1 trükk, amivel sokáig friss marad a SALÁTÁD

A zöld leveles salátafélék legfőbb baja, hogy megvesszük őket a piacon/boltban frissen és harsogó zölden, de már másnapra megfonnyadnak. Segítünk, hogy ez ne így legyen!

Attól, hogy egy saláta levelei lassan elkezdenek fonnyadni és összeesni, még messze nem kell a kukába dobni az előző napi szerzeményt. Egy egyszerű trükkel új életet lehet lehelni a növénybe, amitől ismét roppanós lesz.

A TRÜKK

Ehhez hideg vizet kell egy tálba önteni, és hozzáadni egy evőkanál cukrot. A salátaleveleket tíz percig hagyjuk ázni ebben a cukros oldatban, és látni fogjuk, hogy megszívják magukat némi nedvességgel, ráadásul anélkül, hogy utána édeskéssé válnának.

Ez minden salátafajtánál működik, kivéve a madársalátánál, melyet meleg, szintén cukros vízben kell 30 percig áztatni ahhoz, hogy olyan legyen, mintha éppen akkor szedték volna.

Receptajánló:

Ez a trükk azért működik, mert a növény sejtjei vizet tartalmaznak, de ezeket a sejteket vízáteresztő membrán veszi körül, ami viszont csak a vizet ereszti át, de a cukor- és a sómolekulákat nem. Azért, hogy a vizes oldat koncentrációja kiegyenlítődjön a salátán belül és kívül, a hideg víz a tálból áthatol a növényi sejteken át, ami által azok ismét felduzzadnak, mintha a természetből származó vizet tartalmaznák, és nem kívülről vittük volna be. A folyamatot, melyben a különböző koncentrációjú oldatok egyenlő koncentrációjúvá egyenlítődnek ki, ozmózisnak hívják.

+ 1 trükk: A FONNYADÁS KÉSLELTETÉSE

Ha viszont inkább késleltetnénk az elkerülhetetlen fonnyadást, mintsem hogy a már meglévő károkat orvosolnánk, már amikor megvesszük a salátát, tekerjük nedves konyhai törlőkendőbe vagy konyharuhába. A hatást még fokozhatjuk, ha pár csepp ecettel vagy citromlével is meghintjük!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek