13 étel, ami segít megnyugodni és legyőzni a stresszt

Ha extrán feszült időszakon megyünk keresztül, azt sem mindegy, hogy mit eszünk - ha ezeket az ételeket választjuk, lehetséges, hogy a nyomást is könnyebben viseljük majd.

A legnagyobb kihívást most a stressz és a szorongás jelenti talán mindenki számára. Ha nő a feszültség bennünk, sokkal szívesebben megyünk a könnyű örömök felé, a túl sós vagy túl édes, esetleg túlzottan zsíros gyorskaják irányába hozzuk meg inkább a döntéseinket, még akkor is, ha sejtjük, hogy ezek nem a legjobb döntések. Úgy tűnik, a tudomány is azt elméletet támasztja alá, ami szerint jobb egy saláta a hamburgernél, de a zabkása is a péksüteménynél - nem csak az egészség és vonalak, de a stressz szint szempontjából is.

1. Zöldek

Tényleg a zöld levelek a legjobbak mindenre, nemcsak szebbek és vékonyabbak, de úgy tűnik, nyugodtabbak is lehetünk tőlük. A zöldekben található folsav dopamint termel, ami serkenti az agynak azokat a vegyületeket előállítani, amelyek örömet okoznak, így megnyugszunk tőlük. Egy kutatás szerint azok, akiknek megfelelő a folsav szintjük, kevésbé lesznek hajlamosak a depresszióra.

2. Cékla

A céklával és a többi gyökérzöldséggel ugyanez a helyzet: a bennük lévő magas folsav segít lenyugodni.

3. Pulykamell

A kulcsszó: triptofán, amely egy, a szerotonin nevű hormon előállítását serkentő aminosav. A szerotonin felelős az éhségérzet és az érzelmek szabályozásáért is, így önmagában képes lehet megnyugtatni minket.

Pulykamell sonka

Marha nehéz jó minőségű pulykasonkát venni a boltban, úgyhogy kipróbáltam, milyen házilag elkészíteni, és szuperül sikerült! Az állagán érezni, hogy ez bizony 100% húsból van, és ...

4. Zabkása

Igenis létezik olyan, hogy szénhidrát vágy, és ennek nem biztos, hogy ellen kell állnunk, különösen abban az esetben nem, ha komolyabb terhelésnek van kitéve az agyunk. Csak okosan kell választani, nem a fánk, hanem egy finom zabkása felé fordulni, és máris egy összetettebb szénhidrát lesz az, ami segít az agynak a szerotonin termelésben. Míg a stressz megemeli, a lassan felszívódó szénhidrát szabályozza a vércukorszintet.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

5. Joghurt

Úgy tűnik, a joghurtban lévő probiotikumok nemcsak a bélben lévő immunrendszer épségét védik, de rajta keresztül a stressz szintünket is csökkentik.

6. Lazac

Azt már rég tudjuk, milyen fontos és jó az a sok Omega-3 zsírsav, ami a lazacban található, de hogy ez az összetevő a stresszhormonok, például a kortizol és az adrenalin szabályozásán is segít, az még egy jó pont a lazac mellett.

7. Bogyósok

A finom kis bogyós gyümölcsökben lévő antioxidánsok és fitotápanyagok a test természetes stresszvédő válaszát erősítik.

8. Étcsokoládé

Nem, nem csak azért jó, mert boldogsághormonokat termel, és már egy-egy kockányi eufória érzetet szabadít fel bennünk, hanem mert csökkenti a kortizol szintet is.

Vegán bounty

Ha a csokoládé és a kókusz kombinációjáról beszélünk, rögtön a Bounty jut eszünkbe. Érdemes otthon kipróbálni, mert csak 5 hozzávalót igényel! Ráadásul sokkal finomabb, mint a ...

9. Magvak

A legtöbb olajos mag rendkívül sok remek egészségügyi hatással rendelkezik, a pisztáciának például már az ütemes pucolgatása is elképesztően megnyugtató, a tökmag, a lenmag és a szotyi még magnézium tartalmuk miatt is említésre méltók. A magnéziumhiány komoly szerepet játszhat a feszültség kezelésében, érdemes rá odafigyelni. A kesudió pedig magas cinktartalma miatt segít a stresszoldásban.

Ezt olvastad már?

7+1 ok, amiért többet eszel a kelleténél

10. Tojás

Egy rántotta nem csak a vasárnapot dobja fel, de magas D-vitamin tartalmának köszönhetően boldogabbak is leszünk tőle. A D-vitamin nem csak az immunrendszert erősíti, de a hangulatnak is jót tesz és csökkentheti a depresszióra való hajlamot.

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

11. Tengeri algák

A tengeri algák azoknak tesznek jót, akik esetleg jód hiányban szenvednek, amely sok más hiányállapot mellett szintén felelős lehet depresszióért és hangulatingadozásokért is.

12. Kurkuma

A kurkuma szuper fűszer, mert mindent vidám, sárga színűre fest, és enyhe ízt ad az ételeknek, ezen felül pedig egy rakat gyógyhatása is van. A benne lévő kurkumin például serkenti a szerotonin termelést.

Húsvéti bableves gazdagon

A húsvéti sonka főzőlevét igazán vétek lenne kidobni, amikor olyan nagyszerű leveseket lehet készíteni belőle, mint amilyen ez a húsvéti bableves is. Ráadásul mindenféle zöldség ...

13. Teák - zöld és kamilla

A teázásnak nem csak a szertartása csökkentheti a stresszt, de a hatóanyagai is. A zöld tea legnagyobb előnye, hogy a feszültség növelése nélkül tart ébren, ezt már kutatások is alátámasztották, a kamillatea pedig nem csak a gyulladást csökkenti, de meg is nyugtat

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...