Attól, hogy egy saláta levelei lassan elkezdenek fonnyadni és összeesni, még messze nem kell a kukába dobni az előző napi szerzeményt. Egy egyszerű trükkel új életet lehet lehelni a növénybe, amitől ismét roppanós lesz.
A TRÜKK
Ehhez hideg vizet kell egy tálba önteni, és hozzáadni egy evőkanál cukrot. A salátaleveleket tíz percig hagyjuk ázni ebben a cukros oldatban, és látni fogjuk, hogy megszívják magukat némi nedvességgel, ráadásul anélkül, hogy utána édeskéssé válnának.
Ez minden salátafajtánál működik, kivéve a madársalátánál, melyet meleg, szintén cukros vízben kell 30 percig áztatni ahhoz, hogy olyan legyen, mintha éppen akkor szedték volna.
Receptajánló:
Ez a trükk azért működik, mert a növény sejtjei vizet tartalmaznak, de ezeket a sejteket vízáteresztő membrán veszi körül, ami viszont csak a vizet ereszti át, de a cukor- és a sómolekulákat nem. Azért, hogy a vizes oldat koncentrációja kiegyenlítődjön a salátán belül és kívül, a hideg víz a tálból áthatol a növényi sejteken át, ami által azok ismét felduzzadnak, mintha a természetből származó vizet tartalmaznák, és nem kívülről vittük volna be. A folyamatot, melyben a különböző koncentrációjú oldatok egyenlő koncentrációjúvá egyenlítődnek ki, ozmózisnak hívják.
+ 1 trükk: A FONNYADÁS KÉSLELTETÉSE
Ha viszont inkább késleltetnénk az elkerülhetetlen fonnyadást, mintsem hogy a már meglévő károkat orvosolnánk, már amikor megvesszük a salátát, tekerjük nedves konyhai törlőkendőbe vagy konyharuhába. A hatást még fokozhatjuk, ha pár csepp ecettel vagy citromlével is meghintjük!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
HETI ÉTELHOROSZKÓP: ez a retró SALÁTA illik legjobban a csillagjegyedhez
Korhely, kukorica, krumpli, tojás – csak pár a nagy kedvencek közül. Hozzád melyik illik?
Nosalty9 friss és finom CUKKINIS saláta
A cukkini nemcsak főzve, párolva, rántva, főzelékben vagy sütve finom, hanem salátában is! Lehet öntetes vagy mentes, mehet mellé húsféle vagy más zöldségek is.
NosaltyÍgy használd fel a petrezselyem, az újhagyma vagy a koriander...
A petrezselyem, bazsalikom vagy a koriander szára és az újhagyma zöldje bizony nem a komposztálóba való, hanem a tányérodra! Mutatjuk, miként használd fel ezeket a részeket.
Szász Nóri