13 kihagyhatatlan étel, amit mindenképp ki kell próbálnod, ha Párizsban jársz

A francia konyha ezernyi finomságot tartogat, csak győzd végigkóstolni a teljes palettát! 

Párizs a fények városa, nemcsak az Eiffel-torony és a Louvre, na meg a millió történelmi látnivaló miatt érdekes - a francia konyha ezernyi finomságot tartogat, csak győzd végigkóstolni a teljes palettát! Sok-sok híres étel, Michelin-csillagos éttermek, kitűnő pékségek várnak rád, hogy aztán receptjeink segítségével bármikor reprodukáld őket otthon is!

1. Eclair fánk

Az egyik legnagyobb klasszikus francia édesség, ami édes, ropogós égetett tésztába rejtett vaníliasodót és csokitetőt jelent, szinte minden jobb cukrászdában megtalálod!

Eclair fánk

Soha nem voltam oda sem az eclair, sem a kéviselő fánkért. Az égetett tészták közül egyedül a profiterol az, ami bármikor jöhet. Ebben valószínűleg szerepe van a cukrászdák ...

2. Croissant

Bár az eredetét kétségek övezik (egyesek osztrák származást tulajdonítanak neki), a croissant talán a legismertebb francia leveles tészta, egyben a legfinomabb is. Gyakran megtöltik csokoládéval is ezt a hajtogatott tésztát, de szerintünk magában, kávéval a legfinomabb!

Croissant Kornél konyhájából

Az elmúlt napokat azzal töltöttem, hogy használható, otthon is elkészíthető croissant receptet kerestem. Egy francia szakács oldalán bukkantam erre az összeállításra, amely bátran ...

3. Hagymaleves

Az eredete ennek a lélekmelengető levesnek is tisztázatlan, egyesek szerint XV. Lajosnak készítették először, aki egy hosszúra nyúlt vadászat után kanalazta be jóízűen az újdonsült recept alapján készült ételt. Marhahúslevessel, cipóban, sok hagymával és sajttal az igazi, különösen (de nem csak) télen!

Francia hagymaleves vajas pirítóssal

A kiindulópont Julia Child hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy más ez, de mégis nagyon hasonló. A lényeg: szánjunk rá ...

4. Baguette nélkül ne menj haza!

A legegyszerűbb és nagyon élvezetes pékáruféleség, a legjobbat aranybarnára sült, ropogós kérgéről, és a belül puha tésztájáról ismered meg - vörösborozás mellé vagy városnézés közben gyors éhségűzőnek, esetleg szendvicsként is tökéletes!

5. Konfitált kacsa a hűvösebb estékre

A zsírban sült kacsa általában minden részét felhasználják ehhez a francia főételhez - a fűszerezés és a mártások változóak.

6. Próbáld ki a csigát!

A tipikus szárazföldi csigák nagyon népszerű főétel Párizsban, próbáld ki! Sokszor ízesítik hagymával, borral és fokhagymával, a tősgyökeres párizsiak bármikor előszeretettel fogyasztják.

7. Sajt nélkül sehova!

Párizs a sajtok fővárosa is, ha az ember itt turistáskodik, sajt nélkül biztosan nem érdemes befejezni a látogatást. A francia sajtokat fromage néven találod, a Roquefort például tipikus dél-franciaországi sajt, francia kéksajtot pedig Bleu d’Auvergen néven kóstolhatsz!

8. Macaron mámor

Az egyik legjellegzetesebb francia édesség, ami az elmúlt pár évben nagy karriert futott be. Az apró kis szendvicsek krémmel töltöttek, mandulaliszt, cukor és tojásfehérje felhasználásával készült édességek, amit a legtöbb cukrászdában megtalálsz. Sokak szerint annyira ikonikus, hogy már az 1500-as évektől Párizs meghatározó finomság a kávéházakban.

9. Steak és sültkrumpli

Egyszerű párosítás, amit a belgák is a magukénak éreznek. Mindenesetre az egyik legkeresettebb vacsorafogás, egyszerű, isteni és laktató, amire a fáradt városnézőnek nagy szüksége van!

Argentin steak chimichurrival

A steak sütése, annak ellenére, hogy egyáltalán nem tűnik bonyolultnak, nem egy egyszerű feladat. Ismerni kell a húst, megfelelő hőfokot kell használni, mert pillanatokon múlik, hogy egy ...

10. Pompás palacsinták (crepes)

A vékony palacsintatésztát édesen vagy sósan árulják, számos utcai büfében, de a legmenőbb helyeken is rendelhetsz belőle: szirupok, gyümölcsök és tejszínhab kerülnek rá desszertként, sós verzióját pedig zöldségekkel, sajttal, húsokkal pakolják meg!

11. Forró csoki

Természetesen csak télen kihagyhatatlan, de akkor nagyon! Csokoládé és tej keveréke, már a gondolatától is jobban érzed magad!

12. Croque Monsieur Croque Madame

A szendvicsrajongók alap étele lesz Párizsban ez a kettős! Tápláló, isteni melegszendvics a Croque Monsieur sajttal és sonkával átsütve, a Madame verzió ugyanez, csak sült tojással fokozza az élvezeteket.

+1. Profiterol a végére!

Az apró puffancsok eredetét homály fedi. Két lehetséges eredettörténet közül az egyik egy itáliai cukrászmesternek tulajdonítja a profiterol kitalálását, a másik pedig már a középkorba repíti vissza a finom, krémes tésztalabdacsokat. Az biztos, hogy ma is bármelyik cukrászdában megkaphatod Párizsban!

Kávéhabos profiterol

Sokak kedvenc olasz édessége házilag is elkészíthető, és bár teljes odafigyelést és egy féldélutánt igényel, a végeredményért mindenképpen megéri kipróbálni.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...