10 tipp a tökéletes mézeskalácshoz

Mindig kőkemény lesz a mézeskalácsod, összeragad a tészta, vagy nem sikerül a cukormáz? Akkor most jól figyelj, idén ez nem fog előfordulni! 

Életed legjobb mézeskalácsát sütöd idén, ha megfogadod a tippjeinket!
{ CKÉP = 156789, 6 }
  • Tény, hogy a mézeskalácstészta nagyon ragadós tud lenni, ami nyújtáskor igencsak megnehezíti a dolgodat. Hogy ne kelljen a feltapadó tésztával bénázni, nyújtás előtt mindenképpen tedd egy órára hűtőbe!
  • Mindenképp enyhén lisztezett és porcukrozott deszkán nyújtsd a tésztádat, ha nem túl ragadós, akkor meg két réteg sütőpapír között is nekieshetsz a sodrófával. Ez különösen hasznos, ha nincs nyújtódeszkád!
  • Sose felejtsd el a cuki sütiszaggató formákat enyhén meglisztezni, mielőtt a tésztába vájod a csillag- és fenyőfamintákat, máskülönben csak jól beleragad majd, és fejtheted le róla a ragacsos tésztamaradványokat.
  • Itt egy szuper trükk, ha nagyobb darabokat akarsz vájni a tésztából, különösen, ha mézeskalácsházikó a cél. A felhasználni kívánt tésztamennyiséget helyezd sütőpapírra, mehet bele az áhított forma, a maradék tésztát tedd vissza az eredetihez, és a kivágott mintát csúsztasd át papírostul a tepsibe. Így nincs csúszkálás, így-úgy szétesés.
  • Aranyszabály, hogy a kisült mézeskalácsokat hagyd teljesen kihűlni, mielőtt dekorálni kezded őket bármivel.

Tudtad?

Az első, mézeskalácsról szóló feljegyzések az 1600-as évekre vezetnek vissza, amikor is piacokon, gyógyszertárakban is árusították a sütiket, mert gyógyító tulajdonsággal ruházták fel. Shropshire megyéje Angliában gyorsan magáénak is kiáltotta ki a mézeskalács védjegyet, az első recept 1793-ból való, bár nagy valószínűséggel sokkal korábban is készültek már isteni mézesek.

  • Tök jól működik a porcukor és tojásfehérje keveréke, ha dekorációs alapanyagról van szó. Extraként megdobhatod egy kis (kezeletlen) citromhéjjal.
  • A cukormáz elkészítéséhez használj folyékony vagy pasztás állagú ételszínezőket.
  • Mielőtt a cukormáz megszárad, egy csomó díszítőelemet hozzáadhatsz: mandulaszeletek, kókuszchips, kókuszreszelék, csokoládészórás, színes, ehető gyöngyök, szárított bogyós gyümölcsök stb.
  • A díszített sütiket legalább két órán keresztül hagyd fedetlenül, hogy a cukormáz megszáradhasson rajtuk.
  • Előre is összegyúrhatod a tésztádat, így három hónapig áll el a fagyasztóban. Az előre kisütött, de még nem dekorált sütiket is elteheted későbbre, hűtve nagyjából négy hétig okésak maradnak. A készre sütött, dekorált mézeskalácsok dobozba zárva két hétig őrzik meg a frissességüket, ha sok a sütid, akkor papírral válaszd szét az egyes rétegeket, így nem ragadnak majd össze. És ne felejtsd el velük megajándékozni a szomszédokat!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek