- Tény, hogy a mézeskalácstészta nagyon ragadós tud lenni, ami nyújtáskor igencsak megnehezíti a dolgodat. Hogy ne kelljen a feltapadó tésztával bénázni, nyújtás előtt mindenképpen tedd egy órára hűtőbe!
- Mindenképp enyhén lisztezett és porcukrozott deszkán nyújtsd a tésztádat, ha nem túl ragadós, akkor meg két réteg sütőpapír között is nekieshetsz a sodrófával. Ez különösen hasznos, ha nincs nyújtódeszkád!
- Sose felejtsd el a cuki sütiszaggató formákat enyhén meglisztezni, mielőtt a tésztába vájod a csillag- és fenyőfamintákat, máskülönben csak jól beleragad majd, és fejtheted le róla a ragacsos tésztamaradványokat.
- Itt egy szuper trükk, ha nagyobb darabokat akarsz vájni a tésztából, különösen, ha mézeskalácsházikó a cél. A felhasználni kívánt tésztamennyiséget helyezd sütőpapírra, mehet bele az áhított forma, a maradék tésztát tedd vissza az eredetihez, és a kivágott mintát csúsztasd át papírostul a tepsibe. Így nincs csúszkálás, így-úgy szétesés.
- Aranyszabály, hogy a kisült mézeskalácsokat hagyd teljesen kihűlni, mielőtt dekorálni kezded őket bármivel.
Tudtad?
Az első, mézeskalácsról szóló feljegyzések az 1600-as évekre vezetnek vissza, amikor is piacokon, gyógyszertárakban is árusították a sütiket, mert gyógyító tulajdonsággal ruházták fel. Shropshire megyéje Angliában gyorsan magáénak is kiáltotta ki a mézeskalács védjegyet, az első recept 1793-ból való, bár nagy valószínűséggel sokkal korábban is készültek már isteni mézesek.
- Tök jól működik a porcukor és tojásfehérje keveréke, ha dekorációs alapanyagról van szó. Extraként megdobhatod egy kis (kezeletlen) citromhéjjal.
- A cukormáz elkészítéséhez használj folyékony vagy pasztás állagú ételszínezőket.
- Mielőtt a cukormáz megszárad, egy csomó díszítőelemet hozzáadhatsz: mandulaszeletek, kókuszchips, kókuszreszelék, csokoládészórás, színes, ehető gyöngyök, szárított bogyós gyümölcsök stb.
- A díszített sütiket legalább két órán keresztül hagyd fedetlenül, hogy a cukormáz megszáradhasson rajtuk.
- Előre is összegyúrhatod a tésztádat, így három hónapig áll el a fagyasztóban. Az előre kisütött, de még nem dekorált sütiket is elteheted későbbre, hűtve nagyjából négy hétig okésak maradnak. A készre sütött, dekorált mézeskalácsok dobozba zárva két hétig őrzik meg a frissességüket, ha sok a sütid, akkor papírral válaszd szét az egyes rétegeket, így nem ragadnak majd össze. És ne felejtsd el velük megajándékozni a szomszédokat!
Ezeket olvastad már?
TOP 10 karácsonyi göngyölt hús
Bátran állíthatjuk, hogy göngyölt húst bárki tud csinálni, akinek van sütője. Ez az ízletes főfogás karácsonykor sem elvetendő ötlet, hiszen finom és gyönyörűen tálalható.
NosaltyNem rajongsz a karácsonyért? Túlélőkalauz a szeretet ünnepére
Attól függetlenül, hogy mindenhonnan ömlik ránk a cukormázas ünnepi hangulat, a való élet és a karácsonnyal kapcsolatos érzéseink általában eltérhetnek az „elvárttól”.
Petrás Gabriella10 ötletes és egyedi karácsonyfa, ha idén másképp díszítenél
Ha a hagyományos karácsonyfa mellett idén kipróbálnál valami mást is, inspirálódj a legszebb díszítésekből!
Petrás Gabriella5 olcsó ötlet csomagolópapír helyett - így csomagold be az...
Ha szeretnéd egy kicsit környezettudatosabbá tenni a karácsonyt, jó kezdés lehet a csomagolópapír elhagyása: próbáld ki az alábbi tippeket, és spórold meg a hulladékot!
Stuth-Nagy Niki