12 ország iskolai menzája - ezt eszik a gyerekek

Mindenki szeret kukkolni, belelesni mások hétköznapi életébe - abba is, ki-mit eszik. Most 12 ország iskolai menzás fogásait nézegethetitek. Melyiket ennétek legszívesebben?

Csirkepaprikás kagylótésztával, tojásleves, paprikás krumpli virslivel, csokiszószos piskótakocka, milánói makaróni - a letgipikusabb menzás fogások, legalábbis a '90-es évekből. Lehetett utálni vagy szeretni, ebédjegyet cserélni vagy levásárolni az ebédpénzt a büfében. A brightside-nak hála most 12 ország tipikus sulis fogásait leshetjük meg.

1. IRÁN

Minden gyerek, aki nem múlt még 14 éves kaphat tejet, pisztáciát, friss gyümölcsöt és kekszet a sulimenzán, de a legjellemzőbb, hogy a szülők csomagolnak nekik rizst, paradicsomot és bárány kebabot. Nem rossz.

2. Dél-Korea

Itt híresen alapos a gyermekétkeztetési rendszer. A tálca két nagyobb rekeszébe leves a rizs dukál, a többibe valamiféle tengeri kütyü, zöldségek, saláta és gyümölcs kerül. A képen egy merőkanalat láthatunk, melybe halolaj kerül az alultáplált gyermekek részére. Kedvelt fogás a kimchi (csilis, érlelt kínaikel-saláta ), a sütőtökös krumplileves, szezámlevél rizzsel töltve mézzel, vagy a zöldhagymás-polipos palacsinta.

3. JAPÁN

Meleg leves, rizs, hús- és halfélék, saláta, tej. Otthonról hozott ételt csak a felsősek vihetnek a suliba, nincsenek étel- vagy italautomaták, és az étkezés sem a suli ebédlőjében zajlik. Fehér kötényt vesznek fel, és az osztályteremben falatoznak.

4. Anglia

Számos iskola küzd anyagi nehézségekkel, ezért sokszor kapnak gyorskaját - a gyerekek sajnos imádják, és olcsó is. A képen répa, saláta, rizskása, sültkrumpli, konzerv gyümölcs látható, és csokis gofri.

5. USA

Utah államban így néz ki a sulis kaja: valamiféle zsíros krémleves, csirke, kukorica, konzerv barack. Tény, hogy USA-szerte elég eltérő a választék az iskolákban. A gyorskaják itt is tarolnak, legtöbben pizzát, chipset, csirkenuggettet, sültkrumplit választanak, ha tehetik.

6. Törökország

A képen kivételesen egy szülő által csomagolt ebéd látható: szendvics rozskenyérből, dió, gránátalma, szőlő - mindenképpen tudatos, egészséges, agyserkentő választás mind!

7. Thaiföld

A képen édes-savanyú sertéshús látható rizzsel, és banánlevélbe tekert édesség.

8. Franciaország

A kép az ország nyugati részén készült: friss pékáru sajttal, saláta, mártásos hal krumplival, spenóttal. Az ebédszünet több órás, a diákok akár haza is mehetnek enni.

9. Finnország

Itt is igen komolyan veszik a gyermekétkeztetést - ebéd mellett egyébként reggeli és uzsonna is jár a gyerekeknek. Az ebédet a kantinban fogyasztják, ahol óriási a válszték, még a speciális diétát követő diákoknak is, legyen az ok egészségügyi vagy vallási. A képen húsgolyó látható krumplival, saláta és müzli. Igen diétás.

10. Oroszország

A diákoknak reggeli is jár 9-12-ig. A képen virsli látható hajdinakásával és teával - kicsit zavaros, hogy ebből mi reggeli, és mi ebéd.

11. Magyarország

Na nézzük: a leírás szerint nagy adagokat adnak nálunk, tény, hogy egy átlagos alsós ezt tuti nem tudja mind megenni. A képen cérnametéltes zöldségleves látható babfőzelékkel, hússal, fehérkenyérrel, édességnek pedig müzliszelet.

12. Izrael

Firss alma és szőlő, (cukros) müzliszelet és pitaszendvics friss kaporral.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

(via brightside)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...