terítéken. És megláttam a Borscs levest. Már nagyon régóta ki akartam próbálni, de a végső lökést a főzős műsor indította ...

11. Kína

Édes-savanyú leves

Rizsecettel savanyított, általában barnacukorral, szójaszósszal édesített, keményítővel sűrített leves, melybe mehet tofu is, zöldségek is, és nagyon jól áll neki a fafülgomba.

12. Japán

Miso leves

Tengeri moszatos-misos, azaz fermentált szójababpasztás leves, általában tofuval készítve.

Miso leves

A miso (ejtsd: miszó) leves a párolt rizzsel együtt a tradícionális japán reggeli nélkülözhetetlen része. Fő alkotórészei a dashi és a miso (amelynek két fő fajtája a shiromiso és ...

13. Thaiföld

Tom Yum

Kókusztejes-zöldséges-chilis leves, mely egyszerre csípős és savanykás egyszerre, alapja a galangal, a gyömbér és a thai citromfű, és sokszor csirkével vagy garnélával készítik.

Tom yum leves

A thai konyha remeke ez a forró, ízes, tartalmas leves. Egyszerre csípős és savanykás a lime-tól, hideg estékre erősen ajánlott! Továbbá érdemes beszerezni hozzá a levespasztát, mert ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...