11+1 hagymaféle a hétköznapi főzésben – ez a különbség, és erre használhatod őket

A magyar konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga a vöröshagyma, de rajta kívül még számtalan hagymafajta létezik, nézzük, melyik mire való!

Hagymavágás - a legjobb és legrosszabb dolog egyben. Van aki gumikesztyűben és búvárszemüvegben végzi, pedig a hagymaszag a kézről egy maradék, kinyomott fél citrom eldörgölése után megszűnik, a könnyek pedig örömkönnyekké válhatnak, főleg télen, az orrdugulós időszakban. Persze a szempillaspirál és a szemfesték könnyen szétfolyhat, de ez legyen a legnagyobb problémánk, hiszen minden hagymás étel megér egy misét! Most jöjjenek a különböző hagymafajták és a felhasználhatóságuk:

Vöröshagyma

A kamra legalapvetőbb lakója a vöröshagyma, mindig ott ül a kosárban, mert tényleg mindenre felhasználható. Párolva: testet és ízt ad bármilyen szósznak, a pörkölt, lecsó és más ételek alapját képezi. Frissen aprítva vagy párolva töltelékekbe, fasírtba keverhető. Pirított kockákban bármire rászórható, hogy extra ízt adjunk az ételhez, például egy salátának vagy egy hot dognak. Karikára vágva kisütve cigánypecsenyére, félbevágva karamellizálva, egybesültek mellé nagyszerű. Hagymalevesben - főleg a francia változatban - egyenesen ellenállhatatlan. Pont kellemesen csípős és édes, így a legtöbb fogáshoz tökéletesen passzol. Válasszunk közepes, kemény, erőteljes vörös héjú szemeket. Sőt, a héját se dobjuk ki, a kisebb darabokat héjastól tegyük a levesbe, remek színt ad neki, nagyobbak héjából teát főzhetünk, és húsvétkor tojásfestéknek is ezt használhatjuk!

Fehér és főzőhagymával készült ételek a Nosalty oldaláról

Ezeket olvastad már?

Fehér hagyma és főzőhagyma

Nevéhez hűen a fehér hagyma kívül-belül fehér, mind a héja, mind a húsa sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé, ezért jóval érzékenyebb, kevésbé eltartható. Olyan alapanyagokkal párosítsuk, amelyek nem nyomják el kellemesen édes aromáját, vagy éppen olyanokkal, amelyek plusz ízt igényelnek, mint a chutney és a salsa, de salátában vagy más ételben is jól működhet. Nagyobb mérete miatt kiválóan meg lehet tölteni, tökéletesen karikákra szedhető, ezért gyakran használják hamburgerbe, de panírozva, olajban sütve is jól tartja a formáját. A főzőhagyma ugyancsak fehér húsú és héjú, kissé csípős, de nem túl erős ízű. Neve alapján főzéshez ajánlott: levesek, egytálételek, párolt ételek, pörköltek és más szószos fogások kedvenc alapanyaga.

Lila hagyma

Lila hagyma

A legjobb fajta nyersen fogyasztáshoz! Kicsit besózva, vagy pár csepp ecettel a saláta legjobb szín- és ízanyaga, és ahogy roppan, arról ne is beszéljünk, rögtön elfog a vágy, hogy beleharaphassunk! Az előző két hagymatípushoz képest a lila hagyma elég öszvér fajta, mert a húsa kemény, de a vöröshagymánál lágyabb, szaftosabb, a héja pedig puha, de nem annyira, mint a fehér hagymáé. Némelyik szem fanyarabb lehet, de összességében lágyabb aromájú, édeskés fajta. Könnyen szétszedhető rétegei minden irányban csinosan vághatóak. Savanyúsághoz, salátákhoz, mexikói ételekhez, főként guacamoléba, pizzára, melegszendvicsre baconnel és mozzarellával vagy más fehér sajttal együtt jól működik.

Zöldhagyma / újhagyma

Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma korai érési szakaszában. Olyan korán kerül ki a földből, hogy a fejének még nincs ideje kifejlődni, csak egy hosszú szár, a fehérből a zöldbe átmenő színben. Mosás után szinte az egész szár fogyasztható. Díszít és ízesít: karikára vágva, aprítva jó ízt ad, és ami nagyon fontos, jól is mutat a salátán, köreten, frissességgel tölt meg bármilyen ételt. Nyersen a reggeli szendvicshez, egy csepp sóval harapva a legfinomabb, ugyanakkor a túrókrémek sztárja. Érdemes grillezve is kipróbálni!

