11 ötlet, mit kezdj a rengeteg PARADICSOMMAL a nyár utolsó hetében

Az utolsó nyári héten szentelj időt a főzésre - készíts ételeket friss, szabadföldi paradicsomból! 

Kaptál pár kilóparadicsomotvalamelyik kertből, de fogalmad sincs, mit kezdj vele? Kidobni nagyon nem kéne, de a befőzés macera, nyersen meg úgyse fogy el… akkor most figyelj, mert egy csomó olyan tippet hoztam neked, aminek nem lehet ellenállni!

Lassan főtt bolognai

Ráérős bolognai ez, ugyanis jó lassan készül a sütőben, de minden egyes ott töltött perc kifizetődik a végén! Ha már ennyi ideig fő, akkor szerintem érdemes egyből nagy adaggal ...

Tekints az egész procedúrára programként, merthogy az is! Kijelölsz egy unalmas, nyár végi vasárnap délutánt, áthívsz pár barátot, szomszédot vagy rokont, talán még egy kis bor is előkerül, aztán hadd szóljon. Ígérem, paradicsompasszírozásra nem akarlak rávenni, viszont akár tapasztalt konyhai befőzőmester vagy, akár kezdő, nagyon büszke leszel a házilag eltett paradicsomra.Nincs jobb a saját magad által készítettnél!

Tuti tipp:

Nálam általában a lucullus paradicsom az alap. Ne aggódj, kb. minden piacon kapható, bőven termő, húsos, hosszúkás fajta, amit könnyű felismerni és beszerezni is, kifejezetten alkalmas eltevésre/befőzésre. Ha levesesebbnek szeretném a végeredményt, akkor sima paradicsommal is kombinálom, egyébként magában, nyersen nem annyira élvezetes.

Ahogy mondtam, nem kerül elő a passzírozó, anélkül állhatsz neki a kedvenc ketchupreceptemnek! Ez a leírás az Alföldről származik, speciálisan bogyiszlói paprikát használtam benne, de ha éppen nem kapsz, persze jó a sima hegyes erős is. Jól látod, semmi tartósító nincs benne: kizárólag a jó minőségű olívaolaj végzi a dolgát, és hermetikusan lezárja a sok földi jót, amit megfőztél. Ha eddig eszedbe sem jutott házilag ketchupot főzni, itt a nagy alkalom, pluszban ajándéknak sem utolsó!

Ketchup házilag Kittitől

A bolti ketchupokhoz nem fűlik a fogam. Paradicsom ízét kevéssé, cukorét annál inkább érzem ezeken a termékeken. Anyukám rengeteget dicsért ketchupreceptje ez, ő is az egyik anyai ági ...

Már szinte mindent megírtunka magyarok egyik kedvenc nyári ételéről, alecsóról. Az utolsó augusztusi héten készíts még belőle egy nagy adagot, jöhet a kolbász és mellé a fehér kenyér! Szerintem minél vizesebb, annál jobb, valaki kevésbé főzi szét az alapanyagokat, egy a lényeg, a feltehetően török közvetítéssel meghonosodott lecsóval nem lehet betelni.

Tökös lecsó

Egyszerűen elkészíthető, szuper nyári fogás, egy kis tökkel megbolondítva!  

Lecsó

Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), ...

A valódiparadicsomszószt, a marinaraszószt se hagyd ki az életedből, ha rám hallgatsz. Talán tudod, hogy az igazi bolognaiszósz sárgarépával és zellerrel készül, nincs ez másképp az alap olasz paradicsomszósszal sem, amit azért ezerféleképpen variálhatsz. Ha teljesen magad csinálnád, akkora paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe kell dobnod, így sokkal könnyebb meghámozni őket. Máskülönben használj konzerv paradicsomot, idő szűkében tökéletes megoldás.

Még több lecsóreceptITT!

Oké, aktuálisan mindig van egy kedvenc levesem, amit hetekig főzök újra és újra, szóval a minestrone és a toszkán paradicsomleves inkább nagy visszatérők:A minestronét télen-nyáron imádom, nem is tudom, az eredeti recept pontosan milyen alapanyagokat használ, én azt pakolom bele, ami az adott évszakban rendelkezésre áll: nyáron egyebek mellett sok-sok cukkinit is, télen jöhet a csicseriborsós verzió. Ami marad, az a friss, bazsalikomos-paradicsomszószos alap, amiben főnek a zöldségek, a végén pedig kevés füstölt sajtot is reszelek rá tálaláskor.A toszkán paradicsomlevest rengeteg paradicsommal, hagymávalés szikkadt kenyerekkel készítem: mert tényleg akkor lesz a legfinomabb a levesed, ha a kiszáradt kenyér meg tudja szívni magát az isteni paradicsomos-bazsalikomos masszával!

Nyári minestrone

Piríthatunk alá kevés húsos szalonnát, és gazdagíthatjuk ízlés szerint tésztával vagy rizzsel, de én most kimondottan ilyen könnyű zöldséglevest szerettem volna.

További sok-sok paradicsomleves ITT!

+1 TIPP:az aszalt paradicsommal fantasztikus ételeket dobhatsz össze, külön ajánlom, hogy próbáld ki sztrapacskához, pirított szalonna helyett!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...