Mindenkinek vannak az életében olyan helyszínek, ahova legalább egyszer szeretne eljutni, tevékenységek, amiket legalább egyszer szeretne kipróbálni, és persze alapanyagok és ételek, amikbe legalább egyszer szeretne belekóstolni. Mikor nekiláttam ennek a rövid kis listának, elég nehéz döntéssel találtam szemben magam. A béklyót jelentő 10-es számmal még csak-csak megbarátkoztam, bár őszintén szólva egy perc alatt eszembe jutott vagy 20 olyan tétel, aminek örök bérlete van az ilyen listákra. A nagyobb gondot az a kérdés okozta, hogy az extrém vonalat válasszam inkább, vagy valóban olyan tételeket tegyek rá, amiket ha nagyon akar, bárki megkóstolhat élete során - még egy isten háta mögötti kis ázsiai faluba sem kell elzarándokolnia érte, sőt, a gyomra sem fordul fel a gondolattól. Én most az utóbbi mellett döntöttem, ha más nem, hát bemelegítés gyanánt, íme:
Békacomb/Csiga
A francia konyha ínyencségeit nem szabad zsigerből elutasítani és az asztal alá söpörni. Egy próbát legalább megér!
Haggis
Tradicionális skót étel általában birka- vagy borjúbelsőségekből (szív, máj, tüdő), hagymával, faggyúval, zabliszttel és fűszerekkel összekeverve, juh- vagy birkabélbe töltve.
Hagyományos new york-i bagel
Lazaccal, krémsajttal, ahogy azt kell!
Kakastaréj
A csirkén túl is van élet, igaz? Persze, hisz ott a kakas is, róla se feledkezzünk meg! Az olaszok egyik igazán különleges mártásában, a ciberioban az ékességét, a taraját is felhasználják - kezdőknek először inkább a herét ajánljuk, azt sem érdemes kihagyni, mert tényleg csodás pörkölt készülhet belőle!
Kaktusz
A fügekaktusz a mexikói konyha egyik jól ismert alapanyaga: fogyasztják főzve, sütve, grillezve, de akár még nyersen is. Sőt, italt is készítenek belőle.
Kobe marha
A világ legkülönlegesebb - és persze ennek köszönhetően a legdrágább - marhahúsa japán Kobe tartományából származik, ahol az állatokat a lehető legjobb és legtermészetesebb körülmények között tartják - naponta masszírozzák, és időnként sörrel is itatják őket. Kellemes dolog lehet Kobéban marhának lenni.
Pierre Hermé féle macaron
Bár vélhetőleg már a fülünkön folyik ki ez a francia kis csoda, de erről a listáról mégsem maradhatott le. Különösen a Pierre Hermé féle leírhatatlan ízkombinációkat magukban rejtő példányok. Kóstoltam, csak ajánlani tudom.
Ramen/Pho leves
Ezeket a leveseket szerencsére ma már itthon is kipróbálhatjuk, de persze azért érdemes utánanézni, hogy hol tesszük mindezt, hiszen anyukánk húslevese a ramen tésztától még nem lesz ázsiai. Természetesen titokban mind arra vágyunk, hogy egyszer a származási helyükön fogyaszthassuk ezeket a fogásokat.
Szarvasgomba
A szarvasgombát talán már senkinek sem kell bemutatnunk - különleges "fűszer", afrodiziákum, igazi csemege. Vigyázzunk, mert ebben az esetben nagyon igaz a mondás, miszerint a kevesebb több.
Száz napos tojás
Egy igazi kínai különlegesség, általában kacsa vagy tyúktojásból készül, amit három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyeznek. A sárgája színe ettől megváltozik, krémes állagú lesz, míg a fehérje sötétbarnás árnyalatúra és kocsonyás, zselés állagúra vált.