r
Nosalty Logó

Vargányás-vörösboros marharagu

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
giuliettalupa
Vargányás-vörösboros marharagu
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

445
Kalória
39.7g
Fehérje
9.9g
Szénhidrátok
20.7g
Zsír
252.2g
Víz
82.4g
Koleszterin
949.1mg
Rost
2.5g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 445 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2663 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 117 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    672.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    419 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    252.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 445 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    238 g

Zsír

  • Összesen
    124.3 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    494 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4033.7 g
  • Cink
    73 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    282 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    234 mg
  • Foszfor
    2516 mg
  • Nátrium
    692 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    1513.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    34 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 2663 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    65.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 117 kcal

Elkészítés

  1. A marhahúst megtisztítjuk, lehártyázzuk, az inakat kivágjuk, és nagyobb kockákra vágjuk fel.
  2. A füstölt szalonnát felkockázzuk, rádobjuk a kanálnyi zsiradékra. Amíg "kiolvad" a szalonna zsírja, a hagymát nagyobb kockákra vágjuk, majd beleszórjuk azt is a bográcsba. Gyorsan megkevergetjük, nehogy leégjen.
  3. Amint üvegesedik a hagyma, rádobjuk a húst is, és alaposan átkeverjük. Kb. 10 perc múlva, amint a hús egy kis levet enged, rádobjuk a lecsót is, majd ismét átkeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük (szegfűbors, boróka), és lefedjük. Hagyjuk lassú tűzön kb. 2-2,5 órát főni. (Attól is függ, mennyire fiatal állat húsát készítjük el.)
  4. Ha szárított gombánk van, akkor leforrázzuk vízzel, és lefedve hagyjuk puhulni, amíg fő a hús. Ha friss gombánk van, akkor megtisztítjuk és vastagabban felszeljük. Amikor már majdnem megpuhult a húsunk, akkor hozzáadjuk a gombát is. Ez általában 1,5 óra után lesz aktuális.
  5. A bográcsot főzés közben ne hagyjuk hosszan magára, időnként nézzünk a fedő alá, van-e elég folyadék. Az első órában vízzel, azt követően borral pótoljuk az elpárolgott folyadékmennyiséget.
  6. Miután a gomba is, a hús is puhára főtt, már ne adjunk hozzá több bort, hanem hagyjuk besűrűsödni, de azért maradjon bőségesen szaftja, csak ne legyen levesszerű! Ha szükséges utánaízesítjük, megszórjuk majorannával, frissen őrölt borssal, és forrón tálaljuk. Puha kenyérrel, puliszkával, tésztával, tört krumplival, ki, mivel szereti!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 150 perc
  • Főzés módja: bográcsos

Ez egy olyan étel, amit a legjobb szabad tűzön, a bográcsban elkészíteni. De rossz idő esetén sem kell kétségbe esni, mert a konyhában is meg lehet főzni, persze az ízek nem ugyanazok. Nálunk húsvétkor, májusfa-állításkor és szüretkor hagyományosan mindig elkészítjük ezt a gombás-vörösboros ragut. Tavasszal persze szárított gombából, de ősszel mindig szedünk hozzá friss vargányát. Sőt, ha szerencsénk van, és kerül egy kis vadhús is a házhoz, abból még finomabb lesz, akkor igazi ünnepi étel!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Krémes tejszínes pulykaragu

A tejszínes pulykaragu egyszerűen elkészíthető, így ideális egy hétköznapi ebédhez vagy vacsorához. Rövid idő alatt tápláló, ízletes fogás kerülhet az asztalra, amihez elegendő ...

Hering András

Piri-piri csirke

A piri-piri (vagy peri-peri) csirke egy népszerű, csípős, fűszeres csirkeétel, amely portugál gyarmati hatásokra alakult ki Afrikában. Az étel alapja a piri-piri paprika (afrikai ...

Hering András

Fullos hotdog

Grillezz füstmentesen! A nyár, a kora ősz a szabadtéri sütés csúcsszezonja. A grillen készült étel is lehet egészséges, hisz a grillezésnek is létezik ártalomcsökkentett módja. ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Tejfölös-sonkás rakott tészta

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták, hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta. Talán  ez volt az ...

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!