Az elmúlt hétvégén nyitotta meg kapuit az OC Night Market, ami kétségtelenül az egyik legforróbb nyári streetfood-esemény Dél-Kaliforniában - ahol három éjszakán át piacozhatunk a legújítóbb gyorskaják és egyéb ételköltemények kóstolásával. A kajapiac egyébként olyannyira népszerű, hogy a múlt hónapban közel 45.000 résztvevő látogatott el a kizárólag éjszaka nyitva tartó kajavásárra, hogy elsőként ízlelje meg az idei nyár legvadabb és leginnovatívabb ételvariációit. A kezdeményezés mára a street-food- és a foodtruck-kultúra egyik legmeghatározóbb eseménye lett, ahonnan az adott év legkülönlegesebb ételkölteményei kerülnek ki, és amik ezt követően nagyjából a világ legkeresettebb és legnépszerűbb kajái lesznek.
Nézd meg azt a 10 ételt, amik az OC Night Market csodái voltak - ezen a nyáron garantáltan mindenki ezeket akarja majd!
10 kaja, amiért ezen a nyáron őrül meg a világ!
1. Erről a gyümölcskavicsos, mogyorós és nutellás churrosról mindenki szuperlatívuszokban beszél! A Ridges Churros Bar újdonságát melegen, ropogósan és sok Nutellával töltve szolgálják fel. A gyümölcsízű cukorkavicsok bolondítják meg az egészet, és ha ez nem elég, kérheted egy nagy gombóc vaníliafagyival is!
2. A vásár egyik legmeghökkentőbb étele a rántott tintahal volt, amit itt egyáltalán nem a megszokott formában sütöttek ki. A tintahalkarikák helyett egyszerűen egyben rántották ki a tenger kaméleonját, így nem csoda, hogy "rántott szörny" elnevezéssel került a Squid Roe street food büfé étlapjára.
3. Arról már mi is beszámoltunk korábban , hogy a tengerentúl új kulináris őrülete a RAMNUT, amit egy amerikai egyetemista alkotott meg, mint az instant ramen és a töltött fánk szerelemgyermekét. Az új desszertet tovább fokozva itt a RAMNUT FÁNK is, amit a spanyolok kedvelt italában, a horchatában főznek meg, majd rántanak ki, végül pedig édes csokikkal, cukrokkal, eperrel és tejszínhabbal tálalnak.
5. Tévedés, hogy a sült krumplizást nem lehet új szintre emelni! Itt van a SPAM krumpli, amit édesburgonyából készítenek, és csípős Sriracha chiliszósszal, valamint a japán Togarashi aiolival (japán fűszeres, piros chili paprika, bors, szezámmag, szárított mandarin, narancshéj, zöld nori hínárpehely) szolgálnak fel. A SPANIMAL krumpli se kutya: sült amerikai sajttal, ázsiai ezersziget öntettel, szójamázas karamellizált hagymával és Furikake fűszerekkel turbózzák fel.
6. Az ételek csodás keresztezéséből született meg a Sushi Burrito és a Samurai Super Nachos, amit a japán és a mexikói konyha fúziójából álmodtak meg. Míg az első egy teljes egészében szusiból (főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak) tekert burrito, addig az utóbbi egy lazacos, fűszeres tonhalas, angolnás, hagymás wonton chips angolnamártással és fűszerekkel.
7. A Pocky nevű rágcsálnivaló őrülete is Japánból ered, ahol már jó ideje kicsik és nagyok egyaránt megvesznek ezért a több ízben is kapható édességért. Legnépszerűbb a csokoládé, illetve az eper ízesítésű, de van narancsos, vaníliás, zöld teás, alma joghurtos, krémsajtos is. A Pocky tulajdonképpen nem más, mint, sótlan, kicsit vastag ropi pudingba vagy ételbevonóba mártva. Vannak, akik már házilag készítik!
8. Main Squeeze elnevezésű limonádékat készítő vállalkozás azt a hullámot lovagolta meg, ami nálunk most történik az elvihető smoothie-k (és más frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek) népszerűsítése terén, csak ők egyszerűen csupa friss gyümölcsből készült limonádékat csomagolnak "to go" (azaz elvihető), környezetbarát poharakba és visszaváltható üvegekbe.
9. A cserepes jégkrémnövények már idehaza is ismertek, a tengerentúlon azonban a nyár igazi slágere egy-egy ehető és frissítő, cserépbe dolgozott növénykreáció - persze kizárólag ehető alapanyagból! A cserépbe tett fagyira vagy jégkrémre általában zúzott kakaós kekszet szórnak "virágföld gyanánt", majd egy fűszernövényt, végül pedig marcipánból és gumicukorból készült figurákkal dobják fel a jégkrémkölteményt.
10. Magyarországon van igazi kultusza a rántott húsnak, Amerika azonban még csak most kezdi felfedezni a bécsi szelet valódi gyönyörét. A rántott húsfasírt nagyjából pont olyan, mint nálunk egy hatalmas, XXL-es bécsi szelet, ők azonban kizárólag darált csirkehúsból és friss zöldfűszerekből gyúrják nagyméretű, panírozott, és olajban kisütött lepényhússá.
Olvastad már?
Street food, fast food, junk food
(via FoodBeast)