10 diós recept az egészségünkért!

A hazai konyhában hagyományos alapanyag a dió. Amellett, hogy finom sütiket készíthetünk belőle, érdemes megismernünk igazán értékes tulajdonságait.

Ősz és dió - egyértelmű a kapcsolat. Bár a frissen lepotyogott dió fogyasztásával még egy kicsit várni kell, mégis ilyenkor jut eszembe leggyakrabban, hogy süssek valami diósat. Úgyhogy kimegyek a teraszra, és előveszem a zsákból a tavalyit.

A dió magas, nagy arányban telítetlen zsírsavakból álló zsírtartalma miatt ugyan meglehetősen energiadús alapanyag, de kis mennyiségben salátákhoz adva, müzlibe keverve vagy akárcsak ebéd után magában elfogyasztva remekül kihasználhatjuk egyéb kiváló tulajdonságait, többek között magas élelmi rost- és kalciumtartalmát. Ez utóbbi miatt, illetve magas növényi fehérjetartalma miatt fontos alapanyag a vegetáriánus és a vegán étrendekben is.

A termés fogyasztása mellett ne felejtkezzünk meg a belőle sajtolt értékes, különleges ízű dióolajról sem, amely gazdag többszörösen telítetlen, a szervezetünk számára élettanilag kedvező hatású omega-6 és omega-3 zsírsavakban.

  1. 1.

    Almás-kókuszos zabkása

  2. 2.

    Diós - zsályás avokádókrém

  3. 3.

    Körtekrémleves

  4. 4.

    Diós csirkemell dióolajon sütve

  5. 5.

    Kínai kelsaláta dióval és csirkemellel

  6. 6.

    Fehérboros csirkemell fokhagymás diómártással

  7. 7.

    Hófehérke saláta Bulgáriából

  8. 8.

    Sült Waldorf saláta

  9. 9.

    Kéksajtos-diós csiga

  10. 10.

    Mézes -zabpelyhes keksz

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...