10 tény a sokoldalú káposztáról, amit eddig nem biztos, hogy tudtál

Nagyon egészséges, sokféleképpen elkészíthető, olcsó, és ráadásul nagyon finom is, igazi hű társ a konyhában.  

A káposzta vízhajtó, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és az immunrendszert is erősíti. Ezekre a tulajdonságaira mindenképp emlékezz, amikor legközelebb leemeled a boltok polcairól.
De mit lehet még róla tudni?

1. Hidegtűrő zöldség

A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lila káposzta és a kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol és a brokkoli is, további távoli rokon a retek és a torma. A káposztafélék hidegtűrő zöldségek, így a téli szezon fontos alapanyagai.

Házi káposztás rétes

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...

2. Régóta termesztik

Az emberiség igen régóta széles körben fogyasztja. A káposzta háziasítása és nemesítése viszonylag hamar megkezdődött, nagyjából az i. e. I. évezredben. A kínai fazekakban az i.e. IV. évezred környékén jelent meg, és nemcsak hogy szívesen fogyasztották, hanem a jin-jang egyensúly fenntartására is használták.

3. Egyiptomban a másnaposság ellenszere volt

Már az ókori Egyiptomban is fogyasztottak káposztát, nem is keveset, mivel úgy hitték, hogy a káposzta semlegesíti az alkoholt, így megelőzési célzattal, valamint a macskajaj enyhítésére is savanyított káposztát ettek.

4. C-vitamin-bomba

A káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz. Nyers formában tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. Levét a bélrendszer seprűjének is nevezik, mivel erősíti a bélflórát, és megsemmisíti a rossz baktériumokat.

5. Magas a kéntartalma

A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát. A kén azonban nem csak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását.

6. Csökkenti a rák kialakulásának esélyét

Tudományosan bizonyított tény, hogy a káposzta segít a rák elleni küzdelemben.

7. Alacsony a kalóriatartalma

33 kalóriát tartalmaz egy bögre káposzta, így a diétázok is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják.

8. Érdemes nyersen rágcsálni

A káposzta felhasználása nagyon változatos, így könnyen részese lehet egészséges étrendeknek. A káposztafélék pozitív élettani hatásai azonban leginkább nyersen érvényesülnek, így érdemes minél többet nyersen fogyasztani.

9. Migrén ellen is bevethető

Aki migrénes fejfájással küzd, annak érdemes káposztalevelet innia. Kicsit bizarrnak hangzik, de sokan esküsznek rá. Bioboltokban is kapható, de magad is elkészítheted!

Sörös káposzta

Bajoros jellegű savanyú káposzta, ami frissességével, savanykás-sörös ízvilágával kiválóan megy sült húsok, kolbászok mellé köretként. 

10. A keratintermelést is segíti

Egészségesebb haj, bőr és köröm? A káposzta ebben is segít, igazi társ a szépségápolásban!

via crafty house

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...