Mogyoróhagyma

Mogyoróhagyma / salotta

A kisméretű, ovális formájú, halványlilás, szürkés-rózsaszínes húsú, narancsos-rózsás héjú salotta a francia konyha alapköve, vele készül a legtöbb mártás és alapszósz. Csirkével összepirítva kiváló, vinaigrette-es salátaöntethez aprítva pompás ízt és tömörséget ad. Létezik egy kisebb, kerekebb, lilásabb ázsiai változata is, ezt wokban fűszerekkel és gyömbérrel pirítják össze szószos tésztaételekhez.

Sonkahagymával készült ételek a Nosalty oldaláról

Ezeket olvastad már?

Sonkahagyma

A mogyoróhagymához hasonló, elnyújtott, hosszúkás, hengeres alakú, viszont sokkal testesebb. Héja sötétsárga, húsa tömött, fehér és jól szeletelhető. A sonkahagyma egy jó ízű, frissen fogyasztható salátahagyma. Létezik lila színű változata, melynek húsa rózsaszín, nem csípős, kellemes ízű. Sokan főzéshez, szószokhoz használják nem túl tolakodó aromája miatt.

Metélőhagyma és kínai metélőhagyma

Nálunk jobban elterjedt a snidling, vagyis a metélőhagyma, mely egy fűszerű, üreges belsejű növény, aprítva erős, édeskés hagymás illata van. A kínai változat ugyancsak üreges, de szélesebb, hosszabb, külsőleg inkább az újhagymára hasonlít, de sohasem fejlődik ki duci feje a föld alatt. Mindkét hagyma tele van élettel és lével frissen szelve, csodálatos zöld színű, roppanós, jól mutat díszítőelemként a tányéron, és nagyszerű plusz ízt kölcsönöz az ételnek. Használhatjuk salátába, szendvicsbe, krémleves tetejére, ázsiai ételekre, csirkés, tésztás levesekre.

Háromhagymás leves

Póréhagyma

Manapság már egész évben kapható, régebben az újhagymával együtt ezek voltak a tavasz első hagymatermései. Úgy fest, mint egy nagyra nőtt, erős újhagyma, viszont a zöld része nem teljes mértékben használható, ahogy vékonyka társáé. Használat előtt alaposan át kell mosni, mert szétálló levelei közé könnyen bemegy a föld. A póréhagyma kevésbé működik salátában, de kellemes édeskés aromája miatt bármibe belefőzhetjük ízesítésképpen, leginkább hagyma- és burgonyakrémlevesbe, szószokba turmixolva, quiche töltelékeként, tejszínes-halas tésztaszószokban működik.

Gyöngyhagymával készül fogások a Nosalty oldaláról

Ezeket olvastad már?

Gyöngyhagyma

Az aprószemű gyöngyhagymafehér húsú, édes ízű hagymácska. Elnevezése tökéletesen fedi a valóságot. Pucolása nem leányálom, ezért legtöbbször inkább már pucolt formában, savanyítva vásároljuk. Ez a csodakedves hagymaféle salátákba tökéletes, sütve, grillezve nagyszerű!

Cippolini

Cippolini

Egyedi formájú, kerek karimás lapított végű hagymafajta, valódi süveges ufó. A gyöngyhagymánál nagyobb, nagyon édes, fehér húsú és sárgás héjú hagymaféle. Nem könnyű megpucolni. Karamellizálva, pirítva, gombával párosítva fenséges.

Kedvenc fokhagymás ételeink a Nosalty oldaláról

Ezeket olvastad már?

Fokhagyma

A fokhagymaa legerőteljesebb ízű és illatú hagyma. Krémben és porban is elérhető, szinte már fűszerszámba megy. Előző társaitól abban különbözik, hogy egy fej fokhagyma apró fejecskékből, gerezdekből áll össze. Sokan érzékenyen reagálnak rá, ez a baj a legtöbb esetben kiküszöbölhető a szemek belső csírarészének eltávolításával. A magyar konyha nagyon sok ételben használja: például a fasírt, a tűzdelt, egybesült karaj, a sült pulyka elképzelhetetlen nélküle. Ázsiában az egyik leggyakoribb hozzávaló, szinte minden wokos étel alapfűszere.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...