A káposzta vízhajtó, gyulladáscsökkentő,
méregtelenítő és az immunrendszert is erősíti. Ezekre a tulajdonságaira mindenképp emlékezz, amikor legközelebb leemeled a boltok polcairól.
De mit lehet még róla tudni?
1. Hidegtűrő zöldség
A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lila káposzta és a
kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol és a brokkoli is, további távoli rokon a retek és a torma. A káposztafélék hidegtűrő zöldségek, így a téli szezon fontos alapanyagai.
paradicsomos káposzta
Családom szerint nagyon finom paradicsomos káposztát tudok készíteni... nagyon jó egytálétel, és viszonylag hamar készen is van. Mindenkinek ajánlom!!
sós rétes
Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...
krumplis ételek
A gnocchi megjelenése előtti, tradicionális, egyszerű, bajor"parasztétel". Gazdagíthatjuk pirított sonkakockákkal. Ha nem kapható ez a változat üzletben, a gnocchi (hűtőpultról) is ...
2. Régóta termesztik
Az emberiség igen régóta széles körben fogyasztja. A káposzta háziasítása és nemesítése viszonylag hamar megkezdődött, nagyjából az i. e. I. évezredben. A kínai fazekakban az i.e. IV. évezred környékén jelent meg, és nemcsak hogy szívesen fogyasztották, hanem a jin-jang egyensúly fenntartására is használták.
3. Egyiptomban a másnaposság ellenszere volt
Már az ókori Egyiptomban is fogyasztottak káposztát, nem is keveset, mivel úgy hitték, hogy a káposzta semlegesíti az alkoholt, így megelőzési célzattal, valamint a
macskajaj enyhítésére is savanyított káposztát ettek.
4. C-vitamin-bomba
A káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz. Nyers formában tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. Levét a bélrendszer seprűjének is nevezik, mivel erősíti a bélflórát, és megsemmisíti a rossz baktériumokat.
5. Magas a kéntartalma
A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát. A kén azonban nem csak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását.
káposztás egytálétel
Sokfajta egytálétel létezik, ez is egy a sok közül, viszont ezt én találtam ki!! Egyik kedvencünk, másnap is ugyanolyan finom, így több napra is készíthetünk belőle.....:-))
káposztás tészta
A recept Turós Emil régi szakácskönyvében található. Ha olcsó, de finom és kiadós fogást szeretnénk készíteni, az egyik legjobb választás.
rakott káposzta
Életem első rakott savanyú káposztáját egy kedves barátomtól tanultam, és nagyon jól sikerült. Pont elég szaftos, és nagyon jó ízű!
6. Csökkenti a rák kialakulásának esélyét
Tudományosan bizonyított tény, hogy a káposzta segít a rák elleni küzdelemben.
7. Alacsony a kalóriatartalma
33 kalóriát tartalmaz egy bögre káposzta, így a diétázok is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják.
8. Érdemes nyersen rágcsálni
A káposzta felhasználása nagyon változatos, így könnyen részese lehet egészséges étrendeknek. A káposztafélék pozitív élettani hatásai azonban leginkább nyersen érvényesülnek, így érdemes minél többet nyersen fogyasztani.
9. Migrén ellen is bevethető
Aki
migrénes fejfájással küzd, annak érdemes káposztalevelet innia. Kicsit bizarrnak hangzik, de sokan esküsznek rá. Bioboltokban is kapható, de magad is elkészítheted!
töltött káposzta
Remélem, kipróbáljátok a receptet az ünnepek alatt. Boldog húsmentes karácsonyt!
párolt káposzta
Bajoros jellegű savanyú káposzta, ami frissességével, savanykás-sörös ízvilágával kiválóan megy sült húsok, kolbászok mellé köretként.
káposztás egytálétel
Évekkel ezelőtt munkatársaimmal megajándékoztuk egymást karácsonyra. Kikötöttük, hogy csak saját magunk készítette ajándékot adhatunk. Engem Katalin kolléganőm húzott, és mivel ...
10. A keratintermelést is segíti
Egészségesebb haj, bőr és köröm? A káposzta ebben is segít, igazi társ a szépségápolásban!
via crafty house