12 élelmiszer, amiről tutira nem tudtad, hogy van benne szénhidrát

Nem eszel kenyeret, tésztát, krumplit? Van egy rossz hírünk: ettől még nem lesz szénhidrátmentes a diétád! A jó hír viszont az, hogy ez nem is baj.

Nem eszem szénhidrátot! - a mondat, ami a leggyakrabban elhangzik, ha valaki életmódváltásba, fogyókúrába, diétába kezd. Ez a gyakorlatban az esetek 99%-ában arról szól, hogy az új életet kezdők nem esznek: kenyeret, krumplit, tésztát, péksüteményeket, pizzát, süteményeket, édességeket.

Valóban ennyi lenne csak? Ha ezeket elhagyjuk az étrendünkből, akkor máris nem eszünk szénhidrátot?

Kezdjük azzal a kiemelten fontos információval, hogy a szénhidrátokra szervezetünknek szüksége van, ezek a működéshez szükséges fő energiaforrásaink. Tehát a szénhidrátokról lemondani nem szükséges, nem is lehet, sőt, mondjuk úgy: tilos.

Innentől kezdve a "Nem eszem szénhidrátot!" kijelentés nem lehet igaz, a szénhidrátmentes étkezés nem megvalósítható. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet csökkentett szénhidráttartalmú étrenden élni vagy azt, hogy nem lehet "egészséges" szénhidrátokból összeállítani a menünket. (A "jó" és a "rossz" szénhidrátokról korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.)

Lássuk, melyek azok az alapélelmiszerek, amelyeket egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben rendszeresen fogyasztunk és sokakat meglepő módon tartalmaznak szénhidrátot!

1. Joghurt, kefir, tej

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a cukrozott gyümölcsjoghurtok tartalmaznak szénhidrátot, hanem a joghurt és a kefir alapjául szolgáló tej természetes laktóztartalmából (tejcukor) fakadóan a natúr termékek is. Ezzel a szénhidráttartalommal persze semmi baj nincs, arra kell figyelni, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ennek megfelelően fogyasszuk, ha ez a mi szempontunkból fontos információ. A natúr joghurt, kefir mellett 100 g-ra vetítve ~5 g szénhidráttartalma van a tejnek is, illetve a túrótermékek is tartalmaznak szénhidrátot.

És persze ideértendőek a csodás jeges kávék és hatalmas latték is. Sajnos.

2. Lencse, bab, csicseriborsó

A szárazhüvelyesek az egyik legjobb szénhidrátforrásnak tekinthető alapanyagok, magas élelmirost-, növényi fehérje, vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően élettanilag nagyon kedvező hatásúak. 10 dkg szárazhüvelyes szénhidráttartalma (nyersen, főzés előtt mérve) ~60-65 g. Fogyasszuk őket rendszeresen levesként, főzelékként, salátaként!

Sült-cékla saláta

Kicsit macerás mire megsül az összes cékla, de az íze kárpótol minden pepecselésért.  Már frissen is finom, de minél többet áll, annál jobban összeérnek az ízek.

Kölessaláta

Az új irodában nincs se hűtő, se mikró. Így kénytelen vagyok olyan menüt is összeállítani, ami ehető hűtés-melegítés nélkül. Amikor már a humusz összes változatán túl vagyunk, ...

3. Répa, cékla, zeller, édesburgonya

Bizony ezek a színes, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal "telepakolt" zöldségek is szénhidrátforrásnak tekinthetőek. De nyilvánvaló, hogy nem hagyjuk el őket az étrendünkből, ugye? Levesbe, főzelékbe, salátába, tepsiben sütve - mindenhogy isteniek lesznek.

4. Spenót, sóska, saláták, káposztafélék

Bizony, a fogyókúrás, egészséges étrend alfái és omegái - a salátafélék, a leveles zöldségek, a káposztafélék is tartalmaznak szénhidrátot. Láttunk már valaha, valakit, aki ezeket is kihagyná szénhidrátmentesnek hirdetett étrendjéből? Na ugye.

5. Friss kerti vetemények

Paradicsom, paprika, uborka, hagymafélék, retekfélék - mind-mind szénhidráttartalommal bíró alapanyagok. Nem is gondolnánk, igaz? Magas víztartalmuknak köszönhetően szénhidráttartalmuk alacsony, ezért fogyókúrás étrendben nagy mennyiségben is fogyaszthatóak - igazi jolly jokerek!

