Fix árbevétel felett lesz csak kötelező bevallani az eladásokat

Kisebb haladékot kapnak egyes vendéglátóegységek, így egyelőre csak azok izgulhatnak, akiknek 2022-es árbevétele elérte a kormány által meghatározott összeget.

Ahogy mi is megírtuk korábban, a tervek szerint július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek stb. valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el. Úgy tűnik, a kormány némileg lazít a kereteken, így 2023. július 1-től csak azokra a vendéglátó egységekre vonatkozik a rendelet, amelyeknek a 2022-es nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot - írja a Telex a Magyar Közlönyre hivatkozva.

Balatoni büfé, 1977 (Fortepan/Bauer Sándor)

Ennek értelmében minden a megjelölt összeget meghaladó egység számára kötelező lesz a regisztráció, a termékkínálat rögzítése, majd a valós idejű adatszolgáltatás arról, miből mennyit ad el. A cél az ágazat fehérítése, az átláthatóság.

Az adatokat az úgynevezett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) kell küldeni egy speciális szoftverrel, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)térítésmentesen biztosít az üzleteknek. A beküldött adatokat az adóhatóság és a statisztikai hivatal is látni fogja.

A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatára azok a vendéglátóegységek, melyeknek 2022-es nettó árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, kapnak némi haladékot, hogy felkészüljenek.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Fortepan/Bauer Sándor


Még több friss cikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...