10 kajatény, amitől fennakad a szemöldök – a banán bogyós gyümölcs, a mogyoróvajból gyémánt is készülhetne

A gumicukor ugyanattól az anyagtól fénylik, mint az autók, a mogyoróvajból pedig gyémántot is lehetne készíteni. Tények a legismertebb ételeinkről, amiket nem sokszor hallunk.

Azt gondolod, hogy mindent tudsz azokról az ételekről, amik nap mint nap az asztalodra kerülnek? Meg fogsz lepődni!

A ketchup, mint gyógyszer

Az 1800-as évek végén a paradicsomot valóságos gyógyszernek gondolták. Persze, tény, a paradicsom egészséges, és valóban van néhány, az egészségre jótékony hatása, de nem gyógyszer. Egy ohioi orvos az 1830-as években azt állította, hogy a paradicsom gyógyítja a hasmenést és az emésztési zavarokat. Ebben annyira hitt, hogy tulajdonképpen megalkotta a mai ketchup ősét, amit gyógyhatású szerként árult.

A burgonya képes elnyelni és visszaverni a wifijelet

Amikor 2012-ben új Boeing gépeken ki akarták kipróbálni vezeték nélküli internet jel erősségét, a tesztidőszakban óriási burgonya halmokat tettek az ülésekre. Magas víztartalma és kémiai összetétele miatt a burgonya ugyanúgy elnyeli és visszaveri a rádió- és vezeték nélküli jeleket, mint az emberi test.

Valójában a banán egy bogyós gyümölcs – az eperrel ellentétben

A banán - az uborka és a kivi mellett - bogyónak minősül, amíg az eper, a szeder és a málna nem. A botanikus értelemben vett bogyónak történő minősítéshez a gyümölcsnek egy virág egy magházából kell kifejlődnie – ezt a kritériumot a banán teljesíti. Ehhez képest a málna, az eper és a szeder ugyan egyetlen virágból, de több magházból fejlődnek ki.

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Mogyoróvajból gyémánt?

Az alkímia sokakat érdekelt és érdekel a mai napig, de a mogyoróvaj gyémánttá alakítása talán még őket is meglepné. A németországi Bayerisches Geoinstitut kutatói felfedezték, hogy a mogyoróvaj annyira magas széntartalommal rendelkezik, hogy akár gyémánttá is alakíthatnák. Ehhez mindössze az oxigént kellene kivonni a mogyoróban található szén-dioxidból, majd a hátra maradt szénre hatalmas nyomást gyakorolni.

A gumicukrok ugyanattól lesznek fényesek, mint az autók

Sokan rajonganak a gumicukrokért, még akkor is, ha - finoman szólva - nem az egészséges étkezés zászlóshajója. Íme, egy újabb adalék, a szó szoros értelmében: a gumicukor pont attól az anyagtól fénylik, amit a kocsik fényezésénél is használnak. Ez az anyag a karnauba viasz.

A lazac húsát színezik

Amíg a vadonélő lazacok húsa a sok elfogyasztott garnélaráktól színes, addig a mesterséges körülmények között tartott lazacok fehér színűek. Mivel a lazacok húsát rózsaszínűnek ismertük meg, a gazdaságokban mesterséges úton érik el a színhatást: karotinoidokkal, növényi pigmentekkel dúsítják a halak táplálékát, ami rózsaszínre festi a húsukat.

Az érett áfonyával akár labdázni is lehetne

Mi jut eszedbe az áfonyáról? Megfesti a nyelvet, finom sütemények, desszertek készíthetők a hozzáadásával, és persze, magában is ízletes. De egy valamiről még a Hupikék Törpikékben sem hallhattunk: az áfonyát bizonyos helyeken pattogó bogyónak nevezik. A név eredete pedig egészen prózai: teljesen érett állapotban az áfonya visszapattan, ha a földre esik.

Az amerikai almás pite egyáltalán nem amerikai

Itthon egészen mást értünk almás pite alatt, mint Amerikában - legalábbis a formájában. Ha máshol nem is, de az amerikai filmekben biztos láttad már, hogy néz ki a pitéjük – elég Jim Levenstein nagy jelenetére gondolni az Amerikai pite című filmből… Az ott ismert almás pite receptje azonban eredetileg egy középkori angliai recept, a rácsos megjelenés pedig a hollandokhoz kapcsolódik.

A fehér csokoládé valójában nem csokoládé

Neve ellenére a fehér csokoládé valójában nem tartalmaz olyan összetevőt, amitől a csokit csokinak tekintjük. Miután a kakaóbabot megerjesztették, aszalták, meghántolták, majd megőrölték, kinyerik a zsírt, ami maga a kakaóvaj. A szárazanyag pedig maga a kakaópor, amiből a fehér csokiba nem tesznek. A fehér csoki cukor, tejszármazék, vanília, lecitin és kakaóvaj keverékéből áll.

Fehércsokis túrógombóc

Egy újabb túrógombóc változat. Variáltam már rajta többször, először volt benne kakaópor is, aztán most mákba lett forgatva, kakaópor nélkül, ezt is lehet változtatni. :)

Kukorica: párban jó

Nyáron a főtt kukoricánál kevesebb jó dolog van, de eszedbe jutott már megszámolni a sorokat? Nem csodáljuk, ha nem, de van, aki szánt erre időt és energiát, és megfigyelte: a kukoricacsövön rendszerint 16 sorban tobzódnak a kukoricaszemek. Most már ezt is tudjuk.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...