1 trükk, amivel sokáig friss marad a SALÁTÁD

A zöld leveles salátafélék legfőbb baja, hogy megvesszük őket a piacon/boltban frissen és harsogó zölden, de már másnapra megfonnyadnak. Segítünk, hogy ez ne így legyen!

Attól, hogy egy saláta levelei lassan elkezdenek fonnyadni és összeesni, még messze nem kell a kukába dobni az előző napi szerzeményt. Egy egyszerű trükkel új életet lehet lehelni a növénybe, amitől ismét roppanós lesz.

A TRÜKK

Ehhez hideg vizet kell egy tálba önteni, és hozzáadni egy evőkanál cukrot. A salátaleveleket tíz percig hagyjuk ázni ebben a cukros oldatban, és látni fogjuk, hogy megszívják magukat némi nedvességgel, ráadásul anélkül, hogy utána édeskéssé válnának.

Ez minden salátafajtánál működik, kivéve a madársalátánál, melyet meleg, szintén cukros vízben kell 30 percig áztatni ahhoz, hogy olyan legyen, mintha éppen akkor szedték volna.

Receptajánló:

Tradicionális Cézár saláta

Az eredeti recept egy Cesar Cardini nevű, olasz származású szakácstól származik, akinek Tijuana-ban volt étterme. Az alkoholtilalom alatt rengeteg amerikai ruccant át Mexikóba, ...

Ez a trükk azért működik, mert a növény sejtjei vizet tartalmaznak, de ezeket a sejteket vízáteresztő membrán veszi körül, ami viszont csak a vizet ereszti át, de a cukor- és a sómolekulákat nem. Azért, hogy a vizes oldat koncentrációja kiegyenlítődjön a salátán belül és kívül, a hideg víz a tálból áthatol a növényi sejteken át, ami által azok ismét felduzzadnak, mintha a természetből származó vizet tartalmaznák, és nem kívülről vittük volna be. A folyamatot, melyben a különböző koncentrációjú oldatok egyenlő koncentrációjúvá egyenlítődnek ki, ozmózisnak hívják.

+ 1 trükk: A FONNYADÁS KÉSLELTETÉSE

Ha viszont inkább késleltetnénk az elkerülhetetlen fonnyadást, mintsem hogy a már meglévő károkat orvosolnánk, már amikor megvesszük a salátát, tekerjük nedves konyhai törlőkendőbe vagy konyharuhába. A hatást még fokozhatjuk, ha pár csepp ecettel vagy citromlével is meghintjük!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...