6. Tök, cukkini, padlizsán

Az aktuális nyári zsengék: a vajbab, a tök, a cukkini, a patisszon, a padlizsán, a karalábé is szénhidráttartalommal rendelkező zöldségek, előnyük, a kerti veteményekhez hasonlóan, hogy magas víztartalmuknak köszönhetően alacsony a szénhidráttartalmuk, jellemzően ~5 g/100 g. Ennek köszönhetően kiválóan beilleszthetőek a fogyókúrás étrendbe, hiszen nagy mennyiségben fogyaszthatóak. Készítünk belőlük főzeléket, rakott zöldséget, leveseket, krémleveseket, töltött zöldséget, salátákat, lecsós ragukat!

Főzés nélküli "tökfőzelék"

Nálam eddig ez a 2017-es év találmánya! Gyors, könnyű és egyszerű változat a tökfőzelékre. Nagyon üde és friss, pont amilyen az szezon első adag gyalult tökéhez passzol. A tetejét ...

Ricottás-paradicsomos pite

Ennél a receptnél csak egy dologra kell ügyelni: kiválóan érett, édes paradicsomot használjunk hozzá, és lehetőleg annyi félét, ahányat csak tudunk, mert ettől lesz gyönyörű szép.

7. Gyümölcsök

A gyümölcsök esetében talán már többen tisztában vannak gyümölcscukor-, aka fruktóztartalmukkal. Való igaz, hogy a fruktóz gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ám a gyümölcsök vitamin-, ásványi anyag-, élelmi rost-, víztartalma, változatosságuk, sokféle felhasználási módjuk mindenképpen helyet biztosít nekik a meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben is. Például kiválóak az édesíz-vágy kielégítésére, akár desszertként is funkcionálhatnak.

8. Dió, mandula és társaik

Dió, kesudió, törökmogyoró, földimogyoró, mandula - mind-mind tartalmaznak szénhidrátot. Magas kalóriatartalmuk azonban elsősorban nem szénhidrát-, hanem az élettanilag kedvező hatású telítetlen zsírsavtartalmukból adódik. Ha erre figyelünk, akkor még a fogyókúrás étrendbe is beilleszthetőek!

Zelleres-almás-diós-fetás saláta

Egy barátnőm kínált meg először ezzel a salátával, azóta is az egyik legnagyobb kedvencem. Az alma édessége tökéletesen harmonizál a zeller karakteres ízével, a feta sósságával (a ...

9. Zabpehely

Bizony. Az egészséges étrend másik, manapság rendkívül népszerű alappillére a zabpehely is szénhidrátforrás. És persze a többi natúr gabonapehely is. Emiatt azonban nem érdemes elszomorodni, a hüvelyesekhez hasonlóan magas élelmirost-, ásványi anyag, növényi fehérje-, vitamin- és ún. béta-glükán-tartalmának köszönhetően kiváló alapanyag mind az egészséges, mind a fogyókúrás étrendben.

10. Quinoa, köles, hajdina

A legdivatosabb, gluténmentes alapanyagok sem mentesülnek alapvető növénytani tulajdonságaiktól, gabonatestvéreikhez hasonlóan fő tápanyaguk a szénhidrát. Előnyük az, hogy gluténmentes étrenden élők is fogyaszthatják őket, illetve, hogy változatosabbá tehetik étrendünket.

11. Gyümölcslevek

Vannak, akik nyakló nélkül isszák az egészséges gyümölcsleveket, gondolván, ezzel csak jót tesznek maguknak. 1dl gyümölcslében ~10-12 g szénhidrát van, akár 100%-os, akár nem. Ettől még napi 1-2 pohár mennyiségben fogyaszthatjuk, de legyünk figyelemmel egyszerű, gyorsan elszívódó szénhidráttartalmára.

+1. Ízesített vizek

Kolléganőm hívta fel a figyelmemet arra, amire én eddig naívan gondolni sem mertem, hogy a nyári időszakban különösen népszerű ízesített vizek is tartalmaznak szénhidrátot - igaz, nem is túl bonyolult formában: simán cukorral édesítik őket. Még akkor is, ha egyébként mondjuk sztíviát is tartalmaznak. Úgyhogy óvatosan és ezeknél a termékeknél se spóroljuk meg a címkeolvasást!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...