Érdemes belegondolni, hogy azon mondjuk, hogy a kezemben tarthassam a kedvenc tábla csokimat, hány ember dolgozott. Magán a recepten, a kakaó gyárba jutásán, feldolgozásán, a recepten, a több hozzávaló megteremtésén, az íz tesztelésén, a reklámkampányon, a grafikán, a csomagoláson, stb stb stb. Döbbenet meló ez. Most pár furcsa állást mutatunk be az élelmiszerágazaton belül, lássuk:
1. Szerencsesüti-szövegíró
Ugye arról már mindenki letett, hogy jósok dolgoznak a szerencsesütikbe rejtett szövegeken, és az a sorsnak hála jut pont a mi kezünkbe, akkor, amikor kell? Nem, ehhez a gyártó szövegírókat alkalmaz - ha szorult beléd kreativitás, nyelv- és írni tudás jelentkezz!
2. Rágót rágó tesztalany
Ha imádsz rágózni, és az se zavar, ha a 12 mp alatt íztelenné vált darabot kell még 45 percig rágnod, legyél rágótesztelő!
3. Kutyakaja-kóstoló
Létezik, igen. És az illető emberi lény, igen. A kezdő fizetés 7millió 800ezer forint évente, szóval lehet, hogy érdemes utána járni, főleg, ha hatalmas állatbarát vagy. A professzionális kutyakaja-tesztelőket arra képzik, hogy azonosítsák az ebek által imádott és utált ízeket. Bár más egy kutya meg egy ember ízlelése, de fontos tudni, melyik íz mihez illik, mit szeretnek, mi hogy működik a termékben. Van olyan állateledel is, aminek már a szagáról tudni, hogy nem alkalmas fogyasztásra, meg sem kell kóstolni.
4. Kulináris trendmeghatározó
Legyél te, aki tökéletes ízlésével és ízlelésével meghatározza, mi lesz a következő gasztrotrend, mi az, ami már nem divat, mihez milyen íz illik - követned kell a legtöbb kajás oldalt, gasztrobloggert, híreket olvasni, és IMÁDNI mindent, ami étel.
5. Tojáspucoló
Vannak cégek, akiknek szüksége van pucolt főtt tojásra, bármilyen meglepő. És ehhez bizony szükségük van emberekre, akik egész nap tojást pucolnak, szegények. Másodpercek alatt, ha kell. Tudtad, hogy a világrekord 48 darab 1 perc alatt?
Ezt annyira nem irigyeljük.
Tojásos finomakért kattints:
6. Mirelitkaja-kóstoló
Meglepő módon az ide tartozó kóstolók a fagyasztott ételek szekciójába tartozó ételeket ellenőrzik - ízleléssel.
Kereset: kb. 3 ezer forintot kapnak érte (az USA-ban) óránként.
7. Ízguru
Ide már komolyabb szakértelem szükséges - az ízguruk határozzák meg, az emberek milyen új ízeket fognak szeretni, milyen étel-kombinációkban érdemes gondolkodni, de ők navigálják a gyártókat is az új termékötletek, ízek felé. Legtöbbször séfek vagy valamiféle gasztrós végzettséggel rendelkeznek.
Kereset: kb. 14 millió forint/év.
8. Csibenem-megállapító
Bizonyám, vannak olyan, csirkefarmokon dolgozó emberek, akik ösztönszerűen tudják, hogy a kiscsibéknek milyen a nemük - eszerint szortírozzák őket. Ez is egy szakma!
9. Csokitesztelő
Tudjuk, álommeló. Ők azok, akik a csokoládégyártókkal tulajdonképpen minőségellenőrként dolgoznak együtt, és kóstolnak, tesztelnek, hogy legyen tökéletes az ízhatás, az állag, a hőfok, minden.
Csokis csodák:
10. Hivatásos bevásárló
Az ember, aki a legjobban ért hozzá, hol a legjobb a friss zöldség, gyümölcs, hús, sajt, tejtermék - a legjobb éttermek séfjeinek segíti munkáját.
Ezeket olvastad már?
Tévedsz, ha azt hiszed, már minden gyümölcspucoló trükköt ismersz
A dinnye Ilyetén megbontása és a narancsos trükk a kedvencünk! Nektek?
Brecz JuditNézegess tökéletesen megpucolt zöldségeket, gyümölcsöket - Totál meditatív!
Mert egyszerűen csak jó nézni, ahogy szépen megpucolódnak ezek a különféle finomságok szépen sorban, egymás után.
Brecz JuditÚjabb idióta módszer született - emberek ZACSKÓBAN főznek omlettet, nézzétek
Felhős-pihe-puha-könnyed omlett műanyag zacskóból - ez most az új mánia. Mindent beleöntünk, összerázzuk, kifőzzük, megesszük. Hát, fura...
Brecz JuditÍgy készül az egyik legcsodásabb francia vaj - öröm nézni...
A vaj az igazi séfek, cukrászok non plus ultrája, ami felett nincs megalkuvás: csakis jó minőségű jöhet szóba, és természetesen nem lehet sem margarin, sem más!
Brecz Juditvia businessinsider