10 félperces konyhai trükk, amitől sokkal finomabbak lesznek az ételeid

Konyhai trükkökből sosem elég, ezek a gyors tippek garantáltan ízletesebbé teszik az ételeket, legyen szó akár sós, akár édes fogásokról.

Hogyan lehet maradékokból is isteni alaplevet készíteni? Hogyan tároljuk a gyömbért, hogy sokáig elálljon, és még könnyebben vágható is legyen? Mi az az univerzális alapanyag, ami minden süteményt feldob egy kicsit? Ha te is bevetnél néhány egyszerű, de nagyszerű trükköt, jó helyen jársz, ezeket a megoldásokat tényleg érdemes kipróbálni!

via GIPHY

1. Szójaszósz + vaj = Még különlegesebb ízek!

Ezzel az egyszerű kombinációval rengeteg sós ételt fel lehet dobni, akár már a filmezéshez készített pattogatott kukoricától kezdve a tésztás/rizses ételekig. A Reddit egyik felhasználója szerint a mix különösen jól passzol gombás ételekhez.

Shimeji gombás tagliatelle

Biztosan Ti is sokszor elsétáltatok már a shimeji gomba mellett, gondolván "hú, de furán néz ki, biztos nem finom", és inkább megvettétek a jó öreg csiperkét, pedig, tényleg az egyik ...

2. Brokkoli és karfiol vágása

Ezt a két zöldséget érdemes megfordítani azelőtt, hogy felvágjuk, és inkább a szártól elkezdeni a metszést. Így kevésbé szóródnak szét a karfiol és a brokkoli "virágos" részei, és az aprítás is könnyebb lesz.

3. Gyömbér tárolása

A gyömbérnek a fagyasztóban a helye! Hogy miért? Mert így sokáig tárolható, könnyebben vágható, ízéből és hatékonyságából pedig szinte semmit sem veszít!

Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

Szuper egyszerű leves, ami ízében különleges, mégsem kell hozzá semmilyen extra, beszerezhetetlen hozzávaló! Ha rapid üzemmódban szeretnénk elkészíteni, dobjuk kuktába!

4. Narancslé a sütibe

A tökös, banános, esetleg áfonyás sütemények tésztájába érdemes keverni egy kevés (2-3 kanálnyi) 100%-os narancslevet, így a sütemények még ízletesebbek lesznek.

5. Felpöndörödő sütőpapír

A tekercsben árult sütőpapírt sehogy sem tudod kiegyenesíteni? Gyűrd össze, majd simítsd ki, máris sokkal könnyebb lesz behelyezni a tepsibe.

6. Főzd össze a fagyasztott zöldségeket a tésztával!

Furcsán hangozhat, pedig teljesen logikus: a tésztafőzés második felénél dobd bele a kisebb, felszeletelt zöldségeket a vízbe. A keményítős víz jól átfőzi és ízletessé teszi a zöldségeket is, így pedig még könnyebben készíthető el valamilyen laktató tésztás-zöldséges egytálétel.

7. Használj krumplinyomót húspuhításhoz!

Kicsit nagyobb rányomással pont olyan hatásos, mint a klopfoló. Könnyítsd meg a dolgod házi paradicsomszósz készítésénél is, és használd a nyomót a paradicsomok pürésítéséhez!

8. Ne dobd ki a zöldségmaradékot!

Ha zöldségpucolásnál minden felhasznált alapanyagot jól megmosol, a héjak és a levágott maradékok is aranyat érhetnek. Nevezz ki egy dobozt vagy zacskót nyesedéktartónak. Ebbe a tárolóba folyamatosan gyűjtheted, amit levágtál, elrakhatod a fagyasztóba, majd ha már összegyűlt elég zöldségvég, kifőzheted őket alaplének. A leszűrt lé tökéletes lehet főzővíz helyett rizs, lencse, bulgur vagy quinoa készítéséhez, mártásokhoz, levesekhez is.

Lecsós pirított rizs

Volt egy adag maradék rizs, meg nyárhoz híven rengeteg paprika és paradicsom. Egyet csavartam csak rajta a klasszikus rizses lecsó kombinációhoz képest, de az pont elég volt ahhoz, hogy egy ...

9. Sütit sütsz? Elő az olajjal!

Az adagolókanalakat süteménykészítésnél érdemes egy kis olajban megforgatni, így a nyers massza nem fog rátapadni a kanálra, te pedig nem veszítesz annyit az értékes tésztából.

10. Ropogósabb sült krumplira vágysz?

Belga sült krumpli

A belgák nem nagyon háklisak az ételre, de a krumplihoz nagyon értenek, úgyhogy érdemes tőlük tanulni. Nem vagyok híve az olajban vagy zsírban sütésnek, de a belga stílusú sült ...

Áztasd a felvágott, még nyers krumplit jéghideg vízbe! Nem kell órákig áztatni, elég csupán néhány perc. Csepegtesd le a krumplit, mielőtt olajra rakod (így lekerül róla a felesleges keményítő is), majd egy kicsit szárítsd is meg a kockákat egy konyhai törlőkendő segítségével.

Ezeket olvastad már?

via Buzzfeed

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...