10 különleges gasztrotrend 2019-ben, amit muszáj lesz kipróbálnod!

Az elmúlt években csak úgy virágzik a gasztronómiai piac, az érdeklődők pedig folyamatosan éheznek az újdonságokra. 2019-ben ezek a trendek hódítják meg a világot.

2019-re olyan kifinomultak lettek ízlelőbimbóink, mint még soha. Ha bemegyünk egy könyvesboltba több tucat szakács- és életmódkönyvvel találjuk szembe magunkat, a tévében sztárok és hobbiszakácsok mérik össze tudásukat az ország konyhafőnöke címért, és a közösségi médiában is egyre több sztárséfet és éttermet követünk, akik naprakészen mutatják be nekünk a legújabb gasztronómiai trendeket.
Ennek fényében az internetet, és főleg az instagramot pásztázva összeszedtük Nektek, mely irányzatok és mely nemzetek konyhái hódítják meg idén a világot.

Egyszerűség, minimalizmus

2018 a skandináv konyhakultúra éve volt, az összetett ízvilágú ételeket egyszerű és minimalista stílusban prezentálták a világnak Svédország, Dánia, Norvégia és Finnország legmenőbb séfjei. A leegyszerűsített tálalási módszer 2019-ben tovább hódít, idén is a letisztultság, a természetes de kontrasztos színek, és természetesen a félig üres tányér marad divatban.

Vissza az alapokhoz

A kevesebb több elvből kiindulva idén azok a hagyományos fogások hódítanak majd, amelyeket a legegyszerűbben tálalva, mindenféle bonyolult főzési technika és feleslegesnek tartott köret nélkül készítenek majd el az emberek.

A grúz konyha

Grúzia nagyon felkapott úti cél lett az elmúlt években. A grúz konyha rengeteg magfélével, fűszernövénnyel és zöldséggel dolgozik, ráadásul a legtöbb étel nem igényel sok előkészületet. Készülj, az ízletes hachapurinak te sem fogsz tudni sokáig ellenállni!

Grúz Hacsapuri

Szeretem a keleti konyhát. Az ízeket és a fűszereket, amik egy távoli világba repítenek. Ezúttal azonban egy egyszerű lepénykenyeret szerettem volna elkészíteni, így találtam rá a ...

Grúz céklakrém

Lepénykenyereimhez csináltam mártogatósnak. Egyébként nagy maradékmentő akcióm egyik darabja. Kiváló téli vitaminforrás.

Pop Art tálalás

2019-ben újra hódít az '50-es és '60-as évek művészeti irányzata, vagyis a PopArt, ám ezúttal a tányéron is találkozhatunk a művészeti stílus rikító és vad motívumaival mintákban és színekben egyaránt.

Fűszernövények újratöltve

Te is ültettél már kedves kis fűszernövényeket a kertbe vagy a balkonra? A bazsalikom és menta mellett érdemes citromfüvet, kerti izsópot, zsályát és egyéb, elsőre talán furcsának tűnő zöldet ültetni. Nem csak szép lesz, de finom is!

Narancsbor

A félreértések elkerülése végett, a narancsbor valójában a fehérbor egyik viszonylag új, testesebb változata, amelyet érleléskor a szőlő héjával együtt fermentálnak csak úgy, mint a vörösbornál, ettől lehet a bor színe narancsos, de az érlelés idejétől függően akár borostyán színű is.

Fermentálás, vagyis erjesztés

Elő a befőttesüvegekkel és induljon a fermentálás! Az erjesztés lényege, hogy valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának tegyünk ki, baktériumok és gombák segítségével. Legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy tejtermékről, a savanyítás 2019 egyik legnépszerűbb konyhai trendje lesz!

Latin-amerikai ízek

A közép- és dél-amerikai ízvilág különlegességei egyre nagyobb teret hódítanak maguknak Európában is, ám ettől az évtől kezdve a hangsúly a tradicionális ízeken és alapanyagokon nyugszik majd. Kíváncsian várjuk, Magyarországra is elér-e majd a tradicionális dél-amerikai gasztronómia szele.

Mexikói húsleves kukorica salsával

Egyszerű, de nagyszerű leves, ami van olyan jó, mint amit rendelni szoktunk, ráadásul gyorsan elkészíthető. Próbáljátok ki mindenképpen, különösen ha annyira imádjátok a koriandert, ...

Különleges ízű, kreatív fagylaltok

Ki mondta, hogy egy fagylaltnak édesnek kell lennie? Senki. 2019-ben rengeteg új ízt és ízvilágot ismerhetünk meg, merész fűszerezések, magvak, zöldségek, de akár komplett fogások ízei is egyaránt bekerülhetnek a trendkövető fagylaltfőző társaságok repertoárjába. Merészen hangzik, ugye?

Élményétkezés

Jót enni mindig jó élmény, sokan bele sem gondolnánk, mennyi mindenen múlik, hogy ez a bizonyos élmény létrejöhessen. 2019-ben egyre több étterem használja fel tudományos kutatások eredményeit, miszerint milyen körülmények szükségesek a tökéletes vacsora elfogyasztásához. Ez alapján górcső alá vesznek minden fogyasztással kapcsolatban álló részletet, úgy mint a megfelelő zenét, az evőeszköz tökéletes súlyát, a terítő textúráját valamint a tányérok színeit, na és persze a különböző ízek kémiai reakcióját a szájban.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...