10 különleges gasztrotrend 2019-ben, amit muszáj lesz kipróbálnod!

Az elmúlt években csak úgy virágzik a gasztronómiai piac, az érdeklődők pedig folyamatosan éheznek az újdonságokra. 2019-ben ezek a trendek hódítják meg a világot.

2019-re olyan kifinomultak lettek ízlelőbimbóink, mint még soha. Ha bemegyünk egy könyvesboltba több tucat szakács- és életmódkönyvvel találjuk szembe magunkat, a tévében sztárok és hobbiszakácsok mérik össze tudásukat az ország konyhafőnöke címért, és a közösségi médiában is egyre több sztárséfet és éttermet követünk, akik naprakészen mutatják be nekünk a legújabb gasztronómiai trendeket.
Ennek fényében az internetet, és főleg az instagramot pásztázva összeszedtük Nektek, mely irányzatok és mely nemzetek konyhái hódítják meg idén a világot.

Egyszerűség, minimalizmus

2018 a skandináv konyhakultúra éve volt, az összetett ízvilágú ételeket egyszerű és minimalista stílusban prezentálták a világnak Svédország, Dánia, Norvégia és Finnország legmenőbb séfjei. A leegyszerűsített tálalási módszer 2019-ben tovább hódít, idén is a letisztultság, a természetes de kontrasztos színek, és természetesen a félig üres tányér marad divatban.

Vissza az alapokhoz

A kevesebb több elvből kiindulva idén azok a hagyományos fogások hódítanak majd, amelyeket a legegyszerűbben tálalva, mindenféle bonyolult főzési technika és feleslegesnek tartott köret nélkül készítenek majd el az emberek.

A grúz konyha

Grúzia nagyon felkapott úti cél lett az elmúlt években. A grúz konyha rengeteg magfélével, fűszernövénnyel és zöldséggel dolgozik, ráadásul a legtöbb étel nem igényel sok előkészületet. Készülj, az ízletes hachapurinak te sem fogsz tudni sokáig ellenállni!

Pop Art tálalás

2019-ben újra hódít az '50-es és '60-as évek művészeti irányzata, vagyis a PopArt, ám ezúttal a tányéron is találkozhatunk a művészeti stílus rikító és vad motívumaival mintákban és színekben egyaránt.

Fűszernövények újratöltve

Te is ültettél már kedves kis fűszernövényeket a kertbe vagy a balkonra? A bazsalikom és menta mellett érdemes citromfüvet, kerti izsópot, zsályát és egyéb, elsőre talán furcsának tűnő zöldet ültetni. Nem csak szép lesz, de finom is!

Narancsbor

A félreértések elkerülése végett, a narancsbor valójában a fehérbor egyik viszonylag új, testesebb változata, amelyet érleléskor a szőlő héjával együtt fermentálnak csak úgy, mint a vörösbornál, ettől lehet a bor színe narancsos, de az érlelés idejétől függően akár borostyán színű is.

Fermentálás, vagyis erjesztés

Elő a befőttesüvegekkel és induljon a fermentálás! Az erjesztés lényege, hogy valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának tegyünk ki, baktériumok és gombák segítségével. Legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy tejtermékről, a savanyítás 2019 egyik legnépszerűbb konyhai trendje lesz!

Latin-amerikai ízek

A közép- és dél-amerikai ízvilág különlegességei egyre nagyobb teret hódítanak maguknak Európában is, ám ettől az évtől kezdve a hangsúly a tradicionális ízeken és alapanyagokon nyugszik majd. Kíváncsian várjuk, Magyarországra is elér-e majd a tradicionális dél-amerikai gasztronómia szele.

Különleges ízű, kreatív fagylaltok

Ki mondta, hogy egy fagylaltnak édesnek kell lennie? Senki. 2019-ben rengeteg új ízt és ízvilágot ismerhetünk meg, merész fűszerezések, magvak, zöldségek, de akár komplett fogások ízei is egyaránt bekerülhetnek a trendkövető fagylaltfőző társaságok repertoárjába. Merészen hangzik, ugye?

Élményétkezés

Jót enni mindig jó élmény, sokan bele sem gondolnánk, mennyi mindenen múlik, hogy ez a bizonyos élmény létrejöhessen. 2019-ben egyre több étterem használja fel tudományos kutatások eredményeit, miszerint milyen körülmények szükségesek a tökéletes vacsora elfogyasztásához. Ez alapján górcső alá vesznek minden fogyasztással kapcsolatban álló részletet, úgy mint a megfelelő zenét, az evőeszköz tökéletes súlyát, a terítő textúráját valamint a tányérok színeit, na és persze a különböző ízek kémiai reakcióját a szájban.

